tidigare års vinnare

Martin Jörgensen, Annette Andersson & Marie-Christine Stobaeus, Fredrika Gullfot och Joachim Samuelsson.

Företagsamma förebilder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Just nu pågår nomineringsfasen till vår utmärkelse för 2016, vill du nominera någon du tycker är värd att uppmärksammas kan du göra det fram till den 6 oktober via länken HÄR!

Företagsamma människor gör skillnad genom att de skapar möjligheter för fler än sig själva är. De vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet. Och de ger aldrig upp. Vi var nyfikna på hur det gått för de fyra som vi gett utmärkelsen till tidigare och vi blev glada över vad vi fann.

2015 Martin Jörgensen, Lakritsfabriken
Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Den senaste att få utmärkelsen är Martin Jörgensen. Företaget har fått med sin lakrits i en “Sverigelåda” som når ut till över 60 000 amerikanska hushåll, de har köpt in sig i Nordic Fudge och hunnit fira sina första fem år!

Nordic Fudge är också ett företag från Skåne. De producerar fudge och utmärker sig genom att vara ekologisk, kravmärkt och använda sig av nordiska smaker i sina produkter.  

Lakritsfabriken har också inlett ett samarbete med isländska Saltverk som producerar rent och miljövänligt havssalt. Havssaltet används till deras Salty Liquorice Sticks som är en av deras storsäljare. Avgörande faktorer för varför Lakritsfabriken valde just Saltverk att samarbeta med var dess miljövänliga produktion, ursprung samt saltets renhet.

Idag når Lakritsfabriken ut till 65 städer i USA men efter att deras produkter kommit med i ”Sverigelådan” från Try The World nådde de ut till ytterligare över 60 000 amerikanska prenumeranter. Satsningar utomlands är något de hoppas kunna utveckla ytterligare även i framtiden speciellt inom e-handel. Webbshopen är öppen för Sverige, Finland samt Danmark men förhoppningen är att det ska utvecklas till en global e-handelsverksamhet. Ett antal nyanställningar har det blivit hittills.

2014 Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus, Solklart Vård
Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson

Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson.

2014 års vinnare var grundarna till företaget Solklart Vård, Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus. De driver två vårdcentraler i Örkelljunga och Bjuv samt Lydiagården i Höör där de bedriver cancerrehabilitering i internatformat. Sedan utmärkelsen har de köpt fastigheten på Lydiagården.

De har nu fattat beslut att sälja de två vårdcentralerna men kommer att fortsätta driva Lydiagården och bolaget Solklart Vård. Beslutet att sälja har sin bakgrund i att en av grundarna kort efter utmärkelsen blev långvarigt sjuk vilket påverkat deras planer att satsa. Därför tar de nu ett steg tillbaka för att kunna kraftsamla och sedan ta nya tag inför framtiden.

2013 Fredrika Gullfot, Simris Alg
Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot vann utmärkelsen 2013 och har sedan dess lyckats få Simris Alg börsnoterat, inlett samarbete med Lloyds Apotek samt blivit nominerad till SvD Affärsbragd 2016.

Mycket är på gång och har hänt sedan 2013. Bland annat har flera nyanställningar gjorts för att stärka upp företaget inför börsnoteringen som skedde i april. Fredrika Gullfot har också investerat för att bygga ut odlingsanläggningen vilket innebär att Simris Alg nu gått in i en industriell fas för sin produktion.

Denna utbyggnad möjliggör att de kan tillgodose större och fler marknader än tidigare. Bland annat är de igång med en stor exportsatsning mot Sydkorea. I framtidsplanerna för företaget ingår en utökad utveckling till internationella marknader och förutom Sydkorea kollar de även på Australien som potentiell ny marknad.

Simris Algs kärna bygger på att byta ut fiskolja i livsmedel mot algolja men nu har man även börjat med att sälja olika algbaserade kosttillskott, dels genom sin egen hemsida men också genom ett samarbete med apotekskedjan Lloyds som har 79 apoteket runt om i Sverige. Antalet anställda har gått från ca 5 till drygt 10.

2012 Joachim Samuelsson, Crunchfish
Joachim Samuelsson

Joachim Samuelsson

Crunchfish har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att styra bland annat mobiltelefoner och datorplattor med gester och handrörelser. Tack vare denna unika teknik utsågs företaget 2013 till Red Herring Europe Top 100 Winner. En lista som sammanställs av mediebolaget Red Herring över de mest spännande, innovativa och lovande teknikföretagen i Europa. Året därpå tilldelades Crunchfish European Frost & Sullivan Award for New Product Innovation Leadership.

