en tumme upp och en tumme ner

Här är det bäst – och sämst – att driva företag i Skåne

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Tre skånska kommuner kvalar in bland de tio bästa i Sverige, enligt Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet 2017. Allra bäst är det i Kävlinge, medan Bromölla är den kommun som förbättrat sig mest sedan förra rankingen. Simrishamn får återigen sämst placering av de skånska kommunerna.

16 skånska kommuner går framåt och 16 stycken går bakåt i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner. Överlag klarar sig de skånska kommunerna bra. Inga kommuner placerar sig bland de 30 sämsta i Sverige, samtidigt som tre stycken placerar sig bland de tio bästa, Kävlinge (plats 6), Höganäs (7) och Staffanstorp (8). Vellinge kommun tappar 10 placeringar och är för första gången sedan mätningarna startade inte den högst rankade i Skåne.

Rolf Elmér

Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.

– Ett bra företagsklimat är inte något som man kan ta för givet. Vill man ligga i topp måste man ständigt vara lyhörd för företagarnas behov och kontinuerligt förbättra och utveckla kommunens tjänster, säger Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Bland de större städerna utmärker sig Helsingborg, som klättrar 31 placeringar upp till plats 13.  Bland de större städerna i Sverige har Helsingborg den högsta rankingpositionen. Malmö och Lund rasade i förra årets ranking, men har nu stabiliserat sig. Malmö ligger kvar på exakt samma plats som förra året (153) medan Lund stiger marginellt med 2 placeringar till plats 132.

Årets raket är Bromölla som klättrar 82 placeringar till plats 92. Kommunen har arbetat målmedvetet med förbättringar sedan förra årets ras. Andra kommuner som klättrat bra är Trelleborg (+67), Landskrona (+56), och Klippan (+54). Helsingborg, Landskrona, Östra Göinge, Staffanstorp och Kävlinge tangerar eller når sina bästa placeringar någonsin.

– De kommuner som ligger i toppen, och som klättrar, kännetecknas av att de har en politisk ledning som tar företagarnas frågor på allvar och som engagerar sig i arbetet med att förbättra villkoren för företagen. De arbetar strategiskt och långsiktigt med att förbättra företagsklimatet och har en bra dialog med företagen i kommunen, säger Rolf Elmér.

Hörby är den kommun som försämrar sig mest i årets ranking, minus 46 placeringar till plats 181. Även Sjöbo (-32), Tomelilla (-32) och Hässleholm (-30) tappar många placeringar. Simrishamn har under lång tid prenumererat på bottenplatsen i Skåne, så även i årets ranking där de dessutom tappar tio placeringar till plats 258 i riket. Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagare är enligt företagarna själva bland de absolut sämsta i Sverige.

– Ett viktigt verktyg för att förbättra företagsklimatet är att i samverkan med näringslivet sätta upp konkreta och mätbara mål för företagsklimatet. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företagen, säger Rolf Elmér.

Så placerar sig Skånes kommuner
KommunPlacering (förändring mot föregående år)
Kävlinge6 (+1)
Höganäs7 (-2)
Staffanstorp8 (+3)
Helsingborg13 (+31)
Vellinge14 (-10)
Lomma20 (+15)
Ystad25 (+7)
Burlöv28 (-8)
Ängelholm32 (-16)
Landskrona46 (+56)
Örkelljunga63 (-11)
Skurup 72 (+36)
Klippan91 (+54)
Bromölla92 (+82)
Östra Göinge107 (+8)
Båstad117 (-10)
Sjöbo127 (-32)
Lund132 (+2)
Eslöv137 (+25)
Åstorp147 (-15)
Tomelilla150 (-32)
Malmö 153 (+-0)
Svedala167 (+39)
Trelleborg170 (+67)
Svalöv172 (+18)
Osby175 (-26)
Hörby181 (-46)
Höör186 (+10)
Bjuv197 (-24)
Kristianstad202 (-23)
Perstorp228 (-17)
Hässleholm249 (-30)
Simrishamn258 (-10)
Fakta

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2017 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 31 300 företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. Hela rankinglistan hittas på www.foretagsklimat.se

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.
NYHET Publicerad:

Så får du bättre pejl på gymnasievalet

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska Skånes niondeklassare välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.