NYHET27 juni 2018

Drömföretaget började med en Blocket-annons

Att starta sitt första företag efter att ha sett en annons på Blocket tillhör nog inte det vanligaste. Men en sådan annons var starten för hotell- och krögarparet Pia Hansson och Mattias Frisk när de tog över hotell Riverside i Ängelholm 2006, då utan anställda. Nu driver de nyöppnade Hus 57 – 112 rum och kök med över 40 anställda. ”Det här är vår stora dröm”, säger Pia Hansson.

Foto: Luckyhouse

Ingen av dem hade erfarenhet av företagande sedan tidigare. Mattias Frisk växte upp i Göteborg och som många där fick han sitt första jobb på Volvo. Han hade ingen som helst tanke på företagande och utbildade sig i stället till journalist. Pia Hansson växte upp i Munka Ljungby och fick sin första arbetslivserfarenhet på Engelholmsglass. Hon utbildade sig inom vården men fann jobbet inom äldreomsorgen tungt.

Paret gifte sig, fick barn och bosatte sig i Ängelholm. Barnen var fortfarande relativt små när den där annonsen på Blocket dök upp.

– När vi såg annonsen om Riverside sa vi båda utan att tveka: vi gör det och ger det fem år, säger Pia Hansson när hon berättar hur de tänkte.

Mattias Frisk, som beskriver sig som analytisk och som gärna gör kalkyler, gav sitt klartecken.

– Klarar vi oss ändå om vi går i konkurs, var frågan och svaret blev ja, säger Mattias Frisk.

De flyttade in och bodde på hotellet och det var slitsamt till en början då det fanns stora renoveringsbehov men inte så stor ekonomi. Den allra första tiden hade de sina anställningar kvar samtidigt som de sakta men säkert fick igång verksamheten på hotellet.

Pia Hansson och Mattias Frisk.
Foto: Luckyhouse

– Vi gjorde allting själva för att få ner kostnaderna. Jag handlade till exempel allt själv till frukosten på Ica då vi inte hade resurser till att beställa hem varor, säger Pia Hansson.

Efter ett antal år så började det kännas lockande att prova något nytt och större. I mars i år blev detta verklighet då de hade invigning på sin nya satsning, det nybyggda HUS 57 – 112 rum och kök centralt i Ängelholm.

– Det här är vår stora dröm. Att få inreda ett hotell från start helt efter våra egna idéer och att ta fram just det koncept vi brinner för har varit fantastiskt, säger paret unisont.

Men även här hade slumpen sitt finger med i spelet. De var inte de som blev utvalda i första omgången när byggherren sökte en entreprenör. Eftersom de aldrig hade drivit restaurang tidigare fanns det tveksamheter. Men den första utvalda hoppade av så de fick de ändå chansen eftersom de hade lokal förankring.

– Telefonsamtalet med det beskedet ska jag aldrig glömma, säger Mattias Frisk.

Med hjälp av ett stort nätverk och goda vänner inom branschen som stöttat med goda råd så kände de sig inte oroade över att även starta en restaurang.

Efter att ha varit igång några månader så börjar verksamheten komma på plats och det saknas inte idéer för att försöka göra HUS 57 till ett ställe som ängelholmarna ska uppskatta och vara stolta över. Hållbarhet är ledtråden och det genomsyrar såväl materialval i byggnaden som val av råvaror till menyn. Nu fylls också huset av liv med musik, kulturella inslag och andra festligheter.

Paret tycks komplettera varandra väl. Pia Hansson säger att det oftast är hon som står för idéerna och vill prova nytt medan den analytiske Mattias Frisk kollar om det är möjligt.

– Min drivkraft är att jag aldrig är nöjd och jag ser alltid möjligheter. Jag tänker ständigt på nya projekt, säger Pia Hansson.

På Riverside hade de enbart ett fåtal anställda men nu är de arbetsgivare till 40-45 personer. Det har inte varit helt problemfritt att rekrytera den personal som krävs. Främst har det varit svårt att finna servispersonal och hotellstädare.

– Vi hade hoppats på hjälp från Arbetsförmedlingen men trots att vi fick ha ett presentationsmöte hos dem var det knappt någon av de som kom som motsvarade vår kravspecifikation. Vi anställde ändå 2 av de 20 som kom men de har redan slutat hos oss, säger Pia Hansson.

De har i stället använt sig av egen annonsering och använder sig mycket av sociala medier där främst Facebook har visat sig bra i detta sammanhang.

– Det är synd att det är svårt att rekrytera då vi kan erbjuda jobb till outbildade – om de vill, säger Mattias Frisk.

På frågan om vad ordet jobbskapare betyder för dem svarar Mattias Frisk:

– Det är en del av min drivkraft, att kunna skapa jobb för andra som i sin tur genererar skattepengar, men också att kunna vara till nytta för hela besöksnäringen som växer kraftigt.

Eva Frisk

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist