Strävar mot topp tio i Sverige

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Varför ska inte Boden kunna finnas bland de tio kommuner som har landets bästa företagsklimat? Även om vi nu är bäst i Norrbotten så måste det vara en målsättning att sträva i den riktningen!” Det säger Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden.

Mats Berg, kommunchef och näringslivschef, Bodens kommun

Mats Berg är både kommunchef och näringslivschef i Boden. Boden har, efter några dystra år, åter tagit titeln som kommunen med Norrbottens bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Boden var för åtta-tio år sedan etta i Norrland, men efter regimskiftet 2011 störtdök kommunen och hade 2014 bara 16 av landets 290 kommuner bakom sig. Men nu har Boden kommit tillbaka med besked. Nästan 200 placeringar bättre på endast fyra år. Det visar att med rätt inställning går det att snabbt förändra attityder till näringslivet.

– Det är ingen oviktig symbolfråga att jag har båda uppgifterna. Jag brinner för samhällsbyggnads- och näringslivsfrågor och tycker kanske inte att det är riktigt lika roligt att räkna pengar, säger Mats Berg som för tre år sedan kom från Piteå där han också var kommunchef.

– Mätningen av företagsklimatet är en temperaturmätare på hur företagarna i Boden tycker att vindarna blåser i stan. Det händer också många bra saker och vi har en smått fantastisk utveckling på näringslivsområdet, berättar Mats Berg och fortsätter;

– Många företag i olika delar av världen söker vägar till oss. Bodens Utvecklings AB som jobbar med näringslivsfrågor har också en utvecklare som enbart jobbar med att kommunen ska nå ut långt utanför kommungränserna. Till Tyskland, USA och även andra världsdelar, ofta kopplat till elintensiv industri. Samtidigt har vi varje månad tio-femton besök av företag som visar intresse av att etablera sig i Boden.

– Det naturliga språket i Boden Business Park är inte heller längre svenska, påpekar Mats Berg. Boden Business Park AB i Sävast är gamla Skapa och jobbar bland annat med etableringar av serverhallar till Boden och med miljöteknik.

Korta beslutsväger ger högt betyg

I rankingen av företagsklimatet är det anmärkningsvärt att Boden bara har 30 av 290 kommuner i landet före sig när det gäller kommunal service. Det beror nog till stor del på korta beslutsvägar och på att kommunchefen har dubbla roller. Man kommer direkt till ledningen med frågor och slipper en massa mellanled.

– Tillgänglighet och snabba besked är mycket viktigt för alla som jobbar med de här frågorna. Smått som stort. Från cykelställsfrågor som stora etableringar. Det ligger i kvalitet även hur små frågor hanteras, konstaterar Mats Berg.

– Vi är myndighetsutövare, men får inte glömma bort att vi även har en rådgivande uppgift och att vi ska sträva efter att erbjuda helhetslösningar till dem som etablerar sig här, kanske från andra håll i världen. Det betyder också att våra företag kan behöva utveckla nya tjänster ibland för att möta en ny tid.

Tidigt ute med entreprenader

Boden sticker ut även när det gäller synen på entreprenader, enligt de 89 företagare i kommunen som deltog i undersökningen. Klar etta i länet liksom när det gäller tillämpning av lagar och regler och kompetensförsörjning.

– Boden var tidigt ute med att lägga ut kommunala verksamheter på privata utförare.  Det har varit bra för kommunen, men vi har fortfarande en utmaning när det dessutom gäller att utveckla mer samarbete mellan kommunala och privata utförare, säger Mats Berg.

Boden har åter det bästa företagsklimatet i Norrbotten, men kommun- och näringslivschefen Mats Berg, som brinner för företagsfrågor, siktar betydligt högre.

– Vi har mycket som ligger i pipeline. En hel del har fallit på plats, men ytterligare bitar kommer förhoppningsvis snart att göra det. Vi fortsätter sträva efter att Boden ska finnas med bland de tio kommuner som har landets bästa företagsklimat, avslutar Mats Berg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.