Skänninge Stadshotell
Foto: Sören Karlsson

Det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885 är väl kännt i Skänninge

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff.

Christina Landoff

Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center. "Vi ska bli en attraktiv mötesplats", säger Christina Landoff.

Foto: Sören Karlsson

2014 lämnade hon jobbet som vd för Motala Convention Center för att bli huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.

Vad hon köpte var ett prestigefyllt men något slitet hotell med – som det brukar heta – stor potential. Som skänningebo kände Christina Landoff väl till det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885. Hon hade till och med haft sin bröllopsmiddag i den ståtliga festsalen.   

I juni 2014 öppnade Skänninge Stadshotell i ny regi.

-Första dagen hade vi 600 lunchgäster. Det var förstås långt mer än vi kunde klara av. Många i Skänninge var nyfikna och ett kort tag kunde vi leva på nyhetens behag, konstaterar Christina Landoff.

I det läget kunde hotellet bara erbjuda nio rum. Det var något som hon snabbt ville ändra på. Centrumbyggnaden alldeles bakom hotellet hade stått tom i många år. Både tandläkarmottagningen och polisstationen var borta sedan länge.

-2015 köpte vi den fastigheten och ägde därmed hela kvarteret. Här ingår också en biograf med 207 platser, berättar Christina Landoff.

Ombyggnaden tog sin början. Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya rum, vart och ett specialdesignat på ett mycket smakfullt sätt.

IMG_1175
Foto: Sören Karlsson

Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya specialdesignade rum.

En kort tid efter det att Christina Landoff hade tagit över Skänninge Stadshotell började hon leta efter parallella verksamheter.

-Vi behövde öka omsättningen och förbättra likviditeten, förklarar hon.

Problemen hopade sig

Företagsgruppen utökades med Travrestaurangen vid Mantorp och Göta Hotell i Borensberg, men det dröjde inte länge innan problemen hopade sig.

-2017 var ett fruktansvärt tufft år. Göta Hotell gick uselt samtidigt som vi var inne i slutarbetet med renoveringen av Stadshotellet. Dessutom blev min far svårt sjuk, säger Christina Landoff.

Travrestaurangen och Göta Hotell avyttrades och resurserna koncentrerades hundraprocentigt på Stadshotellet. Ett spirande samarbete med en tysk resebyrå gav en vändning uppåt. Tyskarnas fascination för Sverige – pådriven bland annat av dokusåpan Inga Lindström som visas i tysk TV sedan åtskilliga år tillbaka – har blivit till värdefull draghjälp för Skänninge Stadshotell.

-Under hela sommaren 2018 var vi fullbokade med turister från Tyskland och inför sommaren i år ser läget lika positivt ut. Vi har inlett samarbete också med en annan tysk resebyrå. Det gör att beläggningen kan bli väldigt bra även under våren och hösten, betonar Christina Landoff.

Sveriges vagga

I Skänninge stod Sveriges vagga eller åtminstone en av vaggorna. Historikerna är inte alldeles överens. Birger Jarl föddes här. Skänninge var en mäktig stad som ingick i Hansan och som bedrev omfattande handel med Tyskland. Idag utgör alltså de tyska turisterna stommen i beläggningen på Skänninge Stadshotell. Cirkeln har slutit sig.

Stadshotellet har sju fasta medarbetare. Därtill kommer extrapersonal vid arbetstoppar och vid alla de evenemang och temakvällar som ofta står på hotellets program.

-Vi behöver inte direkt jaga medarbetare. Folk söker sig hit spontant, påpekar Christina Landoff.

Hon ser känslan för service och förmågan att sköta kundkontakterna som avgörande faktorer när nya medarbetare ska anställas.

-Mycket handlar om inställningen till jobbet. Arbetsuppgifterna som sådana kan du lära dig på plats, säger Christina Landoff.

Vilka är då hennes mest angelägna frågor på den näringspolitiska önskelistan?

-Med risk att låta tråkig tänker jag i första hand på behovet av skattelättnader. Arbetsgivaravgifterna blir en tung börda. Besöksnäringen är en bransch där många ungdomar har sitt allra första jobb. Det betyder att vi får en viktig fostrande roll. Då är det rimligt med lägre kostnader för företagen.

Bra företagsklimat

Mjölby kommun där Skänninge ingår placerar sig bra i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. I den senaste mätningen – i oktober 2018 – avancerade man till plats 51 bland landets 290 kommuner.

-Det är utmärkt att driva företag här. Kommunen är liten och aktiv. Handläggare som vi haft kontakt med inom livsmedelsområdet och på byggsidan har en pragmatisk inställning och en rätt attityd. Kommunen och företagen har samma mål. Vi ska vara medparter, inte motparter, poängterar Christina Landoff.

Inom ett par år hoppas hon att fasadrenoveringen liksom den planerade innegården mellan den äldre hotelldelen och den nyare ska vara klara. Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center.

