tidigare års vinnare

Martin Jörgensen, Annette Andersson & Marie-Christine Stobaeus, Fredrika Gullfot och Joachim Samuelsson.

Företagsamma förebilder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Just nu pågår nomineringsfasen till vår utmärkelse för 2016, vill du nominera någon du tycker är värd att uppmärksammas kan du göra det fram till den 6 oktober via länken HÄR!

Företagsamma människor gör skillnad genom att de skapar möjligheter för fler än sig själva är. De vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet. Och de ger aldrig upp. Vi var nyfikna på hur det gått för de fyra som vi gett utmärkelsen till tidigare och vi blev glada över vad vi fann.

2015 Martin Jörgensen, Lakritsfabriken
Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

Den senaste att få utmärkelsen är Martin Jörgensen. Företaget har fått med sin lakrits i en “Sverigelåda” som når ut till över 60 000 amerikanska hushåll, de har köpt in sig i Nordic Fudge och hunnit fira sina första fem år!

Nordic Fudge är också ett företag från Skåne. De producerar fudge och utmärker sig genom att vara ekologisk, kravmärkt och använda sig av nordiska smaker i sina produkter.  

Lakritsfabriken har också inlett ett samarbete med isländska Saltverk som producerar rent och miljövänligt havssalt. Havssaltet används till deras Salty Liquorice Sticks som är en av deras storsäljare. Avgörande faktorer för varför Lakritsfabriken valde just Saltverk att samarbeta med var dess miljövänliga produktion, ursprung samt saltets renhet.

Idag når Lakritsfabriken ut till 65 städer i USA men efter att deras produkter kommit med i ”Sverigelådan” från Try The World nådde de ut till ytterligare över 60 000 amerikanska prenumeranter. Satsningar utomlands är något de hoppas kunna utveckla ytterligare även i framtiden speciellt inom e-handel. Webbshopen är öppen för Sverige, Finland samt Danmark men förhoppningen är att det ska utvecklas till en global e-handelsverksamhet. Ett antal nyanställningar har det blivit hittills.

2014 Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus, Solklart Vård
Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson

Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson.

2014 års vinnare var grundarna till företaget Solklart Vård, Annette Andersson och Marie-Christine Stobaeus. De driver två vårdcentraler i Örkelljunga och Bjuv samt Lydiagården i Höör där de bedriver cancerrehabilitering i internatformat. Sedan utmärkelsen har de köpt fastigheten på Lydiagården.

De har nu fattat beslut att sälja de två vårdcentralerna men kommer att fortsätta driva Lydiagården och bolaget Solklart Vård. Beslutet att sälja har sin bakgrund i att en av grundarna kort efter utmärkelsen blev långvarigt sjuk vilket påverkat deras planer att satsa. Därför tar de nu ett steg tillbaka för att kunna kraftsamla och sedan ta nya tag inför framtiden.

2013 Fredrika Gullfot, Simris Alg
Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot

Fredrika Gullfot vann utmärkelsen 2013 och har sedan dess lyckats få Simris Alg börsnoterat, inlett samarbete med Lloyds Apotek samt blivit nominerad till SvD Affärsbragd 2016.

Mycket är på gång och har hänt sedan 2013. Bland annat har flera nyanställningar gjorts för att stärka upp företaget inför börsnoteringen som skedde i april. Fredrika Gullfot har också investerat för att bygga ut odlingsanläggningen vilket innebär att Simris Alg nu gått in i en industriell fas för sin produktion.

Denna utbyggnad möjliggör att de kan tillgodose större och fler marknader än tidigare. Bland annat är de igång med en stor exportsatsning mot Sydkorea. I framtidsplanerna för företaget ingår en utökad utveckling till internationella marknader och förutom Sydkorea kollar de även på Australien som potentiell ny marknad.

Simris Algs kärna bygger på att byta ut fiskolja i livsmedel mot algolja men nu har man även börjat med att sälja olika algbaserade kosttillskott, dels genom sin egen hemsida men också genom ett samarbete med apotekskedjan Lloyds som har 79 apoteket runt om i Sverige. Antalet anställda har gått från ca 5 till drygt 10.

2012 Joachim Samuelsson, Crunchfish
Joachim Samuelsson

Joachim Samuelsson

Crunchfish har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att styra bland annat mobiltelefoner och datorplattor med gester och handrörelser. Tack vare denna unika teknik utsågs företaget 2013 till Red Herring Europe Top 100 Winner. En lista som sammanställs av mediebolaget Red Herring över de mest spännande, innovativa och lovande teknikföretagen i Europa. Året därpå tilldelades Crunchfish European Frost & Sullivan Award for New Product Innovation Leadership.

Företaget satar nu på att vidareutveckla tekniken inom geststyrning för att stödja virtuell verklighet, VR. Idag fokuserar Crunchfish inte enbart på geststyrd teknologi utan de har även utvecklat en teknik inom området för social interaktion. Denna teknik gör det möjligt för en användare att känna av vilka andra användare som befinner sig inom samma område och man kan på så sätt skapa närhetskluster med användare inom sociala nätverk. Tanken är att tekniken ska gå att appliceras på olika typer av sociala nätverk men även andra användningsområden så som banktjänsten Swish eller andra mobila betallösningar.

Joachim Samuelsson och Crunchfish har höga ambitioner inför framtiden, enligt bolaget så siktar man på att bli världsledande inom touchless interaktion i mobiltelefoner och läsplattor. Just nu är en börsnotering av bolaget nära förestående. Antalet anställda har ökat till ett 20-tal.

