Skänninge Stadshotell
Foto: Sören Karlsson

Det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885 är väl kännt i Skänninge

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff.

Christina Landoff

Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center. "Vi ska bli en attraktiv mötesplats", säger Christina Landoff.

Foto: Sören Karlsson

2014 lämnade hon jobbet som vd för Motala Convention Center för att bli huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.

Vad hon köpte var ett prestigefyllt men något slitet hotell med – som det brukar heta – stor potential. Som skänningebo kände Christina Landoff väl till det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885. Hon hade till och med haft sin bröllopsmiddag i den ståtliga festsalen.   

I juni 2014 öppnade Skänninge Stadshotell i ny regi.

-Första dagen hade vi 600 lunchgäster. Det var förstås långt mer än vi kunde klara av. Många i Skänninge var nyfikna och ett kort tag kunde vi leva på nyhetens behag, konstaterar Christina Landoff.

I det läget kunde hotellet bara erbjuda nio rum. Det var något som hon snabbt ville ändra på. Centrumbyggnaden alldeles bakom hotellet hade stått tom i många år. Både tandläkarmottagningen och polisstationen var borta sedan länge.

-2015 köpte vi den fastigheten och ägde därmed hela kvarteret. Här ingår också en biograf med 207 platser, berättar Christina Landoff.

Ombyggnaden tog sin början. Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya rum, vart och ett specialdesignat på ett mycket smakfullt sätt.

IMG_1175
Foto: Sören Karlsson

Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya specialdesignade rum.

En kort tid efter det att Christina Landoff hade tagit över Skänninge Stadshotell började hon leta efter parallella verksamheter.

-Vi behövde öka omsättningen och förbättra likviditeten, förklarar hon.

Problemen hopade sig

Företagsgruppen utökades med Travrestaurangen vid Mantorp och Göta Hotell i Borensberg, men det dröjde inte länge innan problemen hopade sig.

-2017 var ett fruktansvärt tufft år. Göta Hotell gick uselt samtidigt som vi var inne i slutarbetet med renoveringen av Stadshotellet. Dessutom blev min far svårt sjuk, säger Christina Landoff.

Travrestaurangen och Göta Hotell avyttrades och resurserna koncentrerades hundraprocentigt på Stadshotellet. Ett spirande samarbete med en tysk resebyrå gav en vändning uppåt. Tyskarnas fascination för Sverige – pådriven bland annat av dokusåpan Inga Lindström som visas i tysk TV sedan åtskilliga år tillbaka – har blivit till värdefull draghjälp för Skänninge Stadshotell.

-Under hela sommaren 2018 var vi fullbokade med turister från Tyskland och inför sommaren i år ser läget lika positivt ut. Vi har inlett samarbete också med en annan tysk resebyrå. Det gör att beläggningen kan bli väldigt bra även under våren och hösten, betonar Christina Landoff.

Sveriges vagga

I Skänninge stod Sveriges vagga eller åtminstone en av vaggorna. Historikerna är inte alldeles överens. Birger Jarl föddes här. Skänninge var en mäktig stad som ingick i Hansan och som bedrev omfattande handel med Tyskland. Idag utgör alltså de tyska turisterna stommen i beläggningen på Skänninge Stadshotell. Cirkeln har slutit sig.

Stadshotellet har sju fasta medarbetare. Därtill kommer extrapersonal vid arbetstoppar och vid alla de evenemang och temakvällar som ofta står på hotellets program.

-Vi behöver inte direkt jaga medarbetare. Folk söker sig hit spontant, påpekar Christina Landoff.

Hon ser känslan för service och förmågan att sköta kundkontakterna som avgörande faktorer när nya medarbetare ska anställas.

-Mycket handlar om inställningen till jobbet. Arbetsuppgifterna som sådana kan du lära dig på plats, säger Christina Landoff.

Vilka är då hennes mest angelägna frågor på den näringspolitiska önskelistan?

-Med risk att låta tråkig tänker jag i första hand på behovet av skattelättnader. Arbetsgivaravgifterna blir en tung börda. Besöksnäringen är en bransch där många ungdomar har sitt allra första jobb. Det betyder att vi får en viktig fostrande roll. Då är det rimligt med lägre kostnader för företagen.

Bra företagsklimat

Mjölby kommun där Skänninge ingår placerar sig bra i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. I den senaste mätningen – i oktober 2018 – avancerade man till plats 51 bland landets 290 kommuner.

-Det är utmärkt att driva företag här. Kommunen är liten och aktiv. Handläggare som vi haft kontakt med inom livsmedelsområdet och på byggsidan har en pragmatisk inställning och en rätt attityd. Kommunen och företagen har samma mål. Vi ska vara medparter, inte motparter, poängterar Christina Landoff.

Inom ett par år hoppas hon att fasadrenoveringen liksom den planerade innegården mellan den äldre hotelldelen och den nyare ska vara klara. Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center.

