tidigare års vinnare

Martin Jörgensen, Annette Andersson & Marie-Christine Stobaeus, Fredrika Gullfot och Joachim Samuelsson.

Företagsamma förebilder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Just nu pågår nomineringsfasen till vår utmärkelse för 2016, vill du nominera någon du tycker är värd att uppmärksammas kan du göra det fram till den 6 oktober via länken HÄR!

Företagsamma människor gör skillnad genom att de skapar möjligheter för fler än sig själva är. De vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet. Och de ger aldrig upp. Vi var nyfikna på hur det gått för de fyra som vi gett utmärkelsen till tidigare och vi blev glada över vad vi fann.

2015 Martin Jörgensen, Lakritsfabriken
Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Den senaste att få utmärkelsen är Martin Jörgensen. Företaget har fått med sin lakrits i en “Sverigelåda” som når ut till över 60 000 amerikanska hushåll, de har köpt in sig i Nordic Fudge och hunnit fira sina första fem år!

Nordic Fudge är också ett företag från Skåne. De producerar fudge och utmärker sig genom att vara ekologisk, kravmärkt och använda sig av nordiska smaker i sina produkter.  

Lakritsfabriken har också inlett ett samarbete med isländska Saltverk som producerar rent och miljövänligt havssalt. Havssaltet används till deras Salty Liquorice Sticks som är en av deras storsäljare. Avgörande faktorer för varför Lakritsfabriken valde just Saltverk att samarbeta med var dess miljövänliga produktion, ursprung samt saltets renhet.

Idag når Lakritsfabriken ut till 65 städer i USA men efter att deras produkter kommit med i ”Sverigelådan” från Try The World nådde de ut till ytterligare över 60 000 amerikanska prenumeranter. Satsningar utomlands är något de hoppas kunna utveckla ytterligare även i framtiden speciellt inom e-handel. Webbshopen är öppen för Sverige, Finland samt Danmark men förhoppningen är att det ska utvecklas till en global e-handelsverksamhet. Ett antal nyanställningar har det blivit hittills.

2014 Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus, Solklart Vård
Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson

Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson.

2014 års vinnare var grundarna till företaget Solklart Vård, Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus. De driver två vårdcentraler i Örkelljunga och Bjuv samt Lydiagården i Höör där de bedriver cancerrehabilitering i internatformat. Sedan utmärkelsen har de köpt fastigheten på Lydiagården.

De har nu fattat beslut att sälja de två vårdcentralerna men kommer att fortsätta driva Lydiagården och bolaget Solklart Vård. Beslutet att sälja har sin bakgrund i att en av grundarna kort efter utmärkelsen blev långvarigt sjuk vilket påverkat deras planer att satsa. Därför tar de nu ett steg tillbaka för att kunna kraftsamla och sedan ta nya tag inför framtiden.

2013 Fredrika Gullfot, Simris Alg
Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot vann utmärkelsen 2013 och har sedan dess lyckats få Simris Alg börsnoterat, inlett samarbete med Lloyds Apotek samt blivit nominerad till SvD Affärsbragd 2016.

Mycket är på gång och har hänt sedan 2013. Bland annat har flera nyanställningar gjorts för att stärka upp företaget inför börsnoteringen som skedde i april. Fredrika Gullfot har också investerat för att bygga ut odlingsanläggningen vilket innebär att Simris Alg nu gått in i en industriell fas för sin produktion.

Denna utbyggnad möjliggör att de kan tillgodose större och fler marknader än tidigare. Bland annat är de igång med en stor exportsatsning mot Sydkorea. I framtidsplanerna för företaget ingår en utökad utveckling till internationella marknader och förutom Sydkorea kollar de även på Australien som potentiell ny marknad.

Simris Algs kärna bygger på att byta ut fiskolja i livsmedel mot algolja men nu har man även börjat med att sälja olika algbaserade kosttillskott, dels genom sin egen hemsida men också genom ett samarbete med apotekskedjan Lloyds som har 79 apoteket runt om i Sverige. Antalet anställda har gått från ca 5 till drygt 10.

2012 Joachim Samuelsson, Crunchfish
Joachim Samuelsson

Joachim Samuelsson

Crunchfish har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att styra bland annat mobiltelefoner och datorplattor med gester och handrörelser. Tack vare denna unika teknik utsågs företaget 2013 till Red Herring Europe Top 100 Winner. En lista som sammanställs av mediebolaget Red Herring över de mest spännande, innovativa och lovande teknikföretagen i Europa. Året därpå tilldelades Crunchfish European Frost & Sullivan Award for New Product Innovation Leadership.

Företaget satar nu på att vidareutveckla tekniken inom geststyrning för att stödja virtuell verklighet, VR. Idag fokuserar Crunchfish inte enbart på geststyrd teknologi utan de har även utvecklat en teknik inom området för social interaktion. Denna teknik gör det möjligt för en användare att känna av vilka andra användare som befinner sig inom samma område och man kan på så sätt skapa närhetskluster med användare inom sociala nätverk. Tanken är att tekniken ska gå att appliceras på olika typer av sociala nätverk men även andra användningsområden så som banktjänsten Swish eller andra mobila betallösningar.

Joachim Samuelsson och Crunchfish har höga ambitioner inför framtiden, enligt bolaget så siktar man på att bli världsledande inom touchless interaktion i mobiltelefoner och läsplattor. Just nu är en börsnotering av bolaget nära förestående. Antalet anställda har ökat till ett 20-tal.

Charlotte Hafström
Sofia Lindbom

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.
NYHET Publicerad:

Det måste satsas på svenska skolan!

UTBILDNING Det finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Skåne. Tre av sju rekryteringsförsök i Skåne misslyckas. För att jobbmöjligheterna ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår satsningar på svenska skolan genom bland annat nationell skolpeng och höjda krav på lärarutbildningarna.
NYHET Publicerad:

”Vi företagare vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Hotell Mossbylund i Skurups kommun har sedan de öppnade för sjutton år sedan vuxit i rasande fart men kämpar fortfarande med oförståelse från myndigheters håll och med regler som förlorar sitt syfte. ”Rättviksmodellen borde vara en självklarhet för fler kommuner att arbeta efter”, säger Ingrid Svensson, Hotell Mossbylunds ägare.
NYHET Publicerad:

Fler entreprenader – en god affär för kommunen

UPPHANDLING För tio år sedan skötte Tomelilla kommun det mesta i egen regi. Bara åtta kommuner i Sverige lade ut en mindre andel av sin verksamhet på entreprenad. Budgetkris och en vilja att ta tillvara på entreprenörskraften i kommun ändrade på det. I dag är Tomelilla en av de kommuner i Sverige som upphandlar störst andel av verksamheten. ”Tomelilla är en småföretagarkommun och då är det naturligt att vi frågar företagen vad de kan hjälpa till med”, säger Leif Sandberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatt slår mot lokala handlare

SKATT Elektronik- och vitvarubranschen präglas av små marginaler och tuff konkurrens. Nu drabbas branschen dessutom av en höjd kemikalieskatt, som konkurrenter med lager utomlands slipper. Pierre Mayr är vd på Elon Knut Pers i Skurup, och ägare av ytterligare elva Elonbutiker i Skåne. "Jag tycker det är bra med miljöskatter, men sättet som denna har utformats är vansinnigt. Man förstör ju för den svenska handeln", säger han.
NYHET Publicerad:

Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.
NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.