tidigare års vinnare

Martin Jörgensen, Annette Andersson & Marie-Christine Stobaeus, Fredrika Gullfot och Joachim Samuelsson.

Företagsamma förebilder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Just nu pågår nomineringsfasen till vår utmärkelse för 2016, vill du nominera någon du tycker är värd att uppmärksammas kan du göra det fram till den 6 oktober via länken HÄR!

Företagsamma människor gör skillnad genom att de skapar möjligheter för fler än sig själva är. De vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet. Och de ger aldrig upp. Vi var nyfikna på hur det gått för de fyra som vi gett utmärkelsen till tidigare och vi blev glada över vad vi fann.

2015 Martin Jörgensen, Lakritsfabriken
Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Den senaste att få utmärkelsen är Martin Jörgensen. Företaget har fått med sin lakrits i en “Sverigelåda” som når ut till över 60 000 amerikanska hushåll, de har köpt in sig i Nordic Fudge och hunnit fira sina första fem år!

Nordic Fudge är också ett företag från Skåne. De producerar fudge och utmärker sig genom att vara ekologisk, kravmärkt och använda sig av nordiska smaker i sina produkter.  

Lakritsfabriken har också inlett ett samarbete med isländska Saltverk som producerar rent och miljövänligt havssalt. Havssaltet används till deras Salty Liquorice Sticks som är en av deras storsäljare. Avgörande faktorer för varför Lakritsfabriken valde just Saltverk att samarbeta med var dess miljövänliga produktion, ursprung samt saltets renhet.

Idag når Lakritsfabriken ut till 65 städer i USA men efter att deras produkter kommit med i ”Sverigelådan” från Try The World nådde de ut till ytterligare över 60 000 amerikanska prenumeranter. Satsningar utomlands är något de hoppas kunna utveckla ytterligare även i framtiden speciellt inom e-handel. Webbshopen är öppen för Sverige, Finland samt Danmark men förhoppningen är att det ska utvecklas till en global e-handelsverksamhet. Ett antal nyanställningar har det blivit hittills.

2014 Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus, Solklart Vård
Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson

Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson.

2014 års vinnare var grundarna till företaget Solklart Vård, Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus. De driver två vårdcentraler i Örkelljunga och Bjuv samt Lydiagården i Höör där de bedriver cancerrehabilitering i internatformat. Sedan utmärkelsen har de köpt fastigheten på Lydiagården.

De har nu fattat beslut att sälja de två vårdcentralerna men kommer att fortsätta driva Lydiagården och bolaget Solklart Vård. Beslutet att sälja har sin bakgrund i att en av grundarna kort efter utmärkelsen blev långvarigt sjuk vilket påverkat deras planer att satsa. Därför tar de nu ett steg tillbaka för att kunna kraftsamla och sedan ta nya tag inför framtiden.

2013 Fredrika Gullfot, Simris Alg
Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot vann utmärkelsen 2013 och har sedan dess lyckats få Simris Alg börsnoterat, inlett samarbete med Lloyds Apotek samt blivit nominerad till SvD Affärsbragd 2016.

Mycket är på gång och har hänt sedan 2013. Bland annat har flera nyanställningar gjorts för att stärka upp företaget inför börsnoteringen som skedde i april. Fredrika Gullfot har också investerat för att bygga ut odlingsanläggningen vilket innebär att Simris Alg nu gått in i en industriell fas för sin produktion.

Denna utbyggnad möjliggör att de kan tillgodose större och fler marknader än tidigare. Bland annat är de igång med en stor exportsatsning mot Sydkorea. I framtidsplanerna för företaget ingår en utökad utveckling till internationella marknader och förutom Sydkorea kollar de även på Australien som potentiell ny marknad.

Simris Algs kärna bygger på att byta ut fiskolja i livsmedel mot algolja men nu har man även börjat med att sälja olika algbaserade kosttillskott, dels genom sin egen hemsida men också genom ett samarbete med apotekskedjan Lloyds som har 79 apoteket runt om i Sverige. Antalet anställda har gått från ca 5 till drygt 10.

2012 Joachim Samuelsson, Crunchfish
Joachim Samuelsson

Joachim Samuelsson

Crunchfish har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att styra bland annat mobiltelefoner och datorplattor med gester och handrörelser. Tack vare denna unika teknik utsågs företaget 2013 till Red Herring Europe Top 100 Winner. En lista som sammanställs av mediebolaget Red Herring över de mest spännande, innovativa och lovande teknikföretagen i Europa. Året därpå tilldelades Crunchfish European Frost & Sullivan Award for New Product Innovation Leadership.

Företaget satar nu på att vidareutveckla tekniken inom geststyrning för att stödja virtuell verklighet, VR. Idag fokuserar Crunchfish inte enbart på geststyrd teknologi utan de har även utvecklat en teknik inom området för social interaktion. Denna teknik gör det möjligt för en användare att känna av vilka andra användare som befinner sig inom samma område och man kan på så sätt skapa närhetskluster med användare inom sociala nätverk. Tanken är att tekniken ska gå att appliceras på olika typer av sociala nätverk men även andra användningsområden så som banktjänsten Swish eller andra mobila betallösningar.

Joachim Samuelsson och Crunchfish har höga ambitioner inför framtiden, enligt bolaget så siktar man på att bli världsledande inom touchless interaktion i mobiltelefoner och läsplattor. Just nu är en börsnotering av bolaget nära förestående. Antalet anställda har ökat till ett 20-tal.

Charlotte Hafström
Sofia Lindbom

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ungdomar, er tid är nu

KOMPETENS Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det här året gäller också det i högre grad än annars. Enligt Ungdomsbarometern (UB) säger tre av tio gymnasieungdomar att deras framtidsplaner förändrats på grund av coronapandemin.
NYHET Publicerad:

För miljön och klimatets skull krävs visioner

MILJÖN Den kris som världen och Sverige går igenom 2020 har satt många spår i samhället. Det gäller inte minst ekonomin och hur vi ska kunna återstarta världen. Många debattörer har påtalat att en återstart behöver vara ”grön” och att det är viktigt att vi tar tillfället i akt att investera i klimatsmarta lösningar. Men problemet ligger inte i att investeringarna ska vara gröna utan när och om det blir några investeringar. För i grunden handlar investeringar i grön teknik mindre om pengar och desto mer om brist på visioner, långa tillståndstider och byråkrati.
NYHET Publicerad:

”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”

HANDELN Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Agnetha Estberger driver Anina, en brud- och festbutik i Helsingborg som säljer kläder och accessoarer till högtidliga tillfällen. Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer har i praktiken tvärbromsat hela branschen. Agnetha Estberger efterfrågar en större förståelse från politikerna för att krisen ännu inte är över. ”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”, säger Agnetha Estberger.
NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

”Det krävs stora stimulansåtgärder för att återhämta oss ur krisen”

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog coronapandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
NYHET Publicerad:

Vi behöver kraftsamla för jobben

DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.