Året som gått i bilder

NYHET Publicerad

2019 Tack för allt engagemang, alla möten och samtal under året som gått! Vi har satt samman ett bildspel – ett urval av vad vi arbetat med under 2019 – håll till godo! Vi ser fram emot ett minst lika innehållsrikt 2020 där vi fortsätter att jobba för ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.

Jacke TetraPak
I januari besökte Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, Tetra Pak i Lund. Jerry Bengtson, vd på Tetra Pak, berättar bl.a. om alla deras olika förpackningar – 188 miljarder förpackningar på ett år i ca 80 000 olika varianter!
Jacke på Axis
Jan-Olof Jacke besöker Axis i Lund och får veta mera om hur de arbetar med kompetensförsörjningen av Louise Dolck Strömberg och Björn Hallenborn.
Piku ingrid
Hon har startat skolor, driver sajten ansvarsfullt.se och företaget PIKU i Barsebäck. Företagsamma Ingrid Haraldsson har ingen brist på idéer!
Nordvalls Etikett webb
Visste du att Sveriges störta tryckeri finns i Sjöbo? Camilla Göland och Patrik Jenemark, Nordvalls Etikett AB.
Puls AB i Staffanstorp
"Vi anställer gärna och fler behövs hos oss men önskar att regelbördan var mindre", säger Ulrica Limås och Jonas Eek på Puls AB i Staffanstorp.
Bryla Jordbruks
Bryla Jordbruks AB ser ljust på framtiden. Fredrik Larsson och Göran Brynell, ägare av BJ AB, hoppas att fler ska välja detta fantastiska yrke som jordbrukare.
Lime i Lund webb
"Vi rekryterar personer med rätt attityd. Utbildningen är sekundär", säger Erik Syrén, vd Lime Technoligies i Lund.
Borgeby Steugnsbageri we
Företagande, bröd och kärlek! Paret Ari och Jessica Prestreshi driver Borgeby Stenugnsbageri och kafé tillsammans. Alltid nya planer i sikte!
T&T kollage
Rättvik inspirerar i Skåne! Kommunerna Eslöv, Lomma och Burlöv i workshop om en förbättrad och förenklad myndighetsutövning under ledning av Tillväxt & Tillsyn från Rättvik.
Burlövs Kommun
Samtal med Burlövs kommun och näringslivsrådet om det lokala företagsklimatet. Från näringslivsenheten i Burlöv Anna Nilsson och Anna Stening Frost, i mitten från Svenskt Näringsliv, Sally Grahn.
Martin Enocson
"Vi har 18 nationaliteter på FrontPac och anställer personer även om de inte kan svenska. De får titta på bilder först och sen kommer språket av sig själv", säger Martin Enocson, vd på FrontPac i Arlöv.
Rasmus Ling i Köpenhamn
Med Rasmus Ling (MP) på besök på Dansk Arbejdsgiverforening i Köpehamn tillsammans med det danska LO. Bra samtal om den danska flexicuritymodellen.
Svensk Cater Löddeköpinge
Lars Carlsson är vd på Svensk Cater i Löddeköpinge och ser möjligheter med att anställa personer från hela världen. Kan de inte svenska får de lyssna på beskrivningen på sitt språk inledningsvis.
Rawstraw UF
Foto: Ung Företagsamhet
I maj sa vi stort grattis till Rawstraw UF från ProCivitas i Malmö som kammande hem guldet som årets UF-företag i Sverige!
Lars Nyström
Företagsbesök på No Stress Surf Café i Malmö med ägare Lars Nyström. Samtalet handlade om företags attityder till personer med funktionsvariationer och hur en arbetsplats kan hjälpa till att hitta en människas roll i samhället.
Annika Wallin Jalgén och Åsa Lundqvist Peyron
Äntligen kom resultatet för rankingen av det lokala företagsklimatet 2019. Höganäs kommun blir andra bäst i Sverige och Staffanstorp knep tredjeplatsen! Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port i Staffanstorp och Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs kommun.
kollage Träningschema Fria Läroverken Ystad
Ett givande företagsbesök på Ystad Fria Läroverk med rektor Mikael Espenkrona och elever. Här har man ett schema som följer en arbetsdag i näringslivet och insett vikten av fysisk aktiviteter för en bättre inlärning.
trygghet ica
På ICA Malmborgs på Mobilia i Malmö pratade vi otrygghet och osäkerhet i handeln tillsammans med Anna Jähnke, regionråd och ordförande för Region Skånes regionala utvecklingsnämnd, Marie Enhörning, näringspolitisk expert Svensk Handel och ICA-ägare och butikschef Jerry Rosengren. Till höger i bild Ellen Dahl, Svenskt Näringsliv.
Malens Krog
Möte med riksdagsledamot Ann-Charlotte Hammar (M) och ägaren Wai till Malens Krog i Båstad. Bristen på kockar, Migrationsverket och myndighetsutövning stod på agendan.
Ystad Port kollage
Port of Ystads seminarium om vägen till Europa och hur den ska förbättras. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och riksdagsledamot Anders Hansson, var bara några av dem som deltog.
LFK Bromölla
En stor uppslutning av poltiker på dialogmöte Bromölla som vill arbeta för ett bättre företagsklimat.
Jammeh Nord
Micael Nord, ny näringslivsdirektör i Malmö tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i bra samtal med en massa företagare över en lunch hos oss i oktober. Vi ser fram emot en fortsatt dialog!
BI Höstmöte we
Företag i norra Skåne inom byggindustrin räcker upp händerna för ett hållbart byggande.
Baylan Malmö
Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring.
Heidi Ekstrand
Företagsbesök på Ekstrands Dörrar & Fönster i Osby med Heidi Ekstrand och givande samtal om bl.a. företagsklimatet.
Ola Brinnen och unga politiker
Ola Brinnen, arbetsrättsjurist Svenskt Näringsliv, presenterade vår syn på LAS och framtidens arbetsmarknad inför unga politiker i Skåne.
Göran Grahn i HBG
Var är konjunkturen på väg? Fullt hus på Helsingborgsfrukost i november när vår egen nationalekonom Göran Grahn samtalar om konjunkturen och vår prognos.
Företagsbesök Stoby och IKEA
Årets SYV-dag lockade över 80 deltagare. Samtal med flera branschorganisationer och företagsbesök fyllde dagen.
Workshop Svedala
Samtal och workshop i Svedala om det lokala företagsklimatet med fokus på ökad tillgänglighet och bättre service.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
NYHET Publicerad:

Vi behöver kraftsamla för jobben

DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.