Engagemang, drivkraft och ekonomi när Edekyl och Värme satsar på miljön

NYHET Publicerad

MILJÖ Miljötänket har funnits med sedan barnsben. Därför har det också blivit en del av företagandet. Möt Robert Björk, vd:n för Edekyl och Värme. "Vårt största fokus ligger alltid på miljön", säger han.

Vaxkaka från en av bi-kuporna utanför kontoret
Foto: Maria Eremo

Utanför huvudkontoret står fyra bikupor. Honungen som produceras ges bort till kunder och har blivit en mycket uppskattad gåva och dessutom en perfekt ingång för samtal om miljön.

Robert Björk

Robert Björk är vd för Edekyl och Värme och driver företaget tillsammans med sin bror Richard Björk sedan 2005. Under 2018 omsatte företaget 155 miljoner kronor.

Foto: Maria Eremo

I området Bista i Örebro huserar Edekyl och Värme sedan 2011. Redan vid inflytt sade man upp fjärrvärmen för fastigheten och borrade åtta energibrunnar. Det var självklart att ett företag som arbetar med värme och kyla skulle ha förnybar energi sin egen fastighet.

– Vi ersatte den gamla kylmaskinen och luftkonditionerar i dag med naturlig kyla från urberget. Vårt värmebehov täcks helt med bergvärme. Vi bytte även till en effektiv ventilation som behovsreglerar ventilation och värme till varje enskilt rum.

Dessutom installerades 70 kvadratmeter solceller på taket som producerar el till kylpumpen i huset som i sin tur producerar kyla till hela fastigheten.

– Naturlig kyla, även där. Vi betalar ingenting för den när solen skiner. Husets systemlösning representerar företaget när vi är som allra bäst.

Robert Björk är medveten om att de har inspirerat andra företag till liknande satsningar och Trafikverkets lokaler ett stenkast bort är ett sådant exempel.

– Det gäller att hitta och investera i hållbara systemlösningar.

Edekyl och Värme finns, förutom huvudkontoret i Örebro, även i Stockholm, Uppsala, Västerås, Linköping och Norrköping. Företaget har växt kraftigt senaste åren och bara under 2019 har ett 30-tal nya medarbetare rekryterats. Nu är man nästan 120 anställda.

– Den svåraste utmaningen med att driva företag är inte själva businessen i sig, utan att få alla medarbetare åt samma håll. Därför är vi oerhört tydliga med vår företagskultur.

Han berättar om företagsloggan med biet. En symbol som blivit viktig på flera plan i deras sätt att arbeta och kommunicera.

– Vi vill hjälpa naturen på traven. Därför har vi till exempel fyra bikupor på gräsmattan utanför kontoret. Det har vi haft sedan 2011 och vi har en kille som hjälper oss att sköta om dem.

Bina resulterar i många kilo honung varje år, en perfekt ”give away” till kunderna.

– Det är kanske ingen billig honung direkt, men det är ett hållbart resultat. Vi är fokuserade på miljön och i år blev det 165 kilo honung från våra egna kupor.

Robert Björk förklarar att vid överräckandet av en burk honung uppstår en självklar diskussion kring miljö och Edekyl och Värme får chans att på ett naturligt vis berätta hur de arbetar.

Givetvis kör företaget endast miljöbilar där det är möjligt, men den största miljöeffekten får man hos kunder när anläggningar byggs om.

– Allra viktigast i dag är att bygga bort syntetiska köldmedium för att bromsa den globala uppvärmningen. Vi bygger om till naturliga köldmedier så som ammoniak, koldioxid eller propan (kolväte).

Han berättar att koldioxid, som kanske kan uppfattats som ett mindre bra ämne för naturen, är helt naturligt och ett mycket framgångsrikt köldmedium, särskilt i butiker och restauranger.

