Mer grönsaker och fisk, och gärna ekologiskt. Mats Rodenstam driver cateringföretaget Mr Gourmet i Ystad och har koll på vilka trender som gäller när vi äter julbord. Att han blev företagare var lite av en slump, som började med att TV4 Öresund sökte en tv-kock till ett av sina program.
Under många år drev Mats Rodenstam Tomelilla golfrestaurang. Numera finns hans företag Mr Gourmet i Ystad. Där erbjuder han catering, antingen i egen festvåning eller ute hos kunderna. Kunderna är kommuner, region Skåne, företag och privatpersoner, fördelat på lika stora andelar. Från november och framåt är det full fart.
– Vi är i Skåne och här startar högsäsongen med gåsen för att därefter snabbt övergå till julbord och julbufféer som i sin tur följs av nyårsmiddagar. Allt går i ett, säger Mats Rodenstam.
Om privatpersoner tidigare mest efterfrågat nyårsmat så ser han nu en ökad efterfrågan på både jul- och nyårsmenyer. Alla frågar också efter en mer ”annorlunda jul” och med det menar man som regel mer grönsaker, rotfrukter och fisk. Det är också en ökande trend att man vill ha gluten- och laktosfritt och gärna ekologiskt.
– Några frågar efter närproducerat men för oss är det något som alltid ingått i vårt koncept så det är naturligt att vi tar skånska råvaror i första hand. Jag tror att det är ett storstadsfenomen att fråga efter sådant, för oss på landet är det en självklarhet, säger Mats Rodenstam.
Med föräldrar som var egna företagare var det inte främmande för Mats Rodenstam att tidigt ha tanken på eget företag som möjlig framtid. Alternativet var att bli jurist men det var militärtjänsten som gav blodad tand att bli kock.
– Jag fick möjlighet att prova på att laga mat eftersom det saknades kockar och det avgjorde mitt val, säger Mats Rodenstam.
Efter militärtjänstgöringen valde han därför att bli kocklärling på Skillinge Hamnkrog. Därefter blev det många resor utomlands och många byten av arbetsplatser.
– Om man är eller ska bli egen företagare så är det mycket viktigt att lära av andras goda exempel men även se felen så att man själv kan göra det bättre, säger Mats Rodenstam.
Tillbaka i Sverige var det dock slumpen i form av att TV4 Öresund startade och sökte en företagare till sin programstart som var ett matlagningsprogram.
– Jag skulle kunna kallas en av de första TV-kockarna och detta tvingade mig att registrera mitt företag, säger Mats Rodenstam.
Efter att ha varit företagare i många år nu, såväl på landsbygden som i småstad, anser han att det finns vissa hinder som borde undanröjas för att förbättra för företagsamheten och lönsamheten. Att kunna anställa personal med den kompetens som krävs och att kunna behålla dem är inte alltid lätt. Just att kunna behålla personalen året runt är en viktig fråga.
– Jag efterlyser incitament för oss mer säsongsbundna företagare att kunna behålla vår personal och inte behöva friställa periodvis. Jag efterlyser därför en kreativ finansminister som kommer med bra idéer om hur beskattning och arbetsgivaravgifter tas ut. Jag tycker det handlar om att ta samhällsansvar. Antingen driver man företag eller inte och gör man det med ansvar vill man alltid behålla sin personal. Det är en livsstilsgrej för mig, säger Mats Rodenstam.
Utvecklingsmöjligheter finns men också hinder. Främst är det brist på kockar och transporter till och från regionen ett stort problem, både person- och varutransporter är en svag länk. Dock anser han att det lokala företagsklimatet i Ystad i stort sett är bra. Men vad tycker Mats Rodenstam bäst om på julbordet då?
– Där är lutfisken det bästa tillsammans med kryddpeppar och skånsk senap. Brunkål och rödkål stekt i gåsfett med julens alla kryddor är också något underbart!
Entreprenörskap