NYHET27 maj 2019

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.

Inga-Lill Gilbertsson, Isabell Gilbertsson och Mikael Gilbertsson. Två generationer som driver Stjernsunds Gård.Foto: Maria Eremo

Strax söder om Askersund ligger Stjernsunds Gård som Mikael Gilbertsson ägt sedan 1994. I dag driver han alltsammans med sin fru Inga-Lill Gilbertsson. År 2019 är Stjernsunds Gård så mycket mer än ett företag och en gårdsverksamhet.

– Som lantbrukare har du många möjligheter att utveckla ditt företag. Det är bara hjärnan som bromsar dig. Ja, och ibland även myndigheterna, säger Mikael.

Mikael blev företagare 1988 och arrenderade då mark. Med åren utvecklades företaget med bland annat snöröjning, mer arrende, lin- och rapsoljepressning och flertalet renoveringar. Tio år efter starten flyttade han och Inga-Lill till gården tillsammans med fem barn.

Förutom Stjernsunds Gård äger paret även Hammars Gård, Bro Gård och Mörby Gård. Fastigheterna med skog, hyresbostäder och tomter ägs och drivs i enskild firma, av Mikael, Inga-Lill och Mikaels son Christoffer med olika ägarandelar.

Verksamheten drivs i två bolag, ett ekologiskt och ett konventionellt.

– Min dotter Isabell är också delaktig i företagen. Hon är utbildad agronom med inriktning ekonomi, berättar Mikael.

Paret har tre respektive två barn var och alla är mer eller mindre engagerade i familjeföretaget.

– Det som känns bra är att var och en har hittat en plats som passar dem. Det är heller inget vi har tagit för givet eller tvingat dem till, allt är på deras egna initiativ, säger Inga-Lill.

Utöver alla fastigheter äger man 774 hektar åkermark, 146 hektar naturbeten, 353 hektar skog och 234 hektar vattenareal. Dessutom arrenderar man 442 hektar åkermark och 34 hektar naturbeten.

– Vi är i dagsläget cirka 20 stycken helårsanställda, säger Mikael.

– I Stjernsunds Gård AB har vi bland annat ekologisk nötköttsproduktion, vår ekologiska äggproduktion, ekologiska växtodling och maskinparken, säger Mikael.

Vi har även Stjernsunds Produktion AB som är det konventionella företaget när det gäller både odling och äggproduktion.

– Här har vi även gårdsbutiken. Vi har en äggproduktion på 7 100 kilo ägg per dag, förklarar Inga-Lill.

Det kanske verkar krångligt, men saken är att tack vare att paret Gilbertsson hållit isär sina verksamheter på det här viset har de också kunnat satsa och vågat chansa.

– Jag har inte ärvt någon gård och har därför aldrig känt att jag har något att förlora. Det kan du däremot känna om du äger och driver en gård som funnits i din familj i generationer. Jag tror att det har hjälpt mycket. Jag har tagit många risker och har många gånger haft revanschlust när det har gått mindre bra.

Han är företagare och entreprenör i grunden, inte ”bara” lantbrukare. Det är också en viktig poäng och som skiljer Mikael från många andra i samma bransch.

– Jag har fått lära mig i praktiken och jag ser mig som företagare. Jag hade en barndomsdröm som 15-åring, att jag skulle arrendera en lantbruksgård. Nu står jag här. Jag blir rörd när jag tänker på det.

Självklart har inte de drygt 30 åren som företagare varit en dans på rosor. Problem med vilt som äter upp inkomsten i form av kronhjortar är en utmaning. Biotopskyddet där olika myndigheter motsäger varandra har så klart fått Mikael och Inga-Lill att undra hur de ska agera.

– Sedan har vi djurrättsaktivisterna som stulit höns, säger Mikael.

Men det är hela tiden kretsloppet som driver dem båda, ”grödan i hönan”.

– Det finns vissa saker som tagit mycket tid och då kan man absolut tappa orken. Jag tror att många småföretagare bromsas av så många regler. Men jag tar mig igenom det och kan lägga tid på det jag tycker om i stället.

Fakta

  • Gårdsnamnet kommer från Johan Oxenstierna som ägde gården från början. Gården har anor tillbaka till 1600-talet.
  • Mellan 1823-1860 var den i kungafamiljens ägo.
  • Sedan 1994 ägs den av Mikael Gilbertsson och drivs tillsammans med Inga-Lill Gilbertsson.
  • Mikael och Inga-Lill har bland annat: spannmålsodling, äggproduktion, nötkreatur, gårdsbutik, skogsproduktion, hyresbostäder, tomtprojekt och i sitt företag.
  • 20 stycken heltidsanställda.
  • Antal hönsplatser: 126 000, varav 18 000 ekologiska.
  • Omsättning: Cirka 50 miljoner kronor.
EntreprenörskapGenerationsväxling
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist