Christian Jansson

Christian Jansson, Godsinlösen AB.

Han såg ett värde i andras avfall

NYHET Publicerad

HÅLLBARHET Christian Jansson startade sitt första företag vid 17 års ålder och har efter det startat flera bolag. Han menar att entreprenörskap inte bygger på trygghet, utan att man måste våga satsa för att lyckas. ”Det värsta som kan hända är att du går omkull, och då är du anställningsbar med en helt annan förståelse för din arbetsgivare", säger Christian Jansson. I dag driver han företaget Godsinlösen i Staffanstorp som bl.a återanvänder varor som andra tänkt slänga.

I företagets butik Returhuset säljs produkter som återbrukats från försäkringsärenden, logistikbolag och e-handeln. Christian Jansson och medgrundaren Patrik Zalewski, upptäckte att försäkringsbolagen ersatte skadorna utan att begära in godset och därmed skadeverifiera. Mycket som slängdes skulle gå att återanvända. De kom i kontakt med begreppet cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi bygger på ett kretslopp där råvaror blir till produkter som används, repareras och återanvänds. På detta sätt blir konsumtionen mer hållbar och de resurser som produceras kan användas flera gånger.

Cirkulär ekonomi

Diagram om den cirkulära ekonomin från Godsinlösens hemsida.


De började samarbeta med försäkringsbolagen och tog fram en returlogistiklösning samt en affärsmodell som innebär ekonomiska fördelar för alla inblandade.

skylt Returhuset

– Det kom in mycket prylar, en del var så klart bara skräp, men mycket gick faktiskt att återanvända. Helt plötsligt såg jag ett värde i andras avfall, säger Christian Jansson.

Ett annat problem som Godsinlösen försöker hjälpa till att lösa är returer från e-handeln. Det kan exempelvis handla om förpackningar som är skadade och därför inte går att sälja, även om det inte är något fel på varan i sig. Dessa varor kan Godsinlösen ta hand om.

Det finns mycket resurser att ta tillvara på i vårt samhälle. Inom försäkringsärenden menar Christian Jansson att det är rimligare att kunden får tillbaka en motsvarande vara, än pengar som reglerats av försäkringsbolagens åldersavdrag. Detta har Godsinlösen löst genom att i sina lokaler i Staffanstorp reparera mobiltelefoner och montera ner datorer för att laga istället för att gallra bort. De får in 70 000 telefoner per år och samarbetar med aktörer som Apple och Samsung. Cyklar, kläder, inredning, leksaker och annat de köper in, som annars skulle gått till spillo, säljs i deras butik Returhuset i Staffanstorp.

Christian Jansson 2

Christian Jansson, Godsinlösen AB.

– Ska det hända något på hållbarhetsfronten så måste näringslivet kunna göra affär av det. Men samtidigt går det på bägge hållen, näringslivet måste också ta ansvar. There is no business on a dead planet, säger Christian Jansson.

Godsinlösen ingår i det fyraåriga Mistra-programmet REES, Resource Efficient and Effecitve solutions. Det är en samverkan mellan forskare från Lunds, Linköpings och Chalmers univeristet som samarbetar med några kommuner, små och stora företag samt ett par organisationer för att samla kunskap, strategier och affärsmodeller som gör att fler kan ingå i en cirkulär ekonomi och ett samhälle med slutna materialflöden. Utöver detta samarbetar företaget med Lunds universitet och Internationella Miljöinstitutet.

Christian Jansson var dessutom första årgången som fick bedriva Ung Företagsamhet under gymnasiet. Han drev redan då sitt egna företag och ville fortsätta utveckla det även i skolan under Ung företagsamhet, men hans lärare var inte lika övertygad.

– Jag ville utveckla mitt företag, men det fick jag inte så jag blev förbannad. Ilskan mot min lärare gjorde mig till driven entreprenör, säger Christian Jansson och skrattar.

Sara Kempe

Om Godsinlösen AB (GIAB)
  • Grundades av Christian Jansson och Patrik Zalewski år 2012. Företaget har 60 anställda med huvudkontor i Staffanstorp. Beräknad omsättning 2018 ca 150Mkr
  • Består av fyra delar: Returhuset i Staffanstorp, Mobilcirkeln, IT-cirkeln och konsultverksamhet.
  • Godsinlösen tar till vara på resurser som andra tänkt slänga. Samarbetar med e-handelsbolag, transportbolag och försäkringsbolag för att reparera och återbruka fungerande produkter.
  • På Returhuset i Staffanstorp säljs de återanvändna produkterna tillsammans med nya varor.
  • Ingår i projektet REES och samarbetar med Lunds universitet och Internationella Miljöinstitutet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.