Mats Rodenstam

Mats Rodenstam, Mr Gourmet.

Från tv-kock till företagare

NYHET Publicerad

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Mer grönsaker och fisk, och gärna ekologiskt. Mats Rodenstam driver cateringföretaget Mr Gourmet i Ystad och har koll på vilka trender som gäller när vi äter julbord. Att han blev företagare var lite av en slump, som började med att TV4 Öresund sökte en tv-kock till ett av sina program.

Under många år drev Mats Rodenstam Tomelilla golfrestaurang. Numera finns hans företag Mr Gourmet i Ystad. Där erbjuder han catering, antingen i egen festvåning eller ute hos kunderna. Kunderna är kommuner, region Skåne, företag och privatpersoner, fördelat på lika stora andelar. Från november och framåt är det full fart.

– Vi är i Skåne och här startar högsäsongen med gåsen för att därefter snabbt övergå till julbord och julbufféer som i sin tur följs av nyårsmiddagar. Allt går i ett, säger Mats Rodenstam.

Om privatpersoner tidigare mest efterfrågat nyårsmat så ser han nu en ökad efterfrågan på både jul- och nyårsmenyer. Alla frågar också efter en mer ”annorlunda jul” och med det menar man som regel mer grönsaker, rotfrukter och fisk. Det är också en ökande trend att man vill ha gluten- och laktosfritt och gärna ekologiskt.

– Några frågar efter närproducerat men för oss är det något som alltid ingått i vårt koncept så det är naturligt att vi tar skånska råvaror i första hand. Jag tror att det är ett storstadsfenomen att fråga efter sådant, för oss på landet är det en självklarhet, säger Mats Rodenstam.

Med föräldrar som var egna företagare var det inte främmande för Mats Rodenstam att tidigt ha tanken på eget företag som möjlig framtid. Alternativet var att bli jurist men det var militärtjänsten som gav blodad tand att bli kock.

MrGourmet2

Mats Rodenstam

– Jag fick möjlighet att prova på att laga mat eftersom det saknades kockar och det avgjorde mitt val, säger Mats Rodenstam.

Efter militärtjänstgöringen valde han därför att bli kocklärling på Skillinge Hamnkrog. Därefter blev det många resor utomlands och många byten av arbetsplatser.

– Om man är eller ska bli egen företagare så är det mycket viktigt att lära av andras goda exempel men även se felen så att man själv kan göra det bättre, säger Mats Rodenstam.

Tillbaka i Sverige var det dock slumpen i form av att TV4 Öresund startade och sökte en företagare till sin programstart som var ett matlagningsprogram.

– Jag skulle kunna kallas en av de första TV-kockarna och detta tvingade mig att registrera mitt företag, säger Mats Rodenstam.

Efter att ha varit företagare i många år nu, såväl på landsbygden som i småstad, anser han att det finns vissa hinder som borde undanröjas för att förbättra för företagsamheten och lönsamheten. Att kunna anställa personal med den kompetens som krävs och att kunna behålla dem är inte alltid lätt. Just att kunna behålla personalen året runt är en viktig fråga.

– Jag efterlyser incitament för oss mer säsongsbundna företagare att kunna behålla vår personal och inte behöva friställa periodvis. Jag efterlyser därför en kreativ finansminister som kommer med bra idéer om hur beskattning och arbetsgivaravgifter tas ut. Jag tycker det handlar om att ta samhällsansvar. Antingen driver man företag eller inte och gör man det med ansvar vill man alltid behålla sin personal. Det är en livsstilsgrej för mig, säger Mats Rodenstam.

Utvecklingsmöjligheter finns men också hinder. Främst är det brist på kockar och transporter till och från regionen ett stort problem, både person- och varutransporter är en svag länk. Dock anser han att det lokala företagsklimatet i Ystad i stort sett är bra. Men vad tycker Mats Rodenstam bäst om på julbordet då?

– Där är lutfisken det bästa tillsammans med kryddpeppar och skånsk senap. Brunkål och rödkål stekt i gåsfett med julens alla kryddor är också något underbart!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Sally Grahn

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya praktikant för våren på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö – välkommen till oss, Sally Grahn! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Lönerna får inte halka efter hos global hälsovårdsjätte

STRATEGI Johnson & Johnson i Helsingborg följer det amerikanska moderbolagets övergripande modell för lönesättning. Lönesystemet är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, enligt Karin Markenholm, hr-ansvarig.
NYHET Publicerad:

Många yrkesprogram leder till goda möjligheter

UTBILDNING Ungefär 15 000 niondeklassare i Skåne, och deras föräldrar, ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. Svenskt Näringsliv lanserar nu sajten Gymnasiekvalitet.se för att underlätta valet. Där finns fakta om hur det har gått för eleverna på olika program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Dags att välja gymnasieutbildning?

