tidigare års vinnare

Martin Jörgensen, Annette Andersson & Marie-Christine Stobaeus, Fredrika Gullfot och Joachim Samuelsson.

Företagsamma förebilder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Just nu pågår nomineringsfasen till vår utmärkelse för 2016, vill du nominera någon du tycker är värd att uppmärksammas kan du göra det fram till den 6 oktober via länken HÄR!

Företagsamma människor gör skillnad genom att de skapar möjligheter för fler än sig själva är. De vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet. Och de ger aldrig upp. Vi var nyfikna på hur det gått för de fyra som vi gett utmärkelsen till tidigare och vi blev glada över vad vi fann.

2015 Martin Jörgensen, Lakritsfabriken
Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Den senaste att få utmärkelsen är Martin Jörgensen. Företaget har fått med sin lakrits i en “Sverigelåda” som når ut till över 60 000 amerikanska hushåll, de har köpt in sig i Nordic Fudge och hunnit fira sina första fem år!

Nordic Fudge är också ett företag från Skåne. De producerar fudge och utmärker sig genom att vara ekologisk, kravmärkt och använda sig av nordiska smaker i sina produkter.  

Lakritsfabriken har också inlett ett samarbete med isländska Saltverk som producerar rent och miljövänligt havssalt. Havssaltet används till deras Salty Liquorice Sticks som är en av deras storsäljare. Avgörande faktorer för varför Lakritsfabriken valde just Saltverk att samarbeta med var dess miljövänliga produktion, ursprung samt saltets renhet.

Idag når Lakritsfabriken ut till 65 städer i USA men efter att deras produkter kommit med i ”Sverigelådan” från Try The World nådde de ut till ytterligare över 60 000 amerikanska prenumeranter. Satsningar utomlands är något de hoppas kunna utveckla ytterligare även i framtiden speciellt inom e-handel. Webbshopen är öppen för Sverige, Finland samt Danmark men förhoppningen är att det ska utvecklas till en global e-handelsverksamhet. Ett antal nyanställningar har det blivit hittills.

2014 Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus, Solklart Vård
Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson

Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson.

2014 års vinnare var grundarna till företaget Solklart Vård, Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus. De driver två vårdcentraler i Örkelljunga och Bjuv samt Lydiagården i Höör där de bedriver cancerrehabilitering i internatformat. Sedan utmärkelsen har de köpt fastigheten på Lydiagården.

De har nu fattat beslut att sälja de två vårdcentralerna men kommer att fortsätta driva Lydiagården och bolaget Solklart Vård. Beslutet att sälja har sin bakgrund i att en av grundarna kort efter utmärkelsen blev långvarigt sjuk vilket påverkat deras planer att satsa. Därför tar de nu ett steg tillbaka för att kunna kraftsamla och sedan ta nya tag inför framtiden.

2013 Fredrika Gullfot, Simris Alg
Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot vann utmärkelsen 2013 och har sedan dess lyckats få Simris Alg börsnoterat, inlett samarbete med Lloyds Apotek samt blivit nominerad till SvD Affärsbragd 2016.

Mycket är på gång och har hänt sedan 2013. Bland annat har flera nyanställningar gjorts för att stärka upp företaget inför börsnoteringen som skedde i april. Fredrika Gullfot har också investerat för att bygga ut odlingsanläggningen vilket innebär att Simris Alg nu gått in i en industriell fas för sin produktion.

Denna utbyggnad möjliggör att de kan tillgodose större och fler marknader än tidigare. Bland annat är de igång med en stor exportsatsning mot Sydkorea. I framtidsplanerna för företaget ingår en utökad utveckling till internationella marknader och förutom Sydkorea kollar de även på Australien som potentiell ny marknad.

Simris Algs kärna bygger på att byta ut fiskolja i livsmedel mot algolja men nu har man även börjat med att sälja olika algbaserade kosttillskott, dels genom sin egen hemsida men också genom ett samarbete med apotekskedjan Lloyds som har 79 apoteket runt om i Sverige. Antalet anställda har gått från ca 5 till drygt 10.

2012 Joachim Samuelsson, Crunchfish
Joachim Samuelsson

Joachim Samuelsson

Crunchfish har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att styra bland annat mobiltelefoner och datorplattor med gester och handrörelser. Tack vare denna unika teknik utsågs företaget 2013 till Red Herring Europe Top 100 Winner. En lista som sammanställs av mediebolaget Red Herring över de mest spännande, innovativa och lovande teknikföretagen i Europa. Året därpå tilldelades Crunchfish European Frost & Sullivan Award for New Product Innovation Leadership.

Företaget satar nu på att vidareutveckla tekniken inom geststyrning för att stödja virtuell verklighet, VR. Idag fokuserar Crunchfish inte enbart på geststyrd teknologi utan de har även utvecklat en teknik inom området för social interaktion. Denna teknik gör det möjligt för en användare att känna av vilka andra användare som befinner sig inom samma område och man kan på så sätt skapa närhetskluster med användare inom sociala nätverk. Tanken är att tekniken ska gå att appliceras på olika typer av sociala nätverk men även andra användningsområden så som banktjänsten Swish eller andra mobila betallösningar.

Joachim Samuelsson och Crunchfish har höga ambitioner inför framtiden, enligt bolaget så siktar man på att bli världsledande inom touchless interaktion i mobiltelefoner och läsplattor. Just nu är en börsnotering av bolaget nära förestående. Antalet anställda har ökat till ett 20-tal.

Charlotte Hafström
Sofia Lindbom

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ruben Trossmark

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Ruben Trossmark! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Burlövsföretagare: "Språket är för oss inte ett avgörande hinder”

INTEGRATION På FrontPac i Burlöv får de medarbetare som inte talar svenska en chans att lära sig språket på arbetet. "Språket är inget avgörande hinder, i första hand söker vi rätt personlighet och kompetens", säger vd Martin Enocson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Emma Wåhlberg

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Emma Wåhlberg välkommen som studentmedarbetare i Skåne med inriktning mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Det görs bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. 
NYHET Publicerad:

Medaljregn för skåningarna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Tävlingen i Kazan i Ryssland är nu avgjord. Totalt hade det svenska yrkeslandslaget 28 tävlande, varav fem stycken från Skåne.
NYHET Publicerad:

“Företag som tänker för snävt i rekryteringar går miste om kompetens”

ARBETSMARKNAD Privata arbetsgivare, framförallt mindre företag, är bäst på att anställa människor med funktionsnedsättningar. ”Offentliga arbetsgivare har mycket att lära av småföretagen som är mer kreativa i sitt jobbskapande”, säger funktionshinderforskaren Jessica Arvidsson. Företagaren Lars Nyström driver August No Stress Surf Café i Malmö och uppmanar arbetsgivare att tänka brett när det gäller rekrytering. 
NYHET Publicerad:

Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
NYHET Publicerad:

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
NYHET Publicerad:

Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
NYHET Publicerad:

Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.
NYHET Publicerad:

Svenska företag skapar global och nationell klimatnytta

MILJÖ Svenska företag prioriterar klimatarbetet. Flyg-, skogs- och cementindustrin, dagligvaruhandeln samt sjöfarten är branscher som har färdplaner mot fossilfrihet eller klimatneutralitet, skriver Linda Flink, energi- och klimatexpert.
NYHET Publicerad:

Så får vi ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.