-Vi ska bli en attraktiv mötesplats, understryker Christina Landoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Besöksnäringen i centrum på årets första Östgötalunch

FÖRETAGSKLIMAT "Branschen har över 200 000 sysselsatta och är Sveriges nya basnäring. Vi är en extremt betydelsefull motor för integrationen av nyanlända. Dessutom vet vi att många ungdomar får sitt allra första jobb på en restaurang eller ett hotell", menade Magnus Dahlin, styrelseledamot i Visita Mellersta och vd på konferensanläggningen Villa Fridhem i Getå utanför Norrköping, när årets första Östgötalunch satte fokuset på besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Motala kommun ska ha servicefokus i dialog med företagen

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Motala kommun är Kåre Friberg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välkommen Oscar

NY PÅ JOBBET Oscar Åberg är ny studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs regionkontor i Östergötland. Oscar läser fjärde terminen på Civilekonomprogrammet vid Linköpings Universitet och utöver sitt stora intresse för samhälls- och näringslivsfrågor är han en inbiten AIK-are.
NYHET Publicerad:

Gymnasievalet, tänk noga igenom ditt val

DEBATT "Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser – och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också." Det skriver Sofia Sjöström i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff, huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.
NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel.
NYHET Publicerad:

2019 måste bli reformernas år

KRÖNIKA "Vi har fått förtroendet att föra dialog med politiker, allmänhet och media. Lyfta fram företagens frågor på agendan, och folkbilda i hur det är att vara företagare så att allmänhet och våra framtida beslutsfattare får med sig en förståelse kring det ansvar och risk det innebär att vara företagare. Framöver kommer vi att jobba hårt med de frågor som ni företagare har satt högst på agendan: Minskad regelbörda, lägre skatt på arbete och förändrade turordningsregler i LAS, och ökat fokus på kompetensförsörjning. Vi vill få till ett ordentligt reformarbete under kommande mandatperiod", skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

DEBATT Arbetsgivaravgifterna finansierar socialförsäkringsförmåner som ålderspension, sjuk- och föräldraförsäkring, arbetsskadeförmåner och arbetslöshetsersättning. Men trots att kostnaderna för de förmånerna har minskat de senaste åren och delavgifterna för försäkringarna har sänkts, så ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå: 31,42 procent på lönen.
NYHET Publicerad:

Att stödja UF är viktigt för hela samhället

HALLÅ DÄR Sofia Sjöström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland och även partner till Ung Företagsamhet. Partners till UF bidrar till att de kan driva sitt viktiga arbete med att grundskole- och gymnasieelever ska få möjlighet att utveckla sin kreativitet och företagsamhet. Varför är det så viktigt att stödja Ung Företagsamhets verksamhet?
NYHET Publicerad:

”Gör det lättare att karriärväxla”

ARBETSMARKNAD En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag där företagare från hela landet deltog diskuterades därför hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Bland annat diskuterades saklig grund, turordningsreglerna och att höja LAS-åldern från 67 till 69.
NYHET Publicerad:

Utmaning att driva vårdföretag

SKATT Det är inte lätt att driva företag inom vårdbranschen när de hårda reformerna ständigt slår emot en. Gunilla Rundqvist, VD och grundare på Cordinator Medical Service i Linköping och Norrköping, berättar om hur förmånsbeskattningen på privat vård och hotet om moms kan komma att påverka hennes verksamhet i framtiden.
NYHET Publicerad:

Framtidstro och konkret åtgärdsplan ska lyfta Motalas företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Arbetslösheten har sjunkit kraftigt. Fler och fler företag etablerar sig i kommunen och inflyttningen ökar. Vätternrundan sätter Motala allt tydligare på kartan. Men fortfarande är det lokala företagsklimatet inte mycket att skryta med. "Det finns inga snabba och enkla lösningar. Därför har det varit nödvändigt att borra djupt ner i problemen och sedan försöka hitta vägar till förbättringar", säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan och ordförande i Tillväxt Motala. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet bekymrar inte Gasellföretagen i Östergötland

ENTREPRENÖRSKAP Ett dåligt lokalt företagsklimat verkar i allmänhet inte vara något som bekymrar de snabbväxande företagen speciellt mycket. Trots försämrade villkor för näringslivet fortsätter Gasellföretagen att rusa framåt. Den fråga man naturligtvis kan ställa sig är om Gasellföretagen skulle varit ännu fler till antalet och ännu mer framgångsrika om näringslivsklimatet varit gynnsammare.
NYHET Publicerad:

Ett bra företagsklimat ska bli ännu bättre i Ödeshög

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet har blivit riktigt bra men kan och måste bli ännu bättre. På den punkten är samstämmigheten mellan kommunledningen och företagen stor. "Vi i kommunen har arbetat målmedvetet för att närma oss företagen. Det handlar om att besöka företag och att träffa företagare i så många sammanhang som möjligt. Idag finns ett ömsesidigt förtroende. Ödeshög vill verkligen leva upp till bilden av en företagsvänlig kommun", säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

Valfriheten kan bli bättre bland Östergötlands kommuner

LOV En av Svenskt Näringslivs prioriteringar inför valet 2018 var att värna om Lagen om valfrihetssystem, LOV, för en bättre välfärd. Med LOV ges förutsättningar för en sundare konkurrens och incitament till högre kvalitet på både kommunala och privata tjänster, idag är det totalt 161 svenska kommuner som tillämpar lagen och ger brukarna makten att välja. Frågan är hur det ser ut bland Östergötland kommuner?
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

Ständiga förbättringar förklarar framgången för Ombergs Golf

ENTREPRENÖRSKAP "Jag ser ljust på företagets framtid, men mycket arbete återstår. Du måste alltid vara på tårna och göra ständiga förbättringar. Det är livsfarligt att slå sig till ro och att känna sig nöjd", säger Ulf Tegnebo, vd och hälftenägare på Ombergs Golf Resort vid Vätterns strand en knapp halvmil norr om Ödeshög.