Året som gått i bilder

NYHET Publicerad

2019 Tack för allt engagemang, alla möten och samtal under året som gått! Vi har satt samman ett bildspel – ett urval av vad vi arbetat med under 2019 – håll till godo! Vi ser fram emot ett minst lika innehållsrikt 2020 där vi fortsätter att jobba för ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.

Jacke TetraPak
I januari besökte Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, Tetra Pak i Lund. Jerry Bengtson, vd på Tetra Pak, berättar bl.a. om alla deras olika förpackningar – 188 miljarder förpackningar på ett år i ca 80 000 olika varianter!
Jacke på Axis
Jan-Olof Jacke besöker Axis i Lund och får veta mera om hur de arbetar med kompetensförsörjningen av Louise Dolck Strömberg och Björn Hallenborn.
Piku ingrid
Hon har startat skolor, driver sajten ansvarsfullt.se och företaget PIKU i Barsebäck. Företagsamma Ingrid Haraldsson har ingen brist på idéer!
Nordvalls Etikett webb
Visste du att Sveriges störta tryckeri finns i Sjöbo? Camilla Göland och Patrik Jenemark, Nordvalls Etikett AB.
Puls AB i Staffanstorp
"Vi anställer gärna och fler behövs hos oss men önskar att regelbördan var mindre", säger Ulrica Limås och Jonas Eek på Puls AB i Staffanstorp.
Bryla Jordbruks
Bryla Jordbruks AB ser ljust på framtiden. Fredrik Larsson och Göran Brynell, ägare av BJ AB, hoppas att fler ska välja detta fantastiska yrke som jordbrukare.
Lime i Lund webb
"Vi rekryterar personer med rätt attityd. Utbildningen är sekundär", säger Erik Syrén, vd Lime Technoligies i Lund.
Borgeby Steugnsbageri we
Företagande, bröd och kärlek! Paret Ari och Jessica Prestreshi driver Borgeby Stenugnsbageri och kafé tillsammans. Alltid nya planer i sikte!
T&T kollage
Rättvik inspirerar i Skåne! Kommunerna Eslöv, Lomma och Burlöv i workshop om en förbättrad och förenklad myndighetsutövning under ledning av Tillväxt & Tillsyn från Rättvik.
Burlövs Kommun
Samtal med Burlövs kommun och näringslivsrådet om det lokala företagsklimatet. Från näringslivsenheten i Burlöv Anna Nilsson och Anna Stening Frost, i mitten från Svenskt Näringsliv, Sally Grahn.
Martin Enocson
"Vi har 18 nationaliteter på FrontPac och anställer personer även om de inte kan svenska. De får titta på bilder först och sen kommer språket av sig själv", säger Martin Enocson, vd på FrontPac i Arlöv.
Rasmus Ling i Köpenhamn
Med Rasmus Ling (MP) på besök på Dansk Arbejdsgiverforening i Köpehamn tillsammans med det danska LO. Bra samtal om den danska flexicuritymodellen.
Svensk Cater Löddeköpinge
Lars Carlsson är vd på Svensk Cater i Löddeköpinge och ser möjligheter med att anställa personer från hela världen. Kan de inte svenska får de lyssna på beskrivningen på sitt språk inledningsvis.
Rawstraw UF
Foto: Ung Företagsamhet
I maj sa vi stort grattis till Rawstraw UF från ProCivitas i Malmö som kammande hem guldet som årets UF-företag i Sverige!
Lars Nyström
Företagsbesök på No Stress Surf Café i Malmö med ägare Lars Nyström. Samtalet handlade om företags attityder till personer med funktionsvariationer och hur en arbetsplats kan hjälpa till att hitta en människas roll i samhället.
Annika Wallin Jalgén och Åsa Lundqvist Peyron
Äntligen kom resultatet för rankingen av det lokala företagsklimatet 2019. Höganäs kommun blir andra bäst i Sverige och Staffanstorp knep tredjeplatsen! Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port i Staffanstorp och Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs kommun.
kollage Träningschema Fria Läroverken Ystad
Ett givande företagsbesök på Ystad Fria Läroverk med rektor Mikael Espenkrona och elever. Här har man ett schema som följer en arbetsdag i näringslivet och insett vikten av fysisk aktiviteter för en bättre inlärning.
trygghet ica
På ICA Malmborgs på Mobilia i Malmö pratade vi otrygghet och osäkerhet i handeln tillsammans med Anna Jähnke, regionråd och ordförande för Region Skånes regionala utvecklingsnämnd, Marie Enhörning, näringspolitisk expert Svensk Handel och ICA-ägare och butikschef Jerry Rosengren. Till höger i bild Ellen Dahl, Svenskt Näringsliv.
Malens Krog
Möte med riksdagsledamot Ann-Charlotte Hammar (M) och ägaren Wai till Malens Krog i Båstad. Bristen på kockar, Migrationsverket och myndighetsutövning stod på agendan.
Ystad Port kollage
Port of Ystads seminarium om vägen till Europa och hur den ska förbättras. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och riksdagsledamot Anders Hansson, var bara några av dem som deltog.
LFK Bromölla
En stor uppslutning av poltiker på dialogmöte Bromölla som vill arbeta för ett bättre företagsklimat.
Jammeh Nord
Micael Nord, ny näringslivsdirektör i Malmö tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i bra samtal med en massa företagare över en lunch hos oss i oktober. Vi ser fram emot en fortsatt dialog!
BI Höstmöte we
Företag i norra Skåne inom byggindustrin räcker upp händerna för ett hållbart byggande.
Baylan Malmö
Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring.
Heidi Ekstrand
Företagsbesök på Ekstrands Dörrar & Fönster i Osby med Heidi Ekstrand och givande samtal om bl.a. företagsklimatet.
Ola Brinnen och unga politiker
Ola Brinnen, arbetsrättsjurist Svenskt Näringsliv, presenterade vår syn på LAS och framtidens arbetsmarknad inför unga politiker i Skåne.
Göran Grahn i HBG
Var är konjunkturen på väg? Fullt hus på Helsingborgsfrukost i november när vår egen nationalekonom Göran Grahn samtalar om konjunkturen och vår prognos.
Företagsbesök Stoby och IKEA
Årets SYV-dag lockade över 80 deltagare. Samtal med flera branschorganisationer och företagsbesök fyllde dagen.
Workshop Svedala
Samtal och workshop i Svedala om det lokala företagsklimatet med fokus på ökad tillgänglighet och bättre service.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.
NYHET Publicerad:

