elever provar verktyg hos plåtslagare
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Eleverna fick prova verktygen på Leibst Plåtslageri AB.

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv. "Det är viktigt för oss att skolungdomarna vet vilka företag det finns i kommunen", säger Kosovar Gashi, näringslivsstrateg i Eslövs kommun.

400 åttondeklassare och 26 företagsledare samlades i Medborgarhuset i Eslöv för att delta i Framtidsmötet. Dagen inleddes med att företagarna presenterade sina företag och gav eleverna råd inför framtiden. Eleverna delades därför sedan upp i grupper för att åka ut på företagsbesök och ta del av verksamheterna och för att få inspiration till vilka jobbmöjligheter som finns i kommunen.

Företag på scen Medborgarhuset i Eslöv
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Företagare presenterade sig på scenen i Medborgarhuset i Eslöv. Dagens konferencier var Staffan Taylor.

Leibst Plåtslageri AB var ett av företagen som besöktes av eleverna. Det är ett familjeföretag som drivs av bröderna Alve och Martin Nilsson. Plåtslagaren Alve Nilsson berättar att hans bransch står med öppna armar till ungdomarna. Eleverna fick under besöket möjlighet att testa några av de olika verktygen och höra om en plåtslagares vardag.

– Branschen skriker efter mer folk och idag kan vi förhoppningsvis så ett frö hos några av eleverna. Det är ett yrke där de i framtiden i princip är garanterade ett jobb. Förhoppningen med dagen är att några av eleverna ska vilja vara praoelever hos oss i framtiden, säger Alve Nilsson.

Alve Nilsson Leibst Plåt Erik Wendel Orkla Foods Sverige AB
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Alve Nilsson, Leibst Plåtslageri AB och Erik Wendel, Orkla Foods Sverige AB.

Dagen är en chans för företagen att visa intresse och påverka elevernas framtida yrkesval. Orkla Foods, Eslövs största privata arbetsgivare med 325 anställda, var ett annat företag ungdomarna fick chans att besöka. Företaget äger bland annat varumärken som Felix, Abba och Kalles Kaviar. Totalt producerar de fem kilo mat per svensk per år, berättar platschefen Erik Wendel.

– Vi måste ta vårt ansvar och vara en attraktiv arbetsgivare till invånarna i kommunen. Detta är ett tillfälle att få kontakt med den yngre generationen, säger Erik Wendel.   

Sofie Jansson, lärare på Norrevångsskolan tycker att det är viktigt att det finns en samverkan mellan skolan och näringslivet. Många åttondeklassare vet inte vad de vill göra i framtiden, och genom att visa upp kommunens företag får de en inblick i vilka möjligheter som finns. Adelisa Palaj är en av Sofie Janssons elever. Hon tycker det var intressant att få följa med bakom kulisserna på företagen och se vad folk arbetar med i praktiken.

– Jag var på Apotek Hjärtat och det var häftig att se att de faktiskt gör mycket mer än att bara sälja mediciner, säger Adelisa Palaj.

Kosovar Gashi, näringslivsstrateg i Eslöv tror att det är viktigt med ett nära och öppet samarbete med företagare i kommunen. Framtidsmötet ska ses som en satsning för att hantera näringslivets utmaningar gällande kompetensförsörjning.

Mathilda Sara Lars Kosovar webb
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Mathilda Hjelm och Sara Kempe, Svenskt Näringsliv tillsammans med Lars Persson, näringslivschef och Kosovar Gashi, näringslivsstrateg i Eslövs kommun.

–  Det är viktigt för oss att skolungdomarna vet vilka företag det finns i kommunen och att det finns unika och spännande karriärmöjligheter i deras egna kommun. Precis som vi vill att företagen ska känna tillit och förtroende för den yngre generationen, säger Kosovar Gashi.

Lars Persson, näringslivschef i Eslöv, berättar att det ligger mycket logistik och planering bakom en sådan dag, men att frågan är viktig för kommunen. Han hoppas att Framtidsmötet kan påverka eleverna i sina framtida val.

– Det blev en fantastisk dag med inspirerande och lärorika möten, säger Lars Persson.

Sara Kempe, Mathilda Hjelm

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv. "Det är viktigt för oss att skolungdomarna vet vilka företag det finns i kommunen", säger Kosovar Gashi, näringslivsstrateg i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

”Arbetsmiljö måste vara en högt prioriterad fråga”

RIKSDAGKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Vänsterpartiet i Skåne och vid ett företagsbesök på Lödde Plåt i Lund passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.
NYHET Publicerad:

Fråga oss företagare om hur upphandlingarna kan bli bättre

GÄSTKRÖNIKA Det blir de billigaste och sämsta lösningarna som vinner när offentliga upphandlingar inte ställer ordentliga krav på det som ska levereras. Det menar Daniel Sturesson, grundare av Enkätfabriken, i denna gästkrönika. Genom att prata med företagen i förväg går det att skapa bättre underlag, som ger mer valuta för skattepengarna.