Företagare, jobbskapare och mamma – ja det går!

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Mamma, jag är fäääääääärdig! Min son skriker från toaletten samtidigt som jag försöker koncentrera mig och svara på frågorna från en man i telefonen som är intresserad av att starta franchise av HälsoFreak.

IMG_8350

Linda Bergqvist, Hälsofreak i Sverige AB

"MAAAAMMA, Jag är fääääääärdig och bajskorven var jättestor!" hörs nu och jag kan inte låta bli att skratta till ifall att mannen på andra sidan tråden hörde vad som just hände. Givetvis så har min dotter på 8 månader vaknat av sonens tonartshöjning och nu hörs även ett skrik från spjälsängen. Jag ber att få återkomma till mannen i luren som nu även han hör kaoset. Han är förstående och vi avslutar.

Ibland undrar jag hur livet hade sett ut med ett vanligt jobb? En anställning där man lämnade jobbet och gick hem. Där man satte på "jobbhatten" mellan 7-16 och tog av den i samma sekund som man stämplade ut. Om man skulle ha 5 veckors semester på sommaren och enbart dricka latte och gå på babysång på sin föräldraledighet?

När vi för några veckor sedan hade vinterkräksjukan jag och mina barn, med forarapporteringar, kontrolluppgifter och fakturor som var tvungna att göras, då ifrågasatte även jag mitt val av karriär. Samtidigt som min sambo jobbar i Norge. Så då var det kaos. På riktigt.

Tur att det var en aggressiv men kort kräkhistoria för de tankarna försvann i takt med att färgen i ansiktet kom tillbaka. Valet var aldrig svårt. Trots vakna nätter av likviditetsproblem den första tiden, oro inför höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar, hur vi löser nästa dag när tre medarbetare är sjuka så älskar jag mitt jobb och liv. Jag har möjligheten att påverka min framtid, att ge någon det första jobbet, att göra skillnad, att utveckla och att utvecklas. Allt detta kan jag göra samtidigt som jag har det finaste en människa kan få. Två fantastiska barn.

Och på tal om just den kombinationen så ska jag nu berätta om något som får mig att bita ihop så att käkarna får kramp. Som är så provocerade och mossigt att jag vill gömma mig. Men tyvärr inte ovanligt. På en middag med bekanta.

"Ska du verkligen starta en till restaurang med två små barn?"
Jag: "Ja, jag hade tänkt det."
"Men ska du inte vara mamma och ta en vanlig anställning, det räcker väl med ansvaret du har över två barn?"

Här är min ansiktsfärg pionröd och jag tror att om man hade tittat riktigt noga så hade det pyst ut lite rök ur ena örat. Så arg är jag. Så kränkt. Men ingen annan reagerar så det är tydligt att det inte är konstigt.

För det första är vi, vad jag vet två föräldrar med precis lika mycket ansvar över våra barn. Det är alltså inte mina barn. För det andra har jag så svårt att se att man hade frågat en man samma sak. "Men nu har ju du precis blivit pappa, ska du verkligen ta ett kliv i karriärstrappan? Hur tänker du med VAB och inskolning på dagis?" Hm, ytterst tveksamt.

För det tredje så går det alldeles utmärkt att kombinera eget företagande och att vara mamma. Det är inte ett val som per automatik sätter barnen på andra plats eller att fredagsmyset och semestrarna blir ersatta med en jobbande mamma som inte bryr sig eller lyser med sin frånvaro. Nej! Friheten med att vara egen gör det möjligt med spontanlediga eftermiddagar i simhallen och sovmornar med lång djungelfrukost.

Det är en ynnest att bestämma över sin tid, sin utveckling och sin framtid samtidigt som man gör någonting man älskar. Att vara lycklig på måndagen när arbetsveckan börjar. Den känslan vill jag att mina barn ska ha i sin yrkeskarriär och där önskar jag vara en förebild.

Jag kommer att fortsätta vara en egen företagare, jobbskapare & mamma som skickar in kontrolluppgifter med en spyhink bredvid datorn och som nästa vecka tar världens längsta djungelfrukost med mina barn.

Linda Bergqvist, vd
Hälsofreak i Sverige AB

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.