Fredrik och Jessica Påhlsson
Foto: Hans Ljung

Fredrik och Jessica Påhlsson

Politiker vallfärdar till fristående skola

NYHET Publicerad

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var det för att realisera sina idéer om hur den bästa skolan ska utformas. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.

Fredrik Påhlsson slår fast att han är glad att han lever i ett land där engagerade lärare som vill bidra till ett gott samhälle kan starta och driva skola.

– Det är otroligt häftigt! Vi älskar skolan, lärandet och elevernas utveckling. Det är fantastiskt att ha fått möjligheten att göra det här. Vi kan jobba på ett helt annat sätt än om vi suttit i en stor organisation, som en kommun.

Båda han och Jessica hade jobbat många år i den kommunala skolan, men när det en dag var dags för deras egna barn att börja skolan hittade de ingen med kvaliteterna som de sökte.

Det slutade med att de bestämde sig för att starta en egen lågstadieskola, Småskolan, i Ljungsbro utanför Linköping, med övertygelsen att de skulle kunna forma något med högre kvalitet. Något år senare startade de en mellanstadieskola, Eraskolan.

– Vi hade en känsla av att den kommunala skolan läckte massor av pengar. Det var så mycket av skattebetalarnas pengar som försvann på vägen.

Deras idé var att de skulle kunna använda samma peng som en kommunal skola mer effektivt så att skolväsendet fick ut mer, förklarar han.

– Vi ville att eleverna skulle få ut mer och att lärarna skulle ha det riktigt bra. Då kanske det andades lite hybris, men det visade sig ju sedan att det gick att uppnå. Vi har skapat förutsättningar för våra lärare att vara lärare.

Varje klass har två lärare och högst 20 elever och det är något som har väckt stort intresse.

– Det är många både lokalt, regionalt och nationellt som vill göra studiebesök hos oss.

Skolorna har också arbetat med så kallad distribuerad spec-undervisning från dag ett. Enligt lag måste det finnas specialpedagogisk kompetens på skolan men det behöver inte finnas en särskild person som är specialpedagog.

– Vi ser till att ha den specialpedagogiska kompetensen ute i klasserna i stället. Där har lärarna helt andra möjligheter att ge hjälp till elever som behöver, och det finns ingen laddning i det.

Det ger en större närhet till eleverna när lärarna snabbt kan möta behoven och för lärarnas del lindrar det arbetsbelastningen. 

– Dessutom finns det en poäng med att alla lärare tar hand om alla elever. Att inte läraren skickar eleven till någon annan när det kärvar lite.

Detta är i linje med den svenska tanken om inkludering.

– Det blir mycket mer naturligt att få hjälp, men vilken typ av hjälp det handlar om behöver inte eleven bekymra sig om.

Närheten mellan huvudman, rektor, lärare och elever gör det möjligt att vara mer ”på” och se till behoven här och nu, i stället för att hela tiden behöva gå uppåt och fråga om lov.

– Jag hade aldrig kunnat ta sådana här grepp på en kommunal skola där huvudmannen ofta styr hårt och på detaljnivå. Som fristående skola kan vi gå från behov via beslut till handling på en dag. Eller på två timmar om vi måste.

Största utmaningen för verksamheten är att kommunen både är kassör och huvudman för sina egna skolor, enligt Fredrik Påhlsson.

– Det är ett allvarligt problem. Vi upplever att kommunen hela tiden räknar till sin egen fördel och ser till att de barn som går i kommunala skolor får det bättre finansiellt.

Fredrik Påhlssons råd till Sveriges nästa skolminister är att ta tag i kommuner som inte vågar ta ansvaret för fördelningen av medel.

– Det är mycket viktigt! Och i regleringsbrevet till Skolinspektionen borde det också ställas krav på ett helhetstänkande i varje beslut. Inom vissa delar av myndigheten är man alldeles för detaljerad och missar målet helt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.