Maria Jacky

"Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag. Vi är hårt utsatta politiskt och läget är osäkert", säger Maria Jacky som nyligen sålde skolan hon grundade. Idag är hon vd och rektor på skolan.

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.

2007 startade Lingua Montessoriförskolor av Maria Jacky och ytterligare två personer. Efter några tunga uppstartsår stod de och stampade ekonomiskt och bestämde sig för att sälja verksamheten till ett större bolag, Humanus. Men efter en tid ändrades förutsättningarna i Humanus, vilket ledde till att Maria Jacky tillsammans med sin sambo och en tredje finansiär startade bolaget Skolhoppet och köpte tillbaka verksamheten.

Verksamheten flyttade in i nya lokaler och utökade till att omfatta även grundskola. Allt tuffade på bra, men den där önskan om en trygg famn ville ändå inte riktigt försvinna, berättar Maria Jacky.

– Vi kände att vi behövde säkra att verksamheten kan fortsätta att leva vidare på ett bra sätt oavsett vad som händer i omvärlden.

Hade förslagen om att reglera vinster i välfärden blivit verklighet hade alla små friskolor haft svårt att överleva, konstaterar hon.

– Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag. Vi är hårt utsatta politiskt och läget är osäkert. 

Eftersom Skolhoppet ville hitta en långsiktig ägare som kunde låta verksamheten behålla sin särart är Maria Jacky väldigt nöjd med att det blev Atvexa, ett ägarbolag som låter verksamheterna fortsätta vara självständiga.

– Med den här lösningen får vi det bästa av två världar. Vi får tryggheten med en stor aktör som har muskler att hjälpa oss om vi behöver, och vi får ett nätverk både för mig och personalen. Och samtidigt självständigheten. 

Maria Jacky är fortfarande vd och rektor på Lingua Montessoriskolor men idag är arbetet inte lika ensamt. Hon får stöd från styrelsen och en vd-grupp.

– Nu känns det som att jag kan fokusera på att vara här för att jag vill, inte för att jag måste. Som ägare är man lite inlåst.

Även om hon som rektor fortfarande har ett stort ansvar som rektor så känner hon en lättnad över att det finns en nivå över henne.

– Det känns jätteskönt! Nu kan jag vara här så länge jag vill och vad som än händer så vet jag att skolan har ett hem. Vi gör det vi är bra på och utvecklar, men någon annan har det yttersta ansvaret.

För henne var det samtidigt viktigt att skolan fick behålla sin självständighet. Hon beskriver sin drivkraft redan från början som ”vill och kan själv”.

Lingua Montessoriskolor fortsätter med sin inriktning som en flerspråkig montessoriverksamhet. I dagsläget har Skolhoppet 170 barn och elever i förskola och skola årskurs f-5 med ett 30-tal medarbetare. Nästa läsår är skolan fullt utbyggd till att omfatta årskurs f-6.

Fördelen för friskolor med alternativ pedagogik är att de kan vända på en femöring om det behövs, konstaterar hon.

– Ser vi att något inte fungerar kan vi göra något åt det direkt. Vi måste inte gå hela vägen upp i någon nämnd. Det gör det lättare att anpassa utifrån verksamhetens behov och utveckla pedagogiska lösningar på problem.

Maria Jacky är övertygad om att mycket av den pedagogiska utvecklingen även i kommunala skolor har skett på grund av att de har fått konkurrens.

– All pedagogisk utveckling inspireras genom att lära av goda exempel, och då behöver det finnas många som gör på olika sätt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.