Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.

Erik Lindeborg och Veronica Carlsson, Bryggerikrogen i Nora

"Noraborna har verkligen visat att de vill ha oss kvar och det är vi mycket tacksamma för", säger Erik Lindeborg och Veronica Carlsson, Bryggerikrogen i Nora.

Foto: Bryggerikrogen i Nora
Johanna Neander, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Borgen i Örebro

Johanna Neander, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Borgen i Örebro har börjat känna en viss försiktig optimism inför sommaren.

Foto: FOTOGRAF BIRGERSDOTTER AB WWW.B

Erik Lindeborg och Veronica Carlsson, delägare i Bryggerikrogen i Nora, beskriver en total krasch i mitten av mars där alla större grupper avbokade sina besök. En radikal omställning följde där det drogs ned på personal, fokus lades på hämtmenyer och andra framtida planer lades på is. Tiden därefter präglades av ett starkt stöd av lokalsamhället där en jämn ström började återvända till restaurangen. 90 procent av intäkterna kom att bestå av hämtmat där motsvarande andel brukar vara omkring 10 procent. Sedan den första juni har de nu också tagit över en konferenslokal och Erik Lindeborg och Veronica Carlsson beskriver en försiktig optimism inför framtiden.

– Vi har nyligen släppt två event med välkända profiler där vi kommer ta emot 45 besökare, men vi upplever också ett ökat intresse överlag att åka till de lite mindre orterna där smittorisken är mindre då det är mindre folk. Med anledning av detta känner vi en försiktig optimism inför framtiden, säger Erik Lindeborg och poängterar att detta inte hade varit möjligt utan ett mycket stöttande lokalsamhälle.

– Noraborna har verkligen visat att de vill ha oss kvar och det är vi mycket tacksamma för.

Padelhall räddning

Situationen är som bekant väldigt olika för olika företagare och Jörgen Jacobsson, som tillsammans med sin bror Mikael Jacobsson, driver Best Western Hotell Norra Vättern i Askersund beskriver en situation där de klarat sig väldigt bra under våren men att det råder en större osäkerhet inför sommaren. Hotellet öppnade i början på mars en padelhall i anslutning till hotellet vilket blivit en stor bidragande faktor till att hotellet klarat sig så pass bra som de gjort. Jörgen Jacobsson beskriver vidare att hotellet dock är mycket beroende av de olika event som sker runt i kring orten och att om de ställs in så kommer beläggningen på hotellet kunna bli ett problem i sommar.

– Vi har för första gången på 30 år sett sviktande kurvor och hade det inte varit för vår nybyggda padelhall hade det sett betydligt mörkare ut nu inför sommaren. Osäkerheten kring event som exempelvis Vätternrundan där vi vanligtvis har 100 procents beläggning som nu riskerar att rasa till omkring 30–35 procent gör att jag känner en viss oro kring vad framtiden ska bära med sig.

IMG_20200319_191421
Foto: Privat

Den nya padelhallen är en stor bidragande faktor till att Hotell Norra Vättern klarat sig så pass bra under våren.

Försiktig optimism

Johanna Neander, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Borgen i Örebro, beskriver också en situation där det råder en stor osäkerhet inför sommaren men att hon börjat känna en viss försiktig optimism. Det är dock med visst förbehåll då hon poängterar att våren har varit tuff och hotellet har använt många av de stödåtgärder som lanserats i form av permitteringar men också till viss del hyreslättnader. Ljusningen som Johanna Neander dock börjat se beror dels på att Clarion Collection nyligen lanserat ett antal sommarerbjudanden som gäller på alla deras hotell i landet vilket har bidragit till att allt fler bokningar men så klart också de lättade reserestriktioner som nyligen började gälla.

– Hade du frågat mig i mitten på april så hade jag varit betydligt mer pessimistisk inför framtiden men på sista tiden har det ändå bokats på relativt bra, inte i jämförelse med ordinarie somrar, men ändå tillräckligt för att jag ska känna visst hopp. Många event i Örebro har tyvärr ställts in i sommar och det kommer vara viktigt för oss att andra aktiviteter kan locka så pass att folk fortfarande väljer att semestra i och kring Örebro.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Lekebergs kommun har siktet på framtiden

CORONAKRISEN Vid en undersökning genomförd av Lekebergs kommun visade det sig att 39% av företagen i kommunen påverkats negativt av den pandemi som just nu råder. Detta har inneburit stora utmaningar för företagen vilket både på kort och långt sikt kommer ha stor påverkan på kommunen, under den här tiden har därför kommunstyrelsens nytillträdde ordföranden Johan Niklasson (C) ställts inför utmaningar han inte räknade med då han tillträdde sin tjänst vid årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Jonas Björkman, regionchef för TRR i Örebro län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Årets enkätsvar är här

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet av Svenskt Näringslivs omfattande undersökning av företagsklimatet i landets kommuner är nu här. Närmare 33000 företagare, varav nästan 1200 i Örebroregionen, har tyckt till om hur de ser på att driva företag i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Länets företag tror på en fortsatt nedgång

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Örebroregionens företagare beskriver ett läge som i stort ser ut som riket som helhet och bilden är långt ifrån ljus.
NYHET Publicerad:

1900 olika arbetsplatser ställer stora krav på Humana

CORONAKRISEN Humana Assistans med huvudkontor i Örebro är ett av många företag som fått ställa om under coronakrisen. Andreas Westlund som är affärsområdeschef för Humana personlig assistans menar att inte bara offentlig sektor, utan också privata utförare bör kompenseras för extrakostnaderna i virusets spår.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Nu finns det minsann pengar

KOMMENTAR "Vi måste ha klart för oss att detta är en exceptionell situation som kräver nya sätt att lösa nuvarande och framtida problem", skriver Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län, och menar att om vi inte tar oss råd nu och satsar rejält för att rädda kvar så många företag och jobb som möjligt så kommer den framtida kostnaden för Sverige och oss som bor här att vara betydligt mycket högre.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen och handeln i länet hårt drabbad av coronakrisen

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är de branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. I länet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. Anneli Rådesjö som driver restaurang i Karlskoga har på några månader tappat i stort sett alla sina bokningar och anser att det regeringen hittills lagt fram i stöd är lång ifrån tillräckligt. "Jag skulle önska att arbetsgivaravgiften togs bort helt och att korttidspermitteringen höjs till 100 procent för de som har behov av det", säger Anneli.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.