De odlar basilika, gissar på kryddväxter och anlägger stenpartier. Och framför allt får högstadieeleverna en inblick i en bransch som de knappt ens visste existerade. Det behövs, branschen ropar efter fler medarbetare och fler företag.
Det finns ett ökande intresse för hur den mat vi äter odlas och framställs. Det vittnar bland annat framväxten av gårdsförsäljning och respekten för närodlat om. Men hur ska de spirande idéerna få fäste hos de unga generationerna, de som ska konsumera morgondagens livsmedel och gärna också arbeta med framställningen.
– Vi har åttonde- och niondeklassare som kommer hit och som aldrig tidigare varit ute på landet.
Det säger Anna Nilsson, projektledare för Grönt Äventyr i Åkarp i Skåne, en informations- och inspirationssatsning som nu är inne på sitt andra år. Det är Hvilan Utbildning, som ägs av den Gröna Näringens Riksorganisation, en del av LRF, som två gånger per år, i maj och september tar emot högstadieklasser från hela Skåne.
Det är en bitvis lättsam dag i det gröna som eleverna möter, men som för branschen handlar om allvaret i att öka intresset för näringen och därmed säkra de framtida rekryteringsbehovet. Två av de fem programmen på gymnasieskolan i Åkarp har inriktning mot det gröna och utbildningar till trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner och trädgårdsanläggare. Dessutom finns hantverksprogrammet florist.
– Vi vill visa ungdomarna att det finns andra utbildningsvägar än de traditionella programmen. På naturbruksprogrammet finns inriktningen trädgårdsmästare och trädgårdsdesign, i högsta grad moderna utbildningar som dessutom ger jobb.
Grönt Äventyr drogs igång för ett par år sedan men stannade av och låg i träda en tid. Men hösten 2016 återstartades det och fick en omedelbar och närmast överväldigande respons. De fem veckor som äventyret pågår blev snabbt fulltecknat. Samma sak nu i slutet av maj och början av juni: skolorna stod i kö och till slut hade drygt 600 elever passerat genom anläggningen mellan Malmö och Lund.
En dag av gröna äventyr består av 17 stationer med frågor, samarbetsuppgifter och tankenötter utplacerade i skolans parkmiljö. Med en iPad i handen ska eleverna inte bara navigera och försöka lösa uppgifterna, de ska också fotografera och filma. Samtidigt tävlar de mot andra klasser som besöker Hvilan Utbildning under den period som Grönt äventyr pågår.
– De får odla basilika och designa stenpartier, lära sig jordförbättring, bygga insektshotell och para ihop kryddväxter med färdiga kryddor. Som vi ser det är det vanliga baskunskaper men som de här ungdomarna inte är i närheten av.
Gensvaret har också varit stort hos de enskilda skoleleverna som både uppskattat lugnet i naturmiljön och de aha-upplevelser som insikten om en helt ny bransch och de möjligheter som finns där har gett.
– Det är samma situation för oss som för många andra praktiska yrken, intresset sviker och utbildningarna försvinner. Grönt Äventyr har visat att det går att inspirera unga också för vår näring, både som anställda och som presumtiva egna företagare. Det gör att vi kommer att fortsätta länge med de här äventyrsveckorna.
UtbildningKompetensförsörjning