Eva Dahlberg

Eva Dahlberg, vinnare av Skånes mest företagsamma människa 2016

Hon vågar när andra tvekar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Företagsamma människor skapar ofta det oväntade. Att Eva Dahlberg, årets vinnare av utmärkelsen Skånes mest företagsamma människa, driver såväl Grand Hotel och Brandstationen i Mölle samt Saluhallen i Höganäs är därför ingen slump.

Eva Dahlberg

Eva Dahlberg i Höganäs Saluhall.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren. 2016 års vinnare i Skåne blev Eva Dahlberg.

Eva Dahlberg är född och uppvuxen i en företagarfamilj. Hennes föräldrar ägde och drev Grand Hotel i Mölle under hennes uppväxt och hon är till och med född i tornrummet där. Det gör henne unik, hur många är födda på sin arbetsplats? Idag driver hon hotellet själv.

– Jag blev ganska tidigt invaggad på hotellet. Jag förstod också att ska man tjäna pengar måste man jobba. När jag var liten sopade jag trappan eller gatan och fick en liten peng för det, säger Eva Dahlberg.

Hon berättar att hon ofta var initiativrik och kreativ redan som barn.

– Man rökte ju väldigt mycket på den tiden. Jag fick plocka fimpar på terrassen och fick 5 öre per fimp. Sedan kom jag på den briljanta idén att varför gå där ute och plocka när det fanns en plåthink inne som jag kunde tömma och räkna in. Blev ju jättemycket pengar tills jag blev påkommen.

Nu för tiden är det inte tjäna pengar som är drivkraften för hennes företagande. Nu handlar det om att överraska människor genom att göra det oväntade vilket hon gör genom hennes andra företag Saluhallen i Höganäs samt Brandstationen i Mölle. Resan har inte alltid varit spikrak, när de skulle starta Saluhallen fick hon ett nej av banken. Istället fick de vända sig till sitt kontaktnät.

– Då går man och knackar på hos människor som tror på en. Som kan se långsiktigt. Vissa trodde på oss men vissa gjorde det inte, de trodde vi var galna som skulle starta upp en saluhall i lilla Höganäs. Det sporrade oss ännu mer.

Saluhall Höganäs från ovan

Höganäs Saluhall.

Trots ett nej från banken och att folk ansåg Saluhallen som en galen idé vågade hon satsa på idén. Genom att tro på Saluhallen sporrade hon även andra att också satsa, vilket hon menar är den bästa effekten. Genom att titta runt i de andra butikerna som växt upp i och kring Saluhallen ser man det väldigt tydligt. Drivkraften för henne ligger i att tillföra nya saker till människor och att göra det oförväntade.

– Det är det här som är så roligt. Det stannar ju inte här utan det fortsätter, nu driver vi ju även Brandstationen i Mölle. Folk undrar om vi har storhetsvansinne. Men det handlar inte om det. Det handlar om att tillföra bra grejer till människor. Att göra det oförväntade.

När hon började arbeta i köket på Grand Hotel efter skolan arbetade där en annan person också som hette David Mill som kom att bli hennes framtida man. Hon beskriver det som att David kommer på de galna idéerna medan hon sållar och gör verklighet av idéerna som är gångbara.  

– Min man är världens bästa entreprenör. Han är den som springer och jag är den som hänger efter. Jag är realisten som känner av och jag tror att kombinationen är väldigt bra. Företagsamheten är inte bara jag ensam.

Hon är tydlig med att det är mycket jobb och hårt slit med att driva företag och att vara entreprenör. Hon menar att som entreprenör är man aldrig nöjd, man funderar alltid över vad som ska hända härnäst och vad kunderna vill ha framöver.

– Vi får inte glömma att det jag sysslar med, det är en livsstil. Lite av ett kall. Det är många som inte tror jag är klok när jag har så många järn i elden. Man behöver någon som är lika galen som en själv och förstår att man jobbar så mycket som man gör. Där har jag tur och har David.

Att hon just skulle driva flera företag var inte solklart. När hon var liten, även om kände att det nog skulle bli något inom hotellet, fanns där andra saker som lockade. De flesta i hennes ålder ville bli sjuksköterskor men hon själv kände att hon ville annat.

– Jag var inne på att jag ville bli brandman eller så ville jag bli något inom hotellet. Det var nästan lite självskrivet och ska jag vara helt ärlig har jag aldrig riktigt känt att jag vill bli ingenjör, advokat eller kassör. Det har varit en drivkraft inom mig att det är hit jag ska. Något undermedvetet.

Hon läste ekonomi på gymnasiet men efter att ha spenderat mer tid på konditori än i skolan bestämde hon sig för att hoppa av. Hennes pappa tog henne då på en inspirationsresa till Frankrike och när hon kom hem igen hade hennes äldre bror Klas Dahlberg sökt in på Hotell- och restauranglinjen. Åt henne.

– Då var jag ett år äldre och kände att – ja, jag ska bli kock. Helt plötsligt kunde jag infinna mig varje dag i skolan och sitta ner och lyssna. Jag var i mitt forum och det kändes jättehärligt.

