Skänninge Stadshotell
Foto: Sören Karlsson

Det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885 är väl kännt i Skänninge

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff.

Christina Landoff

Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center. "Vi ska bli en attraktiv mötesplats", säger Christina Landoff.

Foto: Sören Karlsson

2014 lämnade hon jobbet som vd för Motala Convention Center för att bli huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.

Vad hon köpte var ett prestigefyllt men något slitet hotell med – som det brukar heta – stor potential. Som skänningebo kände Christina Landoff väl till det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885. Hon hade till och med haft sin bröllopsmiddag i den ståtliga festsalen.   

I juni 2014 öppnade Skänninge Stadshotell i ny regi.

-Första dagen hade vi 600 lunchgäster. Det var förstås långt mer än vi kunde klara av. Många i Skänninge var nyfikna och ett kort tag kunde vi leva på nyhetens behag, konstaterar Christina Landoff.

I det läget kunde hotellet bara erbjuda nio rum. Det var något som hon snabbt ville ändra på. Centrumbyggnaden alldeles bakom hotellet hade stått tom i många år. Både tandläkarmottagningen och polisstationen var borta sedan länge.

-2015 köpte vi den fastigheten och ägde därmed hela kvarteret. Här ingår också en biograf med 207 platser, berättar Christina Landoff.

Ombyggnaden tog sin början. Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya rum, vart och ett specialdesignat på ett mycket smakfullt sätt.

IMG_1175
Foto: Sören Karlsson

Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya specialdesignade rum.

En kort tid efter det att Christina Landoff hade tagit över Skänninge Stadshotell började hon leta efter parallella verksamheter.

-Vi behövde öka omsättningen och förbättra likviditeten, förklarar hon.

Problemen hopade sig

Företagsgruppen utökades med Travrestaurangen vid Mantorp och Göta Hotell i Borensberg, men det dröjde inte länge innan problemen hopade sig.

-2017 var ett fruktansvärt tufft år. Göta Hotell gick uselt samtidigt som vi var inne i slutarbetet med renoveringen av Stadshotellet. Dessutom blev min far svårt sjuk, säger Christina Landoff.

Travrestaurangen och Göta Hotell avyttrades och resurserna koncentrerades hundraprocentigt på Stadshotellet. Ett spirande samarbete med en tysk resebyrå gav en vändning uppåt. Tyskarnas fascination för Sverige – pådriven bland annat av dokusåpan Inga Lindström som visas i tysk TV sedan åtskilliga år tillbaka – har blivit till värdefull draghjälp för Skänninge Stadshotell.

-Under hela sommaren 2018 var vi fullbokade med turister från Tyskland och inför sommaren i år ser läget lika positivt ut. Vi har inlett samarbete också med en annan tysk resebyrå. Det gör att beläggningen kan bli väldigt bra även under våren och hösten, betonar Christina Landoff.

Sveriges vagga

I Skänninge stod Sveriges vagga eller åtminstone en av vaggorna. Historikerna är inte alldeles överens. Birger Jarl föddes här. Skänninge var en mäktig stad som ingick i Hansan och som bedrev omfattande handel med Tyskland. Idag utgör alltså de tyska turisterna stommen i beläggningen på Skänninge Stadshotell. Cirkeln har slutit sig.

Stadshotellet har sju fasta medarbetare. Därtill kommer extrapersonal vid arbetstoppar och vid alla de evenemang och temakvällar som ofta står på hotellets program.

-Vi behöver inte direkt jaga medarbetare. Folk söker sig hit spontant, påpekar Christina Landoff.

Hon ser känslan för service och förmågan att sköta kundkontakterna som avgörande faktorer när nya medarbetare ska anställas.

-Mycket handlar om inställningen till jobbet. Arbetsuppgifterna som sådana kan du lära dig på plats, säger Christina Landoff.

Vilka är då hennes mest angelägna frågor på den näringspolitiska önskelistan?

-Med risk att låta tråkig tänker jag i första hand på behovet av skattelättnader. Arbetsgivaravgifterna blir en tung börda. Besöksnäringen är en bransch där många ungdomar har sitt allra första jobb. Det betyder att vi får en viktig fostrande roll. Då är det rimligt med lägre kostnader för företagen.

Bra företagsklimat

Mjölby kommun där Skänninge ingår placerar sig bra i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. I den senaste mätningen – i oktober 2018 – avancerade man till plats 51 bland landets 290 kommuner.

-Det är utmärkt att driva företag här. Kommunen är liten och aktiv. Handläggare som vi haft kontakt med inom livsmedelsområdet och på byggsidan har en pragmatisk inställning och en rätt attityd. Kommunen och företagen har samma mål. Vi ska vara medparter, inte motparter, poängterar Christina Landoff.

Inom ett par år hoppas hon att fasadrenoveringen liksom den planerade innegården mellan den äldre hotelldelen och den nyare ska vara klara. Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center.

