Annika Wallin Jalgén och Åsa Lundqvist Peyron

Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port i Staffanstorp och Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs kommun.

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

NYHET Publicerad

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”.

Skånes kommuner visade upp ett lyckosamt resultat i årets ranking av var i landet det upplevs bäst att starta och driva företag. Kommunen som når ett toppresultat är Höganäs som i rankingen placerar sig på plats två av landets 290 kommuner. Andra kommuner som också når toppnoteringar är Staffanstorp, Vellinge, Ängelholm och Burlöv. Från dessa framgångsexempel är ledorden tydliga: Det krävs en politisk ledning som är enig i att prioritera företagsklimatet och den måste tillåtas genomsyra kommunens verksamheter.

Burlövs kommun ranking Malmö

Från Burlövs kommun medverkade Lars-Åke Ståhl, kommundirektör, Lars Johansson, kommunstyrelsens ordförande och Anna Nilsson, näringslivsamordnare, som berättade om sin resa med att utveckla det lokala företagsklimatet i Burlöv.

– Det borde vara en självklarhet för länets kommunpolitiker att prioritera arbetet med att förbättra företagsklimatet. Om företagen får rätt förutsättningar skapas jobb som ger ökade skatteintäkter att användas till välfärden i kommunerna och i Sverige. Därför är det glädjande att företagsklimatet förbättrats i hela landet och extra glädjande att de skånska kommunerna når topplaceringar i årets ranking, säger Carina Centrén regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne.

Skånes näst bästa företagsklimat hittas i Staffanstorp som placerar sig på en tredjeplats i den nationella rankingen. I Staffanstorp sker arbetet med näringslivsfrågor på ett något mindre traditionellt vis. Istället för att placera in näringslivsarbetet som en del av förvaltningen har man har skapat det kommunala näringslivsbolaget Business Port som till 49 procent ägs av kommunen medan resterande andelar ägs av andra aktörer. Genom detta har det kommunala näringslivsarbetet kunnat komma närmare företagen då bolaget inte endast består av kommunala tjänstemän. I styrelsen finns tre politiker och nio representanter för företag.

Annika Wallin Jalgén, VD Business Port

Annika Wallin Jalgén, vd Business Port i Staffanstorp.

Business Ports vd Annika Wallin Jalgén framhåller dock att den absoluta nyckeln för ett bra näringslivsarbete är att det finns stöd från politiskt håll.

– Den främsta bakomliggande faktorn bakom framgången har att göra med vår politiska ledning där alla är eniga om att det lokala företagsklimatet är ett prioriterat område. Den enigheten är grunden för att kunna arbeta fokuserat med dessa frågor, säger Annika Wallin Jalgén.

På 2018 års rankinglista hamnade Trelleborgs kommun på plats 231. I år hamnar Trelleborg på plats 167 och klättrade 64 placeringar. Det blir därmed den kommun som klättrar flest placeringar i hela Skåne. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) menar att en framgångsfaktor är att näringslivsfrågorna har hamnat högre upp på den politiska dagordningen.

Mikael Rubin, KSO, Trelleborgs kommun

Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

– Under året har vi försökt arbeta med att nå den politiska enigheten som krävs för att näringslivsfrågor ska stå högt upp på dagordningen och prioriteras i alla verksamheter. Detta arbete kommer fortsätta för att nå ett ännu bättre företagsklimat framöver, säger Trelleborgs kommunstyrelseordförande Mikael Rubin (M). 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.