Charlotte Hafström
Sofia Lindbom

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare satsar, trots risker i ekonomin

FÖRETAGARPANELEN Fyra av tio företag i Skåne planerar att öka sin produktion det kommande halvåret. Bara en tiondel planerar att dra ned. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Skånska företag är något mer pessimistiska om framtiden är företagarna i övriga Sverige.
NYHET Publicerad:

Skolelever i Bromölla lär sig om bristyrken

SAMARBETE Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även elevernas vårdnadshavare kommer att bjudas in till möte på temat arbetslivet och bristyrken i dagens och morgondagens samhälle. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också föräldrarna är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun.
NYHET Publicerad:

Utan industrin ingen välfärd

DEBATT Vissa hävdar att industrin betyder allt mindre i vår ekonomi. Att Sverige håller på att bli ett utpräglat tjänstesamhälle. Det stämmer att industrins andel av ekonomin, som den mäts i nationalräkenskaperna, har minskat. Men det är en statistisk synvilla.
NYHET Publicerad:

Låt företagen leda vägen mot mer hållbarhet

KOMMENTAR "Det skånska näringslivet kryllar av företag som tar vara på resurser och hjälper till att ställa om samhället till att bli mer hållbart. Det är dags att vi vänder på steken och ser näringslivet som del av lösningen istället för boven för de klimatmässiga utmaningar vi står in för." Det skriver Sally Grahn, som praktiserat på Svenskt Näringsliv Skåne sedan årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen har passerat toppen

KONJUNKTUR Toppen är nådd, men fallet nedåt kommer inte bli så allvarligt som befarat. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturbarometer som presenterades i Höör och Malmö av Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. "Det största orosmomentet är risker och utmaningar härledda från utlandet. Vi måste hålla ögonen på Brexit, Trump och valet till Europarlamentet", säger Göran Grahn.
NYHET Publicerad:

”Det är många lärarjobb som hänger på att industrin är konkurrenskraftig”

KOMMENTAR Tvärtemot vad många påstår är industrin fortsatt viktig för Skåne. Här skapar industrin 28 procent av välståndet och 82 000 jobb, enligt en ny rapport från Teknikföretagen. Bara de skatter som detta genererar skapar ytterligare 15 000 arbeten ute i de skånska kommunerna. Många lärarjobb, undersköterskor och socialsekreterare hänger på att svensk industri är konkurrenskraftig.
NYHET Publicerad:

Här är företagsamheten störst i Skåne

UNDERSÖKNING 12 procent av skåningarna driver eller leder företag, men skillnaderna är stora mellan kommunerna. Störst andel företagsamma människor finns i Båstad, medan Örkelljunga är den kommun där företagsamheten ökat mest. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019.  
NYHET Publicerad:

”Det saknas ofta förståelse för hur branschen fungerar”

GÄSTKRÖNIKA Alltför ofta stöter Lena Hedvall, säljare på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm, på orimliga eller oförenliga krav i offentliga upphandlingar. Många av misstagen hade kunnat undvikas om det hade funnits en dialog med företagen i förväg. ”Vi behöver skapa ett större förtroende mellan kommunerna och företagen”, skriver hon i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Det måste finnas ett genuint intresse”

FÖRETAGSKLIMAT Ystad, Bromölla och Växjö är tre kommuner med goda resultat i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. På en inspirationsdag i Kristianstad fick företrädare för de tre kommunerna dela med sig av sina tips för att skapa bättre villkor för företagen. Enligt Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad, ligger det ett äkta engagemang bakom kommunens framgång. "Det måste finnas ett genuint intresse och en vilja att söka information både på bredden och djupet om företagen i kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

”De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra”

FÖRETAGSKLIMAT Fler i arbete och minskade kostnader för försörjningsstöd. Det blev resultatet när Trelleborgs kommun bytte fokus från biståndsrätt till självförsörjning. En viktig del i arbetet var att samverka med det lokala näringslivet. "De lokala företagen vill bidra till att kommunen går bra men behöver en partner att samarbete med", säger Cecilia Lejon, rådgivare PWC och tidigare arbetsmarknadschef i Trelleborg.
NYHET Publicerad:

Så vill klottrets fiende förbättra upphandlingar

KONKURRENS Att kunna vinna offentliga upphandlingar är viktigt för Malmöföretaget Klottrets Fiende No 1. Företaget sysslar bland annat med klottersanering, fastighetsvård och sopkärlstvätt och har många kommuner bland sina kunder. Ofta brister upphandlingarna, inte minst i uppföljningen. "De hade kunnat förbättras genom dialog mellan kommun och företag", säger Douglas Heinz, vd på Klottrets Fiende No 1.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Är det rimligt att företagen ska stå för sjukskrivningar och rehabilitering?

GÄSTKRÖNIKA "Företag drabbas hårt när medarbetare tvingas vara borta. Vikarier måste kallas in, eller så finns det arbete som inte blir gjort. Bördan blir än tyngre av att man tvingas betala sjuklön och ansvara för rehabilitering, även när skadan har uppstått på fritiden. Är det rimligt", frågar sig Dov Gatmon, ägare av Mediagården i Höganäs, i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

2030 ska Ikea bidra positivt till klimatet

HÅLLBARHET Möbeljätten Ikea vill gå i bräschen för omställningen till ett mer miljövänligt samhälle. Företagets mål är att vara klimatpositiva, det vill säga att göra mer nytta än skada för miljön. För att nå dit arbetar de bland annat med att återanvända så mycket material som möjligt. "Det gäller att ta vara på allt som tidigare klassades som avfall och i stället se det som en resurs", säger Sara Paulsson, ansvarig för samhällsrelationer på Ikea Sverige.