Året som gått i bilder

NYHET Publicerad

2019 Tack för allt engagemang, alla möten och samtal under året som gått! Vi har satt samman ett bildspel – ett urval av vad vi arbetat med under 2019 – håll till godo! Vi ser fram emot ett minst lika innehållsrikt 2020 där vi fortsätter att jobba för ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.

Jacke TetraPak
I januari besökte Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, Tetra Pak i Lund. Jerry Bengtson, vd på Tetra Pak, berättar bl.a. om alla deras olika förpackningar – 188 miljarder förpackningar på ett år i ca 80 000 olika varianter!
Jacke på Axis
Jan-Olof Jacke besöker Axis i Lund och får veta mera om hur de arbetar med kompetensförsörjningen av Louise Dolck Strömberg och Björn Hallenborn.
Piku ingrid
Hon har startat skolor, driver sajten ansvarsfullt.se och företaget PIKU i Barsebäck. Företagsamma Ingrid Haraldsson har ingen brist på idéer!
Nordvalls Etikett webb
Visste du att Sveriges störta tryckeri finns i Sjöbo? Camilla Göland och Patrik Jenemark, Nordvalls Etikett AB.
Puls AB i Staffanstorp
"Vi anställer gärna och fler behövs hos oss men önskar att regelbördan var mindre", säger Ulrica Limås och Jonas Eek på Puls AB i Staffanstorp.
Bryla Jordbruks
Bryla Jordbruks AB ser ljust på framtiden. Fredrik Larsson och Göran Brynell, ägare av BJ AB, hoppas att fler ska välja detta fantastiska yrke som jordbrukare.
Lime i Lund webb
"Vi rekryterar personer med rätt attityd. Utbildningen är sekundär", säger Erik Syrén, vd Lime Technoligies i Lund.
Borgeby Steugnsbageri we
Företagande, bröd och kärlek! Paret Ari och Jessica Prestreshi driver Borgeby Stenugnsbageri och kafé tillsammans. Alltid nya planer i sikte!
T&T kollage
Rättvik inspirerar i Skåne! Kommunerna Eslöv, Lomma och Burlöv i workshop om en förbättrad och förenklad myndighetsutövning under ledning av Tillväxt & Tillsyn från Rättvik.
Burlövs Kommun
Samtal med Burlövs kommun och näringslivsrådet om det lokala företagsklimatet. Från näringslivsenheten i Burlöv Anna Nilsson och Anna Stening Frost, i mitten från Svenskt Näringsliv, Sally Grahn.
Martin Enocson
"Vi har 18 nationaliteter på FrontPac och anställer personer även om de inte kan svenska. De får titta på bilder först och sen kommer språket av sig själv", säger Martin Enocson, vd på FrontPac i Arlöv.
Rasmus Ling i Köpenhamn
Med Rasmus Ling (MP) på besök på Dansk Arbejdsgiverforening i Köpehamn tillsammans med det danska LO. Bra samtal om den danska flexicuritymodellen.
Svensk Cater Löddeköpinge
Lars Carlsson är vd på Svensk Cater i Löddeköpinge och ser möjligheter med att anställa personer från hela världen. Kan de inte svenska får de lyssna på beskrivningen på sitt språk inledningsvis.
Rawstraw UF
Foto: Ung Företagsamhet
I maj sa vi stort grattis till Rawstraw UF från ProCivitas i Malmö som kammande hem guldet som årets UF-företag i Sverige!
Lars Nyström
Företagsbesök på No Stress Surf Café i Malmö med ägare Lars Nyström. Samtalet handlade om företags attityder till personer med funktionsvariationer och hur en arbetsplats kan hjälpa till att hitta en människas roll i samhället.
Annika Wallin Jalgén och Åsa Lundqvist Peyron
Äntligen kom resultatet för rankingen av det lokala företagsklimatet 2019. Höganäs kommun blir andra bäst i Sverige och Staffanstorp knep tredjeplatsen! Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port i Staffanstorp och Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs kommun.
kollage Träningschema Fria Läroverken Ystad
Ett givande företagsbesök på Ystad Fria Läroverk med rektor Mikael Espenkrona och elever. Här har man ett schema som följer en arbetsdag i näringslivet och insett vikten av fysisk aktiviteter för en bättre inlärning.
trygghet ica
På ICA Malmborgs på Mobilia i Malmö pratade vi otrygghet och osäkerhet i handeln tillsammans med Anna Jähnke, regionråd och ordförande för Region Skånes regionala utvecklingsnämnd, Marie Enhörning, näringspolitisk expert Svensk Handel och ICA-ägare och butikschef Jerry Rosengren. Till höger i bild Ellen Dahl, Svenskt Näringsliv.
Malens Krog
Möte med riksdagsledamot Ann-Charlotte Hammar (M) och ägaren Wai till Malens Krog i Båstad. Bristen på kockar, Migrationsverket och myndighetsutövning stod på agendan.
Ystad Port kollage
Port of Ystads seminarium om vägen till Europa och hur den ska förbättras. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och riksdagsledamot Anders Hansson, var bara några av dem som deltog.
LFK Bromölla
En stor uppslutning av poltiker på dialogmöte Bromölla som vill arbeta för ett bättre företagsklimat.
Jammeh Nord
Micael Nord, ny näringslivsdirektör i Malmö tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i bra samtal med en massa företagare över en lunch hos oss i oktober. Vi ser fram emot en fortsatt dialog!
BI Höstmöte we
Företag i norra Skåne inom byggindustrin räcker upp händerna för ett hållbart byggande.
Baylan Malmö
Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring.
Heidi Ekstrand
Företagsbesök på Ekstrands Dörrar & Fönster i Osby med Heidi Ekstrand och givande samtal om bl.a. företagsklimatet.
Ola Brinnen och unga politiker
Ola Brinnen, arbetsrättsjurist Svenskt Näringsliv, presenterade vår syn på LAS och framtidens arbetsmarknad inför unga politiker i Skåne.
Göran Grahn i HBG
Var är konjunkturen på väg? Fullt hus på Helsingborgsfrukost i november när vår egen nationalekonom Göran Grahn samtalar om konjunkturen och vår prognos.
Företagsbesök Stoby och IKEA
Årets SYV-dag lockade över 80 deltagare. Samtal med flera branschorganisationer och företagsbesök fyllde dagen.
Workshop Svedala
Samtal och workshop i Svedala om det lokala företagsklimatet med fokus på ökad tillgänglighet och bättre service.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället.