Jonas Vig

Jonas Vig, vd Min Doktor.

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

NYHET Publicerad

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.

– Vi har lett denna utveckling i flera år och har erfarenhet och lärdomar från nästan en miljon patientbesök. Nu lägger regionerna stora summor skattepengar på att försöka kopiera vår tjänst istället för att se hur vi kan samarbeta för att bygga ett gemensamt ekosystem för framtidens sjukvård. Är det en bra prioritering av våra gemensamma resurser i ett läge då många delar av vården är underfinansierade, undrar Jonas Vig.

När vi träffar Jonas Vig på Min Doktors huvudkontor på Norra Vallgatan tvärs över centralstationen i Malmö är planeringen inför öppnandet av de nya klinikerna i full gång. Två kliniker har redan öppnats – en i Helsingborg och en i Toftanäs – och två till ska öppnas inom kort bara i Skåne. Den stora invigningen sker på köpcentret Emporia i slutet av november.

Jonas Vig 2

 – Vår ambition är att avlasta och komplettera den traditionella vården. Vi ökar tillgängligheten och gör vården mer effektiv, både genom digitala kontakter med till exempel läkare och psykologer och genom våra nya sjuksköterskemottagningar där patienter kan göra drop-in-besök för vaccinationer och vardagliga hälsobesvär, säger Jonas Vig.

På längre sikt vill Min Doktor tillsammans med sin största ägare Apotek Hjärtat, som i sin tur ägs av ICA Gruppen, ta ett större helhetsansvar för svenskarnas folkhälsa. Genom att arbeta mer preventivt vill man exempelvis kunna förebygga livsstilssjukdomar, något som Jonas Vig menar är mer resurseffektivt för sjukvårdssystemet.

Men vägen dit är långt ifrån spikrak. Förutom att flera regioner nu föredrar att utveckla egna separata lösningar framför att samarbeta finns ytterligare orosmoment: ökad detaljstyrning och förhastad reglering.

– Nyligen presenterades en statlig utredning som föreslår att digitala vårdgivare endast ska få erbjuda vård i regioner där de äger, eller har avtal med, en fysisk vårdcentral. Om detta ogenomtänkta förslag blir verklighet skulle tillgången på digital vård bero på var i landet du är bosatt. Det är allt annat än jämlikt och innebär en återgång till en sjukvård med begränsad valfrihet, säger Jonas Vig bekymrat.

Utredningen togs emot av socialminister Lena Hallengren tidigare i oktober och har fått kritik från både politiker och sjukvårdsaktörer. Invändningarna har bland annat handlat om att utredarens förslag skulle leda till att de digitala aktörerna tvingas anpassa sig till det traditionella vårdsystem som man menar har skapat problemen (exempelvis långa vårdköer) som man vill lösa.

– Att tvinga oss in i en förlegad struktur och därigenom befästa den ytterligare är helt fel väg att gå. Offentliga aktörer borde lägga kraft och resurser på de förbisedda delar av vården där privata aktörer har svårt att bidra och låta oss fortsätta leda den utveckling där vi redan ligger i framkant, säger Jonas Vig.

Tanken om att alla aktörer ska tvingas erbjuda all slags vård överallt riskerar leda till att vården blir onödigt dyr och ojämlik, menar Jonas Vig och förklarar att det vore bättre att istället skapa förutsättningar för en sömlös samverkan mellan olika specialiserade aktörer.

Hur det blir med den saken återstår att se. I december offentliggör regeringen en ny primärvårdsreform under parollen ”Inriktning för en nära och tillgänglig vård” som kan komma att rita om spelplanen för privata vårdgivare. Men Jonas Vig är trots allt optimistisk:

– Allt fler som tidigare varit skeptiska inser att vi företagare som använder digitaliseringens möjligheter för att utveckla hälso- och sjukvården gör stor nytta. Vi tror och hoppas att våra folkvalda ser att vi alla har mer att vinna, inte minst skattebetalarna, genom samarbete – något annat vore nästintill tjänstefel. 

Läs mer

Mer om Min Doktor och deras satsning på vårdmottagningar kan du läsa HÄR.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.