Så får du bättre pejl på gymnasievalet

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska Skånes niondeklassare välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Hallå där Kamilla, ny tillväxtchef i Sjöbo kommun

FÖRETAGSKLIMAT Sjöbo kommun har fått en helt ny avdelning, tillväxtavdelningen, för att med befintliga resurser kunna arbeta mer sammanhållet kring tillväxtfrågor. Kamilla Danielsson är sedan den 1 oktober 2019 chef över den nya avdelningen.
NYHET Publicerad:

Året som gått i bilder

2019 Tack för allt engagemang, alla möten och samtal under året som gått! Vi har satt samman ett bildspel – ett urval av vad vi arbetat med under 2019 – håll till godo! Vi ser fram emot ett minst lika innehållsrikt 2020.
NYHET Publicerad:

Framtidens medarbetare och jobb under lupp på regional SYV-dag

ARBETSMARKNAD Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov. 
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfokus lockade 110 företag till Malmö

ARBETSGIVARDAGEN Den 25 november bjöd Svenskt Näringsliv in skånska arbetsgivare till en eftermiddag fullspäckad med föreläsningar och erfarenhetsutbyten. Arrangemanget lockade över 100 deltagare från olika företag. 
NYHET Publicerad:

Regelförbättring i fokus när näringsminister Baylan besöker Malmö

FÖRETAGSKLIMAT Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring. 
NYHET Publicerad:

“Tvätteri- och textilservicebranschen en del av lösningen på Sveriges integrationsutmaningar”

MÅNGFALD Nordens ledande textilserviceföretag Berendsen med omkring 1400 medarbetare i Sverige, huvudkontor i Malmö och 300 anställda i Skåne, arbetar aktivt för att öka mångfalden inom företaget. På deras 24 tvätterier i Sverige finns över 50 nationaliteter representerade. “Vi vill att våra anställda ska spegla samhället i stort”, säger Berendsens vd Johanna Persson. 
NYHET Publicerad:

Industrinatten – ett möte mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För sjätte året i rad visar några av Skånes industriföretag upp vad den moderna industrin har att erbjuda. “Det är en utmaning att hitta kompetens som matchar industrins behov. Man behöver börja nedifrån – få fler ungdomar att fundera på olika yrken och förstå vilka olika kompetenser som industrin behöver” säger Pia Johansson, HR Business Partner på TePe Munhygienprodukter AB i Malmö, en av Industrinattens utställare.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.
NYHET Publicerad:

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv i syfte att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen fick möjlighet att visa upp sig för eleverna och därefter väntade företagsbesök.  
NYHET Publicerad:

Malmöföretagares omställning till ett hållbart och klimatsmart arbete

MILJÖ Städ- och trädgårdsföretaget God Service har sedan de startade haft en väl integrerad miljöpolicy i verksamheten. Nu har de med hjälp av Miljöbron Skåne och Service Management Logisticsstudenten, Houman Atashpour, André Eliasson, Erzen Polozani och Fredrik Hammar växlat upp för att göra ytterligare miljösatsningar.
NYHET Publicerad:

Där gick startskottet för Ung Företagsamhet!

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt läsår kickar igång och så också för Ung Företagsamhet. Än så länge har 2128 nya elever registrerat sig för att driva UF-företag. Under året kommer dessa få möjligheten att driva egna företag som en del av läroplanen. I september samlades eleverna för en kick-off i Kristianstad Arena för att peppas inför UF-året.
NYHET Publicerad:

ICA-handlare om otryggheten: ”Har investerat i säkerhetsförebyggande insatser för en miljon kronor” 

BUTIKSSTÖLDER Otryggheten att driva företag har idag kommit att bli ett stort problem för landets företagare. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. 
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Näringslivet behöver ha stenkoll på EU

EU ”Trots vi varit medlemmar i EU sen 1995 har svensken fortfarande en tendens att se EU som ”dem”. Fortsätter vi så blir vårt konkurrensläge sämre.” Kommentaren fällde Anders Edholm, chef för EU-kontoret, när han träffade företagare, politiker och representanter för offentlig sektor i Skåne.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Skåne

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet för länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll eller skulle behövas därför att företagens betydelse i samhället och för vår välfärd var så självklar.