Strävar mot topp tio i Sverige

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Varför ska inte Boden kunna finnas bland de tio kommuner som har landets bästa företagsklimat? Även om vi nu är bäst i Norrbotten så måste det vara en målsättning att sträva i den riktningen!” Det säger Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden.

Mats Berg, kommunchef och näringslivschef, Bodens kommun

Mats Berg är både kommunchef och näringslivschef i Boden. Boden har, efter några dystra år, åter tagit titeln som kommunen med Norrbottens bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Boden var för åtta-tio år sedan etta i Norrland, men efter regimskiftet 2011 störtdök kommunen och hade 2014 bara 16 av landets 290 kommuner bakom sig. Men nu har Boden kommit tillbaka med besked. Nästan 200 placeringar bättre på endast fyra år. Det visar att med rätt inställning går det att snabbt förändra attityder till näringslivet.

– Det är ingen oviktig symbolfråga att jag har båda uppgifterna. Jag brinner för samhällsbyggnads- och näringslivsfrågor och tycker kanske inte att det är riktigt lika roligt att räkna pengar, säger Mats Berg som för tre år sedan kom från Piteå där han också var kommunchef.

– Mätningen av företagsklimatet är en temperaturmätare på hur företagarna i Boden tycker att vindarna blåser i stan. Det händer också många bra saker och vi har en smått fantastisk utveckling på näringslivsområdet, berättar Mats Berg och fortsätter;

– Många företag i olika delar av världen söker vägar till oss. Bodens Utvecklings AB som jobbar med näringslivsfrågor har också en utvecklare som enbart jobbar med att kommunen ska nå ut långt utanför kommungränserna. Till Tyskland, USA och även andra världsdelar, ofta kopplat till elintensiv industri. Samtidigt har vi varje månad tio-femton besök av företag som visar intresse av att etablera sig i Boden.

– Det naturliga språket i Boden Business Park är inte heller längre svenska, påpekar Mats Berg. Boden Business Park AB i Sävast är gamla Skapa och jobbar bland annat med etableringar av serverhallar till Boden och med miljöteknik.

Korta beslutsväger ger högt betyg

I rankingen av företagsklimatet är det anmärkningsvärt att Boden bara har 30 av 290 kommuner i landet före sig när det gäller kommunal service. Det beror nog till stor del på korta beslutsvägar och på att kommunchefen har dubbla roller. Man kommer direkt till ledningen med frågor och slipper en massa mellanled.

– Tillgänglighet och snabba besked är mycket viktigt för alla som jobbar med de här frågorna. Smått som stort. Från cykelställsfrågor som stora etableringar. Det ligger i kvalitet även hur små frågor hanteras, konstaterar Mats Berg.

– Vi är myndighetsutövare, men får inte glömma bort att vi även har en rådgivande uppgift och att vi ska sträva efter att erbjuda helhetslösningar till dem som etablerar sig här, kanske från andra håll i världen. Det betyder också att våra företag kan behöva utveckla nya tjänster ibland för att möta en ny tid.

Tidigt ute med entreprenader

Boden sticker ut även när det gäller synen på entreprenader, enligt de 89 företagare i kommunen som deltog i undersökningen. Klar etta i länet liksom när det gäller tillämpning av lagar och regler och kompetensförsörjning.

– Boden var tidigt ute med att lägga ut kommunala verksamheter på privata utförare.  Det har varit bra för kommunen, men vi har fortfarande en utmaning när det dessutom gäller att utveckla mer samarbete mellan kommunala och privata utförare, säger Mats Berg.

Boden har åter det bästa företagsklimatet i Norrbotten, men kommun- och näringslivschefen Mats Berg, som brinner för företagsfrågor, siktar betydligt högre.

– Vi har mycket som ligger i pipeline. En hel del har fallit på plats, men ytterligare bitar kommer förhoppningsvis snart att göra det. Vi fortsätter sträva efter att Boden ska finnas med bland de tio kommuner som har landets bästa företagsklimat, avslutar Mats Berg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se
NYHET Publicerad:

”Nobelpristagare” vill ha bort löneskatt

SKATTER ”Om den allmänna löneavgiften på drygt 10 procent skulle tas bort så vore det en stor varaktig konkurrensfördel för oss. Vi har redan nu för många skatter och arbetsgivaravgifter och det är viktigt att de sänks eller tas bort om vi ska klara av att hävda oss på den utländska marknaden.” Det säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagons.
NYHET Publicerad:

Behöver sätta näringslivsfrågor främst på agendan

FÖRETAGSKLIMAT ”Samtalsklimatet mellan politiker och företagare kan vara en av orsakerna till att Arvidsjaur ligger illa till i mätningen av företagsklimatet. Och dessutom går det fortfarande lite trögt med att få fart på upphandlingar." Det säger Peter Manner som är tillförordnad näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.
NYHET Publicerad:

Hopp om ett positivt 2019

JULKRÖNIKA Julklappar och önskelistor behöver man  inte vara lika försiktig med som nyårslöften och obetänksamma utfästelser och försäkringar. Ta bara Stefan Löfvens om att Sverige år 2020 ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Eller Annie Lööfs som sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att sätta sig i samma regering som Socialdemokraterna…Det är bättre att hålla sig på jorden än att strö löften kring sig som främst ska ge rubriker.
NYHET Publicerad:

100 jobb att söka på juldagen (!) i Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT ”Här finns det knappt någon arbetslöshet, det byggs och händer mycket och vi känner att vi är på rätt väg. Därför tror vi på positivare resultat redan i mätningen nästa år”. Det säger Gällivares näringslivsutvecklare Annica Oscarsson trots att kommunen bara har 38 av landets 290 kommuner bakom sig i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hårt slag mot guideföretagen

SKATTER ”I Finland och Norge gnuggar man förtjusta händerna efter beslutet om att momsen för svenska naturguider fyrdubblas från sex till 25 procent. För vår bransch är det dock inget annat än en ren katastrof!” Det säger Göran Widén, VD för Brändö Konferens & Fritidsby.
NYHET Publicerad:

”Ren katastrof för upplevelseföretag”

SKATTER Robert Westin driver upplevelseföretaget Arctic Adventure i Boden. Han är rejält upprörd över att momsen höjs från sex till 25 procent vid halvårsskiftet för företag som erbjuder naturguidningar. Han har drivit företaget under 18 år och de senaste åtta-nio åren på heltid tillsammans med en anställd. Dessutom köper han tjänster från olika underleverantörer som motsvarar ungefär ytterligare en anställd. ”Momshöjningen kostar oss upp emot 100.000 kronor under vart och ett av de tre närmaste åren”.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.