Hon känner idag stor tacksamhet till Klas för annars tror hon inte att hon hade hittat rätt. Det är tydligt att familjen har stor betydelse för henne, från hennes föräldrar, till syskonen och nu hennes man David.

När hon var klar med skolan började hon arbeta i köket på hotellet där hon trivdes bra. Men bara efter ett par år gick hennes pappa bort och hon fick hänga av förklädet för att ta över hotellverksamheten.

– Min bror Per Dahlberg hade jobbat på hotellet tidigare men just då hade han öppnat sin restaurang Gastro i Helsingborg. Det hade varit så självklart att han skulle ta över så jag fick panik.

Men hon bestämde sig för att ta det en dag i taget och köra på. Efter att hennes mamma gick bort ställdes hon och hennes syskon inför ett dilemma då de hade ett arv i form av Grand Hotel. Då kände hon inte att hon ville driva det vidare och de bestämde sig för att sälja hotellet. Men när det var dags att skriva kontrakt ändrade hon sig.

– Då vaknade jag upp ur min bubbla och kände att pengar aldrig har varit ett intresse. Det har varit sekundärt. Mina syskon hade sina egna identiteter men jag hade ingen förutom hotellet. Visst hade jag hade fått en liten slant men det var inte det viktiga.

grand hotell mölle
Foto: Hannes Soderlund

När hon tagit över helt blev det ett startskott för en genomgripande renovering. Det var viktigt att skapa en röd tråd för att binda ihop hela hotellet och dess verksamhet. Detta var 2008, året då finanskrisen drabbade Sverige.

– Lågkonjunkturen kom som ett brev på posten och för ett litet företag som mitt så blev det en rysare. Men jag bestämde mig att nej, vi går framåt och satsar trots allt. Min magkänsla sa att nu ska vi inte dra ner byxorna utan vi skulle köra vårt race.

Den satsningen visade sig vara rätt.  

– Jag litar alltid på magkänslan. Alltid. Likadant när jag anställer personal, jag vet oftast genom bara ett handslag ifall det är rätt person eller inte.

När de öppnade Saluhallen såg de att flera av deras gamla medarbetare kom tillbaka och ville arbeta för dem igen vilket hon tyckte var väldigt roligt. Hon ser inte sig själv som en mentor utan mer att hon genom sina verksamheter ger unga chansen och ger dem möjligheter att utvecklas, i jobbet och som personer.

– Jag ser oss och våra företag som en ren och skär utbildning för alla de som passerar genom våra dörrar. Jag tar ofta chansen och anställer unga oslipade diamanter.  

Under åren som gått har hon tillsammans med andra även drivit flera andra affärsidéer, från en lanthandel till årliga skördefester under fyra år. Något som har genomsyrat allt är fokus på det närodlade och att lyfta andra verksamheter kring henne vilket är speciellt märkbart genom verksamheten på Saluhallen.

Hon köpte till och med en egen odling vid ett tillfälle för att kunna plantera vad hon ville, se det växa och sedan kunna skörda det.

– Det var ett riktigt happy moment att hålla den första krokiga moroten i min hand, säger Eva Dahlberg.

Inför nästa år är det nya projekt på gång. Men hon är också noga med att ta pauser och åka iväg på resor. Nu senast har det varit Sydney. Men andra resor har också gått till Seoul, Tokyo och favoritstället San Sebastian. Men som den sanna entreprenör hon är använder hon inte resorna bara för att koppla av utan även för att få inspiration samt hitta det nya och oförväntade som hon kan ge sina kunder framöver.

Sofia Lindbom
Eva Frisk

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ungdomar, er tid är nu

KOMPETENS Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det här året gäller också det i högre grad än annars. Enligt Ungdomsbarometern (UB) säger tre av tio gymnasieungdomar att deras framtidsplaner förändrats på grund av coronapandemin.
NYHET Publicerad:

För miljön och klimatets skull krävs visioner

MILJÖN Den kris som världen och Sverige går igenom 2020 har satt många spår i samhället. Det gäller inte minst ekonomin och hur vi ska kunna återstarta världen. Många debattörer har påtalat att en återstart behöver vara ”grön” och att det är viktigt att vi tar tillfället i akt att investera i klimatsmarta lösningar. Men problemet ligger inte i att investeringarna ska vara gröna utan när och om det blir några investeringar. För i grunden handlar investeringar i grön teknik mindre om pengar och desto mer om brist på visioner, långa tillståndstider och byråkrati.
NYHET Publicerad:

”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”

HANDELN Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Agnetha Estberger driver Anina, en brud- och festbutik i Helsingborg som säljer kläder och accessoarer till högtidliga tillfällen. Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer har i praktiken tvärbromsat hela branschen. Agnetha Estberger efterfrågar en större förståelse från politikerna för att krisen ännu inte är över. ”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”, säger Agnetha Estberger.
NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

”Det krävs stora stimulansåtgärder för att återhämta oss ur krisen”

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog coronapandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
NYHET Publicerad:

Vi behöver kraftsamla för jobben

DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.