Teodor Bunke, Julia Asp och Ella Hall

Teodor Bunke, Julia Asp och Ella Hall har startat företaget Skymning UF som tillverkar doftljus av återvunna ljusstumpar från Lunds domkyrka.

Unga företagare intog Emporia i Malmö

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Under tre dagar var Emporia köpcenter fyllt till bredden av sann entreprenörskapsanda. 375 UF-företag tog tillfället i akt och presenterade sina produkter och tjänster för en bred publik. Ett av företagen, Skymning UF, tillverkar doftljus av ljusstumpar från Lunds domkyrka. "Jag tycker att det som varit mest lärorikt är att vi har fått planera allting själva från grunden, att vi har byggt ett eget företag från grunden", säger Ella Hall från Katedralskolan i Lund.

För sjätte året i rad arrangerades mässan för Ung Företagsamhet (UF) i Skåne på Emporia. Mässan pågick under tre dagar då sammanlagt 375 duktiga UF-företag ställde ut och presenterade sina framtagna produkter och tjänster. Genom Ung Företagsamhets utbildning har eleverna startat och drivit företagen under ett års tid.

Ella Hall, Julia Asp, Evelina Holmstedt, Teodor Bunke och Anna Svensson från Katedralskolan i Lund har tillsammans startat företaget Skymning UF, som tillverkar doftljus av återvunna ljusstumpar från Lunds domkyrka.

Skymning UF

Ella Hall

– Tanken var att vi ville göra något som påverkar miljön positivt och därför valde vi att göra något där man kan återvinna något som redan har använts, förklarar Ella Hall.

Eleverna bakom Skymning UF har lärt sig mycket under sin företagsresa, men det de tar med sig mest enligt Ella Hall är självständigheten det har skapat.

– Jag tycker att det som varit mest lärorikt är att vi har fått planera allting själva från grunden, att vi har byggt ett eget företag från grunden. Man blir mer självständig och tar för sig mer, det går inte att vara för försiktig. Jag har lärt mig att man kan ta mer ansvar än vad man kanske tror, att man kan vara mer självständig än vad man tror, säger hon.

Clara Kraft, Hugo Schwarz, Emma Axelsson, Victor Lundahl Olsson och Thea Jönmark går på Katedralskolan i Lund och har startat UF-företaget Samsara, som satsar på cirkulär ekonomi genom att återvinna secondhandkläder.

Samsara UF

Hugo Schwarz, Clara Kraft och Emma Axelsson, Samsara UF.

– Vi har köpt in baskläder från secondhandaffärer, tvättat och fräschat upp dem med våra egendesignade tryck. Vår ambition har varit att minska påverkan på klimatet genom att återvinna och att få personer som kanske inte brukar handla secondhand att bli bekväma med det. Hittills har vårt UF totalt sparat cirka 72 000 liter vatten och 42 kilo koldioxid, säger Hugo Schwarz som själv designat många av trycken.

Linn Granehult, Clara Koch, Viktor Nilsson, Tim Lövskog och Victoria Niilekselä från Katedralskolan har tillsammans utvecklat, designat och producerat ett helt eget sällskapsspel i företaget Skånespelet UF.

– Vi visste att vi ville göra något om Skåne, och kom snabbt fram till att vi skulle göra ett brädspel. Vi ville göra ett spännande spel där man samtidigt lär sig något, och kunna sälja det till skolor till exempel. Det har varit otroligt kul och häftigt att utveckla en produkt helt från grunden, säger Viktor Nilsson.

Skånespelet

Viktor Nilsson och Tim Lövskog, Skånespelet UF.

Han är också glad och stolt över att försäljningen gått bra.

– Vi har lyckats nå en bred målgrupp med allt från privatpersoner, skolor och äldreboenden. Det känns som att vi har lyckats göra något nyttigt när personer kan lära sig något från vårt spel, berättar Viktor Nilsson.

Alla som ställer ut på mässan får möjlighet att möta många olika typer av kunder genom köpcentrets kundflöde. En genomsnittlig dag kommer närmare 16 000 människor till Emporia, vilket innebär många potentiella kunder för UF-eleverna.

philip allgoth

Philip Allgoth, tf regionchef Ung Företagsamhet i Skåne.

– Detta är sjätte året vi är på plats på Emporia. Tidigare har vi varit i mer traditionella mässhallar men känt att det inte bidragit till samma möjlighet att möta potentiella kunder som här på Emporia. Det är en fantastisk möjlighet för UF-eleverna att växa i sin roll som entreprenörer och säljare i dessa möten med kunder, säger Philip Allgoth, tillförordnad regionchef UF Skåne.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.