Företaget satar nu på att vidareutveckla tekniken inom geststyrning för att stödja virtuell verklighet, VR. Idag fokuserar Crunchfish inte enbart på geststyrd teknologi utan de har även utvecklat en teknik inom området för social interaktion. Denna teknik gör det möjligt för en användare att känna av vilka andra användare som befinner sig inom samma område och man kan på så sätt skapa närhetskluster med användare inom sociala nätverk. Tanken är att tekniken ska gå att appliceras på olika typer av sociala nätverk men även andra användningsområden så som banktjänsten Swish eller andra mobila betallösningar.

Joachim Samuelsson och Crunchfish har höga ambitioner inför framtiden, enligt bolaget så siktar man på att bli världsledande inom touchless interaktion i mobiltelefoner och läsplattor. Just nu är en börsnotering av bolaget nära förestående. Antalet anställda har ökat till ett 20-tal.

Charlotte Hafström
Sofia Lindbom

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.
NYHET Publicerad:

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv i syfte att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen fick möjlighet att visa upp sig för eleverna och därefter väntade företagsbesök.  
NYHET Publicerad:

Malmöföretagares omställning till ett hållbart och klimatsmart arbete

MILJÖ Städ- och trädgårdsföretaget God Service har sedan de startade haft en väl integrerad miljöpolicy i verksamheten. Nu har de med hjälp av Miljöbron Skåne och Service Management Logisticsstudenten, Houman Atashpour, André Eliasson, Erzen Polozani och Fredrik Hammar växlat upp för att göra ytterligare miljösatsningar.
NYHET Publicerad:

Där gick startskottet för Ung Företagsamhet!

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt läsår kickar igång och så också för Ung Företagsamhet. Än så länge har 2128 nya elever registrerat sig för att driva UF-företag. Under året kommer dessa få möjligheten att driva egna företag som en del av läroplanen. I september samlades eleverna för en kick-off i Kristianstad Arena för att peppas inför UF-året.
NYHET Publicerad:

ICA-handlare om otryggheten: ”Har investerat i säkerhetsförebyggande insatser för en miljon kronor” 

BUTIKSSTÖLDER Otryggheten att driva företag har idag kommit att bli ett stort problem för landets företagare. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. 
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Näringslivet behöver ha stenkoll på EU

EU ”Trots vi varit medlemmar i EU sen 1995 har svensken fortfarande en tendens att se EU som ”dem”. Fortsätter vi så blir vårt konkurrensläge sämre.” Kommentaren fällde Anders Edholm, chef för EU-kontoret, när han träffade företagare, politiker och representanter för offentlig sektor i Skåne.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Skåne

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet för länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll eller skulle behövas därför att företagens betydelse i samhället och för vår välfärd var så självklar.
NYHET Publicerad:

Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Företagen i Skåne är inget undantag och det är till och med så att de är mer pessimistiska i sina bedömningar av konjunkturen jämfört med snittet för riket.  
NYHET Publicerad:

Malmös näringslivsdirektör: ”Vi måste arbeta med hur vi som kommun möter näringslivet” 

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och nytillträdde näringslivsdirektör Micael Nord tillsammans med ett 40-tal företagare för att diskutera Malmös företagsklimat och framtidsvision.  
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christina Chukman!

UNG FÖRETAGSAMHET Svenskt Näringsliv välkomnar Christina Chukman som ny regionchef för Ung Företagsamhet Skåne. ”Att få möjligheten att arbeta med något så viktigt som Ung Företagsamhet, är en fantastisk möjlighet. Det är otroligt kul att få leda arbetet i en så samhällsnyttig verksamhet” säger hon. 
NYHET Publicerad:

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

SKOLA På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Henriksson

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Johan Henriksson som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne. Hans uppgift är mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv, bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Benjamin Hausel

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Benjamin Hausel! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre. 
NYHET Publicerad:

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”. 
NYHET Publicerad:

Höganäs har Sveriges näst bästa företagsklimat

RANKING Höganäs har länge legat i toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking men 2019 blir det hittills bästa året för Höganäs lokala företagsklimat. I Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet blir kommunen den i Skåne med det bästa företagsklimatet samtidigt som man placerar sig på andraplaceringen i Sverige. "Näringslivsarbetet har blivit något som genomsyrar hela kommunen", säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron. 
NYHET Publicerad:

Rankingresultatet: Här finns Skånes bästa företagsklimat

RANKING När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar fyra skånska kommuner bland landets tio bästa. Höganäs är återigen på topplistan och avancerar till en andraplats. Staffanstorp är ny på prispallen och tar hem tredjeplatsen.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – utgångsläget i Skåne

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Skåne ut i år?
NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.