-Som företagare innebär det mest fördelar med att verka i en liten kommun som Ydre. Det är korta avstånd mellan företagen och kommunledningen. På det sättet kan många misstag undvikas, säger Peter Blom.
Peter är ägare och vd på Almo Hardwood AB.
-Jag har ingenting att anmärka på när det gäller företagsklimatet. Det funkar vettigt. Min uppfattning om det lokala företagsklimatet stämmer överens med den bild som Svenskt Näringslivs enkätundersökning ger, betonar Peter Blom.
Hans far Åke Blom startade företaget 1950. Idag har man ett 10-tal anställda. Almo Hardwood är ett av Sveriges ledande sågverk för lövträ.
-Idag finns det inte många sågverk i Sverige som sågar lövtimmer. I jämförelse med barrsågverk är vi mycket små, men vad gäller vår flexibilitet och kunskap om det vi håller på med är vi stolta över vad vi presterar, poängterar Peter Blom.
Ek utgör ungefär 95 procent av produktionen inom Almo Hardwood. Företaget sågar mellan 7 000 och 8 000 kubikmeter per år. Timmerleverantörerna finns från norra Skåne och Blekinge upp till Hjälmaren och Mälaren.
Inredningssnickerier är en viktig kundkategori. Produkterna används först och främst till golv, trappor, dörrar, kök och lister.
Precis som på många andra företag är det svårt för Almo Hardwood att rekrytera medarbetare som klarar arbetet från dag ett.
-Kravet vi ställer är att den som ska börja här har ett verkligt intresse för trä och är beredd att lära sig jobbet. Upplärningen får vi sköta själva eftersom det idag inte finns någon utbildning i Sverige för produktion av lövträ, säger Peter Blom.
Jessica Rydestrand på Ydre Champinjonhus är inte förvånad över att enkätsvaren är så positiva när Svenskt Näringsliv mäter företagsklimatet.
-Vi är bra på att samarbeta. Företagen anlitar gärna varandra och gynnar varandra. Kontakterna med kommunen är raka och okomplicerade, tycker hon.
Totalt i Sverige finns bara 23 champinjonodlare. Jessica Rydestrand på Vena Södergård i Ydre kommun är en av dem. För fem år sedan startade hon, ivrigt påhejad och stöttad av maken Per, Ydre Champinjonhus i en då nyuppförd byggnad hemma på lantgården.
-Affärerna har faktiskt gått bra hela tiden, säger Jessica Rydestrand.
Tidigt skaffade hon sig en champinjonodlare från Sävsjötrakten som mentor, lärde sig svampodlingens ädla konst, åkte hem och räknade och bestämde sig snart för att trycka på startknappen. Redan när Jessica Rydestrand började kontakta livsmedelsbutiker i norra Småland och söder Östergötland var gensvaret mycket positivt.
-Efterfrågan var jättestor på direkten. Ingen ville vänta. Det gjorde att vi skyndade på bygget och starten, berättar hon.
Nu skördar Ydre Champinjonhus mellan 500 och 600 kilo i veckan för omedelbar leverans till ungefär 25 kunder. Det är butiker inom ICA, Coop och Hemköp och dessutom några restauranger och konferensanläggningar.
-Alla är kvalitetsmedvetna och vet att champinjonerna härifrån har mängder av fördelar, inte minst smak- och miljömässigt, i jämförelse med importen från Polen och Litauen, förklarar Jessica Rydestrand.
Varje tisdag kommer en lastbil från Tyskland med komposter med vita champinjoner och med bruna skogschampinjoner. Med den idealiska temperaturen på 17-18 grader och en luftfuktighet på 85-86 procent fördubblar svamparna sin volym på ett enda dygn. Vikten ökar tre gånger.
Till sin hjälp har Jessica Rydestrand en medarbetare med eget företag som jobbar här ungefär på halvtid.
-Det finns en efterfrågan så att jag lätt skulle kunna expandera, men att anställa är inte aktuellt. Kostnaderna blir alldeles för höga. Därför ligger jag kvar på den här nivån, säger hon.
Sören Karlsson