Svalsons framgång finansierar 13 poliser

NYHET Publicerad

VÄLFÄRDSAVTRYCK ”Vi har ökat omsättningen med 30 procent sedan förra hösten. Det betyder att bara vårt företags skatteökning nu räcker till löner till ytterligare tre poliser. Förutom de tidigare tio!” Maud Spencer är verkställande direktör för Svalson AB i Piteå som har en stor del av världen som marknad.

Maud_Spencer
Foto: Maria Fäldt/Millimeter Projekt &

Maud Spencer

– Det är skönt att kunna visa hur mycket företaget betyder för samhället. Många tänker nog inte alltid på hur mycket skatt vi betalar och vad den räcker till. När jag satte upp beräkningarna av vårt bidrag till välfärden på anslagstavlan i fikarummet så blev det också en ”aha-upplevelse” för många, berättar Maud Spencer.

Ett axplock ur beräkningsunderlaget från Företagens välfärdsavtryck visar att Svalsons skatt räcker till 3 509 läkarbesök i primärvården, 225 förlossningar, 53 grundskoleplatser, 9 psykologer eller fyra specialläkare eller 217 hjärtinfarktsoperationer. Men det var före omsättningsökningen till första november! I dag är siffrorna naturligtvis ännu högre…

– Det lokala företagsklimatet i Piteå är ganska bra och det känns skönt att vara småföretagare här. Allmänhetens attityd är positiv. Däremot är det jobbigt med alla förslag som kommer på riksplanet och som man ska anpassa sig till. Förslagen stjäl mycket tid och arbete även när de inte genomförs, konstaterar Maud Spencer.

Världsledande klassisk skjutlucka

1981 undrade en arkitekt om det lilla företaget i Luleå med Bill Svensson och svågern Hans Karlsson kunde konstruera en skjutlucka som man inte behövde stänga och öppna manuellt. Receptionisten hade ont i axeln. De utvecklade en skjutlucka med inbyggd motor – och det blev också startskottet för Svalson AB. Tvåmannaföretaget i Luleå flyttades till Piteå och började växa successivt.

I dag finns skjutluckan hos Dior, på Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford, i riksdagen, NK, Åhléns, polisstationer, flygplatser, offentliga byggnader runt om i Europa och mängder med receptioner i affärskvarter. Från skjutluckan utvecklades så småningom Svalsons storsäljare just nu. En höj- och sänkbar inglasning för kaféer och restauranger (Café au lä) som står för halva försäljningen och en för altaner, balkonger och öppna kontorslandskap (Cit i lä).

Men de gamla skjutluckorna säljs fortfarande 36 år efter att de konstruerades för en receptionist i Luleå. Den luckan finns fortfarande kvar. Allt tillverkas nu i fabriken i Öjebyn och Svalsons är världsledande inom sitt område.

– Många privatpersoner har börjat köpa inglasningarna och det har bidragit till omsättningsökningen under det senaste redovisningsåret, säger Maud Spencer som stolt kan peka på både större och mindre kunder - från Korvgubben i Luleå till Disney Resort i Shanghai.

Kläder som driver affärer

Svalsons är fortfarande ett familjeföretag med Maud Spencer som VD och brodern Linus Svensson som teknisk chef. Fadern Bill Svensson är passiv delägare.

– En ständig utveckling av våra produkter är nödvändig. Vi beslutade i fjol att försöka dubbla omsättningen till år 2020 och vi är redan på god väg. Vi investerar och nyanställer och fortsätter alltså att bidra allt mer till samhällets välfärd med alla våra skatter, säger Maud Spencer som inte har så många kvinnliga kolleger på VD-poster inom verkstadsindustrin.

Nyligen uppmärksammades hon i rikspressen för att hon använder kläderna för att vässa sitt ledarskap. Gärna i enfärgade klänningar. Hennes välklädda exempel lär ha spridit sig ända in på verkstadsgolvet. Men så har hon också åtta år bakom sig som flygvärdinna och har även drivit import- och exportföretag inom konfektionsindustrin.

– Rätt kläder leder till bättre affärer, avslutar Maud Spencer bestämt.

Företagens välfärdsavtryck

Vår gemensamma välfärd vilar på företagen och deras anställda. Välfärdsavtrycket handlar om att fler ska förstå företagens betydelse för välfärden.

Genom att räkna ut ditt företags välfärdsavtryck kan du skapa och ladda ner material att dela på sociala medier så att du också kan vara med och sprida sambandet mellan företagande och välfärd. Räkna ut ditt företags välfärdsavtryck här!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.
NYHET Publicerad:

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.
NYHET Publicerad:

Välbesök Arbetsgivardag i Luleå

ARBETSGIVARDAG I mitten av november bjöd Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationerna in till en Arbetsgivardag i Luleå.
NYHET Publicerad:

Byggregler: Tjänstemännens tolkningar retar hustillverkare

REGELTILLÄMPNING Boverkets byggregler skapar utrymme för olika tolkningar av tjänstemän vid kommunerna. Det är en utmaning för hustillverkarna och blir kostsamt för kunderna, menar Älvsbyhus vd Kent Johansson.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Nelabs satsning ger resultat

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För installationsföretaget Nelab och systerbolaget Comdate blev det stora rekryteringsbehovet starten för en mycket spännande resa med att stärka varumärket som arbetsgivare. "Vi måste jobba på bred front och istället för att plocka medarbetare av varandra mellan företagen vill vi få in fler människor i branschen", säger Hans Olofsson, vd Nelab.
NYHET Publicerad:

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

DRIVKRAFT Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.
NYHET Publicerad:

Boden bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Boden är för andra året i rad bäst när det handlar om kommunernas företagsklimat i Norrbotten. "En av nycklarna är att vi samarbetar med företagen. Istället för att se oss som kontrollanter ska vi agera som rådgivare", säger Claes Nordmark, kommunalråd Bodens Kommun.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk är årets klättrare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Jokkmokk 60 platser jämfört med förra året. Enligt Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson handlar förbättringen om en förändrad syn på hur man jobbar med företagsfrågor.
NYHET Publicerad:

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen där Jokkmokks kommun är årets raket. Förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.