KOMMENTAR Under kommande veckor ska många elever som går i nionde klass göra sitt gymnasieval. De ska lämna grundskolan och börja ett gymnasieprogram till hösten. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Nervöst för en del, förvirrande för vissa och glasklart för andra. Minns du själv vad det var som avgjorde ditt gymnasieval? Kompisar och föräldrar påverkar mest.
NYHET Publicerad:

Dyra extratjänster får bisarra konsekvenser

DEBATT Malmös hantering av extratjänster väcker frågor om arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till riktiga jobb i riktiga företag, skriver regionchef Carina Centrén och arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag gör succé med miljövänliga sopsäckar

HÅLLBARHET På 30 år har Malmöföretaget Paxxos sopsäckar blivit hälften så tunna, men dubbelt så starka. Nu tillverkar de världens starkaste sopsäck, samtidigt som deras produkter kan minska klimatpåverkan för avfallshanteringen med mer än hälften. "Att gå över till vårt system minskar plastförbrukningen med 70 % och vår vision är 'carbon zero', att inte skapa några koldioxidutsläpp alls", säger vd Henrik Petérs.
NYHET Publicerad:

Transportföretagare: ”Krångliga momsregler gör det svårare att investera grönt”

SKATTER Transportföretaget Budakuten i Malmö vill ligga längst fram i omställningen till eldrivna fordon. Redan nästa år hoppas vd Stefan Semjaniv att de ska börja köra skåpbilar drivna på el. Dessa får företaget, till skillnad från andra fordon, inte dra av momsen på. "Jag förstår inte hur politikerna har tänkt. Det här är våra arbetsredskap", säger Stefan Semjaniv.
NYHET Publicerad:

"När första äpplet är moget behöver vi folk"

REKRYTERING Ett stenkast från Lund och Lomma ligger Solnäs Gård, en del av Kiviks musteri. På gården finns café, restaurang och butik, men också en av Sveriges största äppelodlingar. Likt många andra företag upplever de en svårighet att anställa personal. "Det är många äpplen som ska skördas och arbetet är säsongsbaserat, det ställer till det när personal ska rekryteras", berättar sälj- och marknadsansvarige på Kiviks musteri, Daniel Gejde
NYHET Publicerad:

"Min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå"

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I decembermörkret skymtar det av ljus ute på slätten utanför Ängelholm. Det är Skånska Stearinfabriken. Redan 1951 startade de sin tillverkning i ett uthus där. Idag driver syskonen Dan och Cecilia Wallin familjeföretaget som blivit en av Sveriges ledande stearinljustillverkare och dessutom kunglig hovleverantör.
NYHET Publicerad:

God Jul, alla företagare

KOMMENTAR Nu råder julstämning i Sverige. Vi vill passa på att tacka alla de företagare som på olika sätt har hjälpt oss i vårt arbete under året som har gått!
NYHET Publicerad:

Från tomater till tomteby

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Dan och Elisbeth Tedestål har utvecklat Vellingeblomman till ett populärt utflyktsmål, med fantasirika utställningar, butik, restaurang och café. I juletider är det många som lockas av den stora julutställningen. Men hela historien börjar när Dan Tedestål på 70-talet jobbade i sina föräldrars tomatodling.
NYHET Publicerad:

Nyckelpersoner i kampen mot kompetensbristen

FRAMTIDENS JOBB Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov. "En fantastisk möjlighet att på kort tid träffa så många personer som har påverkan på våra ungdomars framtida yrkesval", säger Ambjörn Wahlberg, företagsrådgivare på Grafiska Företagen och TMF.
NYHET Publicerad:

Från tv-kock till företagare

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Mer grönsaker och fisk, och gärna ekologiskt. Mats Rodenstam driver cateringföretaget Mr Gourmet i Ystad och har koll på vilka trender som gäller när vi äter julbord. Att han blev företagare var lite av en slump, som började med att TV4 Öresund sökte en tv-kock till ett av sina program.
NYHET Publicerad:

Lärlingar kan vara en del av lösningen på kompetensbristen

FÖRETAGARDAGEN Nästan hälften av alla försök att rekrytera någon i Skåne misslyckas och allt fler företag vittnar om att de inte kan hitta rätt kompetens. Värst är situationen för klassiska hantverksbranscher. Jessica Prestreshi, vd på Borgeby Stenugnsbageri, tror att lärlingar kan vara en del av lösningen på integrationen. "Vi skulle få extra händer, och de skulle få möjlighet att lära sig ett nytt språk och ett yrke", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle kunna bli mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser”

FÖRETAGARDAGEN En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Elisabeth Tedestål, ägare av Vellingeblomman, tror att mer flexibla regler skulle göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden. "Vi företagare skulle kunna vara mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser", säger hon.
NYHET Publicerad:

Julstämning i Sveriges största glöggfabrik

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I 125 år har familjeföretaget Saturnus tillverkat glögg och andra drycker i Malmö. Nu drivs företaget vidare i fjärde generationen av vd Edward Liepe. Men Sveriges äldsta och största glöggföretag lutar sig inte tillbaka utan har många planer för framtiden. Om det blir tillåtet med gårdsförsäljning ser Edward Liepe stora möjligheter. ”Vi skulle kunna locka turister hit och sätta Malmö på kartan”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare bland de minst optimistiska om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Många företagare planerar att öka investeringarna och antalet anställda de kommande sex månaderna. Bland de skånska företagen är tillväxtplanerna lägre än i övriga landet, enligt Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler och fokus på vårdskatten

ARBETSGIVARDAGEN Sjukfrånvaron i Sverige har gått upp och ner som en bergochdalbana genom åren, något som är unikt för Sverige. Just nu blir alltfler sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, framförallt kvinnor. Det var några av trenderna som beskrevs när Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, och Kristina Svensson samverkansansvarig på Försäkringskassan, talade på Arbetsgivardagen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen i Malmö – material för nedladdning

Här nedan kan du ladda ner alla de presentationsbilder som visades vid de olika seminarierna vid Arbetsgivardagen i Malmö den 13 november.