Skänninge Stadshotell
Foto: Sören Karlsson

Det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885 är väl kännt i Skänninge

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff.

Christina Landoff

Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center. "Vi ska bli en attraktiv mötesplats", säger Christina Landoff.

Foto: Sören Karlsson

2014 lämnade hon jobbet som vd för Motala Convention Center för att bli huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.

Vad hon köpte var ett prestigefyllt men något slitet hotell med – som det brukar heta – stor potential. Som skänningebo kände Christina Landoff väl till det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885. Hon hade till och med haft sin bröllopsmiddag i den ståtliga festsalen.   

I juni 2014 öppnade Skänninge Stadshotell i ny regi.

-Första dagen hade vi 600 lunchgäster. Det var förstås långt mer än vi kunde klara av. Många i Skänninge var nyfikna och ett kort tag kunde vi leva på nyhetens behag, konstaterar Christina Landoff.

I det läget kunde hotellet bara erbjuda nio rum. Det var något som hon snabbt ville ändra på. Centrumbyggnaden alldeles bakom hotellet hade stått tom i många år. Både tandläkarmottagningen och polisstationen var borta sedan länge.

-2015 köpte vi den fastigheten och ägde därmed hela kvarteret. Här ingår också en biograf med 207 platser, berättar Christina Landoff.

Ombyggnaden tog sin början. Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya rum, vart och ett specialdesignat på ett mycket smakfullt sätt.

IMG_1175
Foto: Sören Karlsson

Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya specialdesignade rum.

En kort tid efter det att Christina Landoff hade tagit över Skänninge Stadshotell började hon leta efter parallella verksamheter.

-Vi behövde öka omsättningen och förbättra likviditeten, förklarar hon.

Problemen hopade sig

Företagsgruppen utökades med Travrestaurangen vid Mantorp och Göta Hotell i Borensberg, men det dröjde inte länge innan problemen hopade sig.

-2017 var ett fruktansvärt tufft år. Göta Hotell gick uselt samtidigt som vi var inne i slutarbetet med renoveringen av Stadshotellet. Dessutom blev min far svårt sjuk, säger Christina Landoff.

Travrestaurangen och Göta Hotell avyttrades och resurserna koncentrerades hundraprocentigt på Stadshotellet. Ett spirande samarbete med en tysk resebyrå gav en vändning uppåt. Tyskarnas fascination för Sverige – pådriven bland annat av dokusåpan Inga Lindström som visas i tysk TV sedan åtskilliga år tillbaka – har blivit till värdefull draghjälp för Skänninge Stadshotell.

-Under hela sommaren 2018 var vi fullbokade med turister från Tyskland och inför sommaren i år ser läget lika positivt ut. Vi har inlett samarbete också med en annan tysk resebyrå. Det gör att beläggningen kan bli väldigt bra även under våren och hösten, betonar Christina Landoff.

Sveriges vagga

I Skänninge stod Sveriges vagga eller åtminstone en av vaggorna. Historikerna är inte alldeles överens. Birger Jarl föddes här. Skänninge var en mäktig stad som ingick i Hansan och som bedrev omfattande handel med Tyskland. Idag utgör alltså de tyska turisterna stommen i beläggningen på Skänninge Stadshotell. Cirkeln har slutit sig.

Stadshotellet har sju fasta medarbetare. Därtill kommer extrapersonal vid arbetstoppar och vid alla de evenemang och temakvällar som ofta står på hotellets program.

-Vi behöver inte direkt jaga medarbetare. Folk söker sig hit spontant, påpekar Christina Landoff.

Hon ser känslan för service och förmågan att sköta kundkontakterna som avgörande faktorer när nya medarbetare ska anställas.

-Mycket handlar om inställningen till jobbet. Arbetsuppgifterna som sådana kan du lära dig på plats, säger Christina Landoff.

Vilka är då hennes mest angelägna frågor på den näringspolitiska önskelistan?

-Med risk att låta tråkig tänker jag i första hand på behovet av skattelättnader. Arbetsgivaravgifterna blir en tung börda. Besöksnäringen är en bransch där många ungdomar har sitt allra första jobb. Det betyder att vi får en viktig fostrande roll. Då är det rimligt med lägre kostnader för företagen.

Bra företagsklimat

Mjölby kommun där Skänninge ingår placerar sig bra i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. I den senaste mätningen – i oktober 2018 – avancerade man till plats 51 bland landets 290 kommuner.

-Det är utmärkt att driva företag här. Kommunen är liten och aktiv. Handläggare som vi haft kontakt med inom livsmedelsområdet och på byggsidan har en pragmatisk inställning och en rätt attityd. Kommunen och företagen har samma mål. Vi ska vara medparter, inte motparter, poängterar Christina Landoff.

Inom ett par år hoppas hon att fasadrenoveringen liksom den planerade innegården mellan den äldre hotelldelen och den nyare ska vara klara. Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center.

-Vi ska bli en attraktiv mötesplats, understryker Christina Landoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tycker Östergötlands företag om företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. "Min förhoppning är att länets kommuner använder svaren i enkäten för att förbättra det lokala företagsklimatet. Det stärker förutsättningarna för fler jobb, högre skatteintäkter och en mer attraktiv kommun", säger Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Nytt samarbete mellan näringsliv och vården

CORONAKRISEN Saab har sedan i mitten på mars månad bestämt sig för att hjälpa vården under den kris som just nu är över oss. Företaget har bidragit till vården med sin tillverkning av både ansiktsvisir och skyddsförkläden. "Det har varit mycket positivt, både bland våra anställda och såvitt vi kan bedöma också inom vården#, säger Henning Robach, chef för Saabs affärsenhet Barracuda i Gamleby.
NYHET Publicerad:

Tufft läge för östgötska företagare

KONJUNKTUR Östergötland är hårt drabbat av den ekonomiska krisen. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet. "Svaren i panelen visar på vikten av att krisåtgärderna fortsätter och förstärks. Läget är allvarligt ute i företagen och det försämras snabbt", säger Johan Gustafsson Svenskt Näringsliv Östergötland.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Johan Gustafsson, Svenskt Näringsliv Östegötland.
NYHET Publicerad:

Johan Gustafsson ny regionchef i Östergötland

NY PÅ JOBBET Johan Gustafsson är ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland. Johan kommer närmast från uppdraget som Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening och opinionsbildare för att skattepengar ska användas på rätt sätt och gå till rätt saker. Nu flyttar han hem till Linköping.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Här och nu. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Östergötland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL redo för omställningsvåg

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Mats Sandström, TSL Trygghetsfonden region Öst.
NYHET Publicerad:

Matlådor får Östgöta Kök att klara coronakrisen

CORONAKRISEN "Det handlar om att kämpa sig igenom coronakrisen. Något annat alternativ finns inte. Vi tänker inte lägga oss ner och dö", säger Thomas Hallgren, som tillsammans med Karin Elebring äger och driver Östgöta Kök.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Regionala åtgärder för att dämpa fallet

CORONA Situationen för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. I Östergötland vittnar fler företag om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det gäller inte minst för företag i besöks- och transportnäringarna. Regeringen har lagt fram ett nationellt åtgärdsprogram men det finns också åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan vidta för att mildra konsekvenserna för företagen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

LRF: Länsstyrelsen måste ha en mer pragmatisk regeltillämpning

REGELKRÅNGEL Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. Peter Borring som är ordförande för LRF i Östergötland håller med: "Vi på LRF har längre tryckt på att det inte är utökat bidrag och stöd som är vägen framåt utan det är en mer pragmatisk regeltillämpning som efterfrågas. En bättre risk-nytta-värdering ur ett tillväxtperspektiv skulle gynna Östergötland".
NYHET Publicerad:

Östergötland har lägst andel unga nyföretagare i Sverige

FÖRETAGSAMHETEN Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Statistiken sätts i relation till populationen, för att ta hänsyn till befolkningsförändringar från år till år.
NYHET Publicerad:

Jimmy Andersson Årets UF-lärare i Östergötland 2020

UNG FÖRETAGSAMHET För andra året i rad kommer Årets UF-lärare i Östergötland från Motala. Jimmy Andersson på Carlsund utbildningscentrum är bäst i länet 2020. Nu har han även chans att bli bäst i hela Sverige. "Det känns givetvis bra", säger Jimmy Andersson.
NYHET Publicerad:

Var ärliga om den allmänna löneavgiften

KOMMENTAR Den allmänna löneavgiften utgör mer än en tredjedel av den totala arbetsgivaravgiften. Den måste betraktas som den skatt den faktiskt är. I en tid när ungdomsarbetslösheten är hög och många nyanlända står utanför arbetsmarknaden måste företagens möjligheter att anställa förbättras. Arbetsmarknaden behöver fungera smidigare med bland annat bättre matchning, ändrade konfliktregler och mer flexibel lönesättning