-Vi ska bli en attraktiv mötesplats, understryker Christina Landoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Signe Skogstjärna siktar på att bli världens bästa guldsmed

YRKES VM I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 tävlande är 28 från Sverige, och tre av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Signe Skogstjärna, guldsmed och juvelerare från Motala.
NYHET Publicerad:

Företagsklimat i fokus på Sjöstadslunch

Det bjöds in till Sjöstadslunch på Coffice i Motala. I fokus stod den årliga enkätundersökning som mäter företagsklimatet på kommunnivå, och gästade, det gjorde Svenskt Näringslivs Sofia Sjöström.
NYHET Publicerad:

Skilda åsikter i årets enkät

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät har besvarats av både företagare och kommunpolitiker. På alla frågeområden sätter politikerna högre betyg än företagen. Särskilt stora skillnader finns bland annat i synen på hur upphandling, dialog med kommunledningen samt tillämpningen av lagar och regler fungerar.
NYHET Publicerad:

En fin dag för integration

INTEGRATION FIN DAG, förkortning för Företagande, integration och nätverkande, är en dag för att öka integrationen i Östergötland genom att inspirera fler företagsamma nyanlända att hitta en sysselsättning, till exempel genom nyföretagande. Hallå där Anders Björck, initiativtagare till FIN DAG, vill du berätta mer om konceptet?
NYHET Publicerad:

Företagszafari med fokus på dragkampen om medarbetarna

FÖRETAGSKLIMAT "Det har varit väldigt intressant att i en blandad grupp komma ut på två företag med helt olika inriktning och ta del av deras vardag. Hur ska arbetsgivare attrahera medarbetare idag och i framtiden? Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt hårdare", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Ny nämnd ska få fler med försörjningsstöd i arbete

HALLÅ DÄR Fredrik Lundén (M), ordförande för den nya Arbetsmarknadsnämnden i Linköping. Arbetsmarknadsnämnden är en ny nämnd som Alliansstyret i Linköping tillsatt, varför har man valt att starta upp nämnden?
NYHET Publicerad:

På Ica Storgatan är det kunderna som bestämmer

ENTREPRENÖRSKAP På ICA Supermarket Storgatan i Linköping är det kunderna som bestämmer. Deras önskemål väger åtminstone väldigt tungt. Kompletta måltidslösningar har blivit ett signum för butiken. En vanlig dag säljer man mellan 400 och 500 varma och kalla måltider. Siffran stiger hela tiden. "Genom en ständig dialog kan kundernas synpunkter snabbt få genomslag och bli verklighet", säger ICA-handlaren Mikael Oskarsson.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Asbest och klotter ger försiktig optimism

FÖRETAGSKLIMAT Behoven av asbest- och klottersanering under lång tid framför gör att Östgöta Sanering AB i Norrköping ser ganska ljust på framtiden. "Det kommer att ta många år innan all asbest är sanerad och att tvätta bort klotter verkar vara ett evighetsuppdrag. Sedan får vi se vad som händer med Ostlänken. Det är mycket som ska rivas och saneras nere i hamnen och på andra ställen. Det ger oss förhoppningsvis ett och annat jobb", säger vd Fredrik Axelsson.
NYHET Publicerad:

Sverige och EU halkar efter resten av världen

KOMMETAR EU är på väg in i en ny fas. Valet till Europaparlamentet nalkas och så även en ny EU-kommission. I Sverige är dock intresset för EU ganska ljumt, vilket är tråkigt. För på den europeiska arenan finns det mycket svenska representanter kan göra för att förbättra villkoren här hemma och då inte minst på näringslivssidan.
NYHET Publicerad:

William är övertygad om att UF släpper loss kreativiteten

UNG FÖRETAGSAMHET "Jag har själv sett hur UF:are på kort tid lär sig företagande och tar fram en solklar affärsidé. Dessutom innebär Ung Företagsamhet ofta en personlig utveckling. Det är häftigt med all kreativitet som UF släpper loss", säger William Almevik, som sedan början av september förra året är skolinformatör på Ung Företagsamhet Östergötland.
NYHET Publicerad:

Grannsamverkan skapar motvikt till Linköping och Norrköping

FÖRETAGSKLIMAT Ett allt närmare samarbete mellan de fem kommunerna på det som ibland kallas Västbanken i Östergötland – Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm – ska skapa en motvikt till dominansen från Linköping och Norrköping.
NYHET Publicerad:

Osund konkurrens ett orosmoment för JM:s

OSUND KONKURRENS "Osund konkurrens och dåliga ersättningar är de stora problemen för oss småföretagare i den här branschen", säger Malin Hallberg på JM:s Entreprenad & Transport AB i Kimstad utanför Norrköping.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism bland företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Konjunkturen ser oförändrad eller svagt positiv ut, både i riket och i Östergötland, företagen i länet verkar överlag ha en försiktig tro på ett lite mer gynnsamt läge i ekonomin. Få företag anser att risken för en nedgång i ekonomin är särskilt hög, en del är till och med lite mer positiva än tidigare. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Ny KSO: Det ska vara lätt att driva företag i Linköping

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plats på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Linköpings kommun är Niklas Borg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Flygande start för handlaren Lovisa

ENTREPRENÖRSKAP I september 2017 fick 28-åriga Lovisa Skoog erbjudandet om att bli ICA-handlare och ta över ICA Nära Kneippen på Villagatan i centrala Norrköping. På Handelsgalan, för några månader sedan, tilldelades hon Utmärkelsen Årets Livsmedelsbutik i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen i centrum på årets första Östgötalunch

FÖRETAGSKLIMAT "Branschen har över 200 000 sysselsatta och är Sveriges nya basnäring. Vi är en extremt betydelsefull motor för integrationen av nyanlända. Dessutom vet vi att många ungdomar får sitt allra första jobb på en restaurang eller ett hotell", menade Magnus Dahlin, styrelseledamot i Visita Mellersta och vd på konferensanläggningen Villa Fridhem i Getå utanför Norrköping, när årets första Östgötalunch satte fokuset på besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Motala kommun ska ha servicefokus i dialog med företagen

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Motala kommun är Kåre Friberg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välkommen Oscar

NY PÅ JOBBET Oscar Åberg är ny studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs regionkontor i Östergötland. Oscar läser fjärde terminen på Civilekonomprogrammet vid Linköpings Universitet och utöver sitt stora intresse för samhälls- och näringslivsfrågor är han en inbiten AIK-are.