-Vi ska bli en attraktiv mötesplats, understryker Christina Landoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Vadstena lyfter 108 placeringar i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Vadstena gör ett fenomenalt lyft i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet – från plats 192 bland landets 290 kommuner förra året till plats 84 nu. Det är alltså en förbättring med 108 placeringar. "Enkätsvaren i Svenskt Näringslivs undersökning i våras blev en tydlig indikation på att vi är på rätt väg. Rankingresultatet ger oss en mycket välkommen bekräftelse på det", säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson.
NYHET Publicerad:

Ydre fortfarande bäst i Östergötland

FÖRETAGSKLIMAT Ydre är fortfarande med god marginal den kommun i Östergötland som har det bästa företagsklimatet. I Svenskt Näringslivs alldeles färska ranking hamnar man på plats 26 bland Sveriges 290 kommuner. Det är visserligen två placeringar sämre än förra hösten men ändå ett mycket bra resultat. För kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2010, Sven-Inge Karlsson (C), är öppenhet och dialog några nyckelbegrepp som kan förklara Ydres starka position.
NYHET Publicerad:

Norrköping faller som en sten i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Norrköping faller som en sten i den nya rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 253 bland Sveriges 290 kommuner. 87 placeringar sämre än förra året.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen skapar jobb för unga under högsäsong

SOMMARJOBB I besöksnäringen ökar antalet anställningar med ca 20 000 enligt siffror från SCB som Visita tagit fram. På Villa Fridhem i Östergötland är det 10 till 15 ungdomar som får jobb över sommaren. Många av dem får dessutom sitt första jobb. "Vi skulle inte klarat av sommarmånaderna och hade varit tvungna att stänga ner om vi inte hade haft tillgång till sommarjobbare", säger Magnus Dahlin.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare till stor hjälp under högsäsong

SOMMARJOBB Sommarsäsongen möjliggör för ungdomar i Linköping att ta sig in på arbetsmarknaden samtidigt som företagen är tacksamma över extra hjälp för att klara av den hektiska perioden på året. ”Utan våra sommarjobbare hade vi inte klarat oss” säger Monica Persson, butikschef på Ica Supermarket Storgatan i Linköping.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Östergötland en europeisk patentstjärna

PATENT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken kan man bland annat se antal ansökningar som gjorts under året. För den som vill se på patentstatistiken för Östergötland kan det dels väcka bekymrade frågor och dels ge glädjande besked.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Victor Nyberg laddar för Yrkes VM i Ryssland

YRKES VM I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 deltagarna är 28 från Sverige, och 3 av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Victor Nyberg, It-tekniker från Linköping.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Signe Skogstjärna siktar på att bli världens bästa guldsmed

YRKES VM I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 tävlande är 28 från Sverige, och tre av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Signe Skogstjärna, guldsmed och juvelerare från Motala.
NYHET Publicerad:

Företagsklimat i fokus på Sjöstadslunch

Det bjöds in till Sjöstadslunch på Coffice i Motala. I fokus stod den årliga enkätundersökning som mäter företagsklimatet på kommunnivå, och gästade, det gjorde Svenskt Näringslivs Sofia Sjöström.
NYHET Publicerad:

Skilda åsikter i årets enkät

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät har besvarats av både företagare och kommunpolitiker. På alla frågeområden sätter politikerna högre betyg än företagen. Särskilt stora skillnader finns bland annat i synen på hur upphandling, dialog med kommunledningen samt tillämpningen av lagar och regler fungerar.
NYHET Publicerad:

En fin dag för integration

INTEGRATION FIN DAG, förkortning för Företagande, integration och nätverkande, är en dag för att öka integrationen i Östergötland genom att inspirera fler företagsamma nyanlända att hitta en sysselsättning, till exempel genom nyföretagande. Hallå där Anders Björck, initiativtagare till FIN DAG, vill du berätta mer om konceptet?
NYHET Publicerad:

Företagszafari med fokus på dragkampen om medarbetarna

FÖRETAGSKLIMAT "Det har varit väldigt intressant att i en blandad grupp komma ut på två företag med helt olika inriktning och ta del av deras vardag. Hur ska arbetsgivare attrahera medarbetare idag och i framtiden? Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt hårdare", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Ny nämnd ska få fler med försörjningsstöd i arbete

HALLÅ DÄR Fredrik Lundén (M), ordförande för den nya Arbetsmarknadsnämnden i Linköping. Arbetsmarknadsnämnden är en ny nämnd som Alliansstyret i Linköping tillsatt, varför har man valt att starta upp nämnden?
NYHET Publicerad:

På Ica Storgatan är det kunderna som bestämmer

ENTREPRENÖRSKAP På ICA Supermarket Storgatan i Linköping är det kunderna som bestämmer. Deras önskemål väger åtminstone väldigt tungt. Kompletta måltidslösningar har blivit ett signum för butiken. En vanlig dag säljer man mellan 400 och 500 varma och kalla måltider. Siffran stiger hela tiden. "Genom en ständig dialog kan kundernas synpunkter snabbt få genomslag och bli verklighet", säger ICA-handlaren Mikael Oskarsson.