Företagare jublar över slopade id-kontroller

NYHET Publicerad

ID-KONTROLLER Regeringen slopar de id-kontroller som under drygt ett och ett halvt år har inneburit stora bekymmer för företag och dess anställda i Öresundsregionen. ”Det är mycket positivt för hela regionen att id-kontrollerna nu försvinner”, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries.

CEO Henrik Rørbæk HH Ferries Group

Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries.

Rolf Elmér

Rolf Elmér, regionchef i Skåne län.

Foto: STEFAN TELL
Stephan Müchler

Stephan Müchler, vd Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Beslutet att införa id-kontroller togs av regeringen i januari 2016. Syftet var att dämpa flyktingströmmen som tog sig till Sverige via Danmark. Kontrollerna minskade antalet asylsökande i Sverige kraftigt, men många företag och pendlare stod som förlorare. När gränskontrollerna infördes väntade längre restid, färre avgångar i rusningstid och ökad trängsel på tågen. 

Nu har regeringen meddelat att id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige ska slopas från och med den 4 maj. Företagen jublar nu.

– Det är mycket positivt att id- kontrollerna försvinner, för hela regionen. Nu blir det väsentligt mycket lättare för oss alla i Öresundsregionen att resa runt, så som tanken alltid har varit, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries.

HH Ferries tog tidigt beslutet att inte låta kravet på id-kontroller påverka antalet avgångar mellan Helsingborg och Helsingör. Man vägrade också att låta kontrollerna gå ut över den service man erbjuder sina kunder, trots att det har lett till ökade kostnader för detta, säger Henrik Rørbæk.

– Vi tog tidigt ett strategiskt beslut att inte påverka antalet avgångar, eftersom vi hade en klar målsättning att upprätthålla samma service för våra passagerare som vanligt. Vi har sökt om ersättning för den skada vi har lidit som en följd av detta, vilket vi räknar med att få tillbaka.  

Svenskt Näringslivs regionchef i Malmö, Rolf Elmér, menar att de slopade kontrollerna kommer att underlätta för regionens arbetsmarknad och företagsklimat.

– Id-kontrollerna har splittrat arbetsmarknaden, gjort det svårare för unga att få jobb på andra sidan sundet och försvårat för företagare att rekrytera. Det är det sista företagen behöver, så det är en stor lättnad för många att kontrollerna nu slopas. Att tiden att ta sig fram över sundet nu normaliseras är ju naturligtvis jätteviktigt, säger han.

Även Sydsvenska Handelskammaren kommenterar de slopade ID-kontrollerna som mycket glädjande i ett pressmeddelande.

– Mycket glädjande. Id--kontrollerna har gjort stor skada för regionen och konstruktionen var dessutom lagvidrig, säger Stephan Müchler, vd på Handelskammaren.

Samtidigt som id-kontrollerna slopas, så skärps gränskontrollerna. På Regeringens hemsida går att läsa: ”Regeringen kommer förstärka och förlänga polisens gränskontroller. Vi skärper också kontrollen med fordonsröntgen och kameraövervakning”.

Beslutet stöttas även av Sydsvenska Handelskammaren.

– Id-kontrollerna utfördes ju av civila utan befogenhet och utbildning. Nu sker en satsning på den polisiära kontrollen i stället. Det är rimligt för en sådan är mycket minde ingripande för pendlarna och sker i full harmoni med gällande regler, säger Stephan Müchler.

Rolf Elmér håller med.

– Många företag i Skåne drabbas hårt av stölder när godset snabbt lämnar landet. En ökad gränskontroll av både inkommande och utgående gods är därför efterfrågat sedan länge.

Även Henrik Rørbæk menar att det är bra att polisen nu får ansvaret för gränsbevakningen, istället för att det ska ligga på transportföretag som jobbar kring sundet.

– Det är polisens uppgift, inte vår.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nya handelshinder gör krisen värre

KOMMENTAR (Uppdaterad 19 mars) Även i kristider är det viktigt med samarbete och frihandel. Kortsiktiga protektionistiska åtgärder gör skada, skriver Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor.
NYHET Publicerad:

Sex trender som avgör framtidens arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Hur Europa ska stärka det mänskliga kapitalet och öka medborgarnas engagemang är några av de frågor som ligger till grund för att skapa framtidens arbetsmarknad. I en rapport från Mc Kinsey analyseras sex trender som behöver hanteras för att tillväxten ska komma alla till del, skriver Janerik Larsson.
NYHET Publicerad:

"EU ska vara ett samarbete inte en bankomat"

EU-VALET EU-valets toppkandidater drabbade i veckan samman i en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv och Företagarna. Den inre marknaden, men även frågan om EU:s utvidgning och framtid, nagelfors av kandidaterna.
NYHET Publicerad:

Företagare jublar över slopade id-kontroller

ID-KONTROLLER Regeringen slopar de id-kontroller som under drygt ett och ett halvt år har inneburit stora bekymmer för företag och dess anställda i Öresundsregionen. ”Det är mycket positivt för hela regionen att id-kontrollerna nu försvinner”, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries.
NYHET Publicerad:

E-handlare rasar mot nya EU-regler

REGELKRÅNGEL Ett nytt förslag från EU-kommissionen om att stoppa så kallad geoblockering väcker ilska bland Europas e-handlare. Idén att e-butikerna måste sälja sina varor till samtliga EU-länder skapar merkostnader och krångel. Reglerna är helt enkelt omöjliga att följa. ”Kraven riskerar hålla tillbaka tillväxten av nya spännande e-handelsföretag”, säger Jörgen Bödmar, e-handlare.
NYHET Publicerad:

LO-basen optimistisk om frihandelsavtal med USA

TTIP Nu inleds slutspurten i förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal – TTIP – mellan EU och USA. Trots rapporter om ökat motstånd i Europa anser LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson att mycket talar för att avtalet blir av. ”Jag är nog lite mer optimistisk idag än tidigare”, säger han.
NYHET Publicerad:

Dataskyddslagen stryper den inre marknaden

DIGITALISERINGEN EU:s nya dataskyddslag gör det svårare för företag att nå ut på den digitala marknaden. ”Det blir en stor regelbörda som skapar en dålig balans i den digitala världen. Konsumentintresset prioriteras men inte företagsintresset", sade Carolina Brånby, jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv, under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Klarna: Ny dataskyddslag miljonsmäll för företagen

DIGITALISERING I vår väntas EU-parlamentet rösta igenom den nya dataskyddsförordning som ersätter de nationella lagar som styr hanteringen av personuppgifter idag. Lagen är komplex och de flesta företag saknar kompetens i frågorna, menar Caroline Olstedt Carlström, dataskyddschef på betaltjänstföretaget Klarna. ”Företag känner inte till vilka skyldigheter de har”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Businesseurope risar nya dataskyddsdirektivet

INRE MARKNADEN Ministerrådet och EU-parlamentet är överens om ett nytt dataskyddsdirektiv. Den europeiska arbetsgivarorganisationen Businesseurope anser att det inte stimulerar till ökad konkurrens.