– När vi bygger om hela butiker åt våra kunder är det just koldioxid man väljer. Vi hjälper våra kunder till effektiva energi- och miljölösningar. Om vi bara får berätta om effekterna så förstår folk oftast. Engagemanget har vuxit på senare tid och de som investerar i hållbar energilösning gör det på lång sikt.

Största utmaningen för Edekyl och Värme är dock att få tag på kompetent personal. För få personer utbildas inom branschen och man behöver hjälp att få upp intresset.

– Dagens unga pratar väldigt mycket om miljö, det ser jag bara på mina tonårsbarn hemma. Den verkliga insatsen ligger i värme- och kylbranschen och inriktningen borde i flera fall vara valbar redan på gymnasiet. Att så få söker sig till vår bransch är helt klart ett hinder för oss.

Robert Björk önskar lägre arbetsgivaravgifter för att få in fler unga i yrket.

– När vi har kunnat ge människor chansen har det utmynnat i många solskenshistorier i företaget. Jag tror att politiker behöver prata om geoenergi och inte bara om vind och vatten. Det måste skapas förutsättningar för ett hållbart samhälle. Vi vill ha varma hus och vi vill ha kyla till vår mat. Det går inte att trolla fram, investeringar behövs.

Men han ser en tydlig förändring i det allmänna intresset jämfört med vid företagets start.

– Många kunder vet vad de vill, både privat- och företagskunder. Men det krävs planering, säger Robert Björk.

Årets företagare

Robert och Richard Björk som driver företaget Edekyl och Värme har utsetts till Årets företagare i Örebro län. I våras blev de utsedda till Årets företagare i Örebro och vann alltså även regionfinalen. 11 oktober är det dags för den stora riksfinalen i Stadshuset i Stockholm.

Källa: Företagarna

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Lekebergs kommun har siktet på framtiden

CORONAKRISEN Vid en undersökning genomförd av Lekebergs kommun visade det sig att 39% av företagen i kommunen påverkats negativt av den pandemi som just nu råder. Detta har inneburit stora utmaningar för företagen vilket både på kort och långt sikt kommer ha stor påverkan på kommunen, under den här tiden har därför kommunstyrelsens nytillträdde ordföranden Johan Niklasson (C) ställts inför utmaningar han inte räknade med då han tillträdde sin tjänst vid årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Jonas Björkman, regionchef för TRR i Örebro län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Årets enkätsvar är här

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet av Svenskt Näringslivs omfattande undersökning av företagsklimatet i landets kommuner är nu här. Närmare 33000 företagare, varav nästan 1200 i Örebroregionen, har tyckt till om hur de ser på att driva företag i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Länets företag tror på en fortsatt nedgång

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Örebroregionens företagare beskriver ett läge som i stort ser ut som riket som helhet och bilden är långt ifrån ljus.
NYHET Publicerad:

1900 olika arbetsplatser ställer stora krav på Humana

CORONAKRISEN Humana Assistans med huvudkontor i Örebro är ett av många företag som fått ställa om under coronakrisen. Andreas Westlund som är affärsområdeschef för Humana personlig assistans menar att inte bara offentlig sektor, utan också privata utförare bör kompenseras för extrakostnaderna i virusets spår.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Nu finns det minsann pengar

KOMMENTAR "Vi måste ha klart för oss att detta är en exceptionell situation som kräver nya sätt att lösa nuvarande och framtida problem", skriver Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län, och menar att om vi inte tar oss råd nu och satsar rejält för att rädda kvar så många företag och jobb som möjligt så kommer den framtida kostnaden för Sverige och oss som bor här att vara betydligt mycket högre.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen och handeln i länet hårt drabbad av coronakrisen

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är de branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. I länet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. Anneli Rådesjö som driver restaurang i Karlskoga har på några månader tappat i stort sett alla sina bokningar och anser att det regeringen hittills lagt fram i stöd är lång ifrån tillräckligt. "Jag skulle önska att arbetsgivaravgiften togs bort helt och att korttidspermitteringen höjs till 100 procent för de som har behov av det", säger Anneli.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.