NYHET11 september 2017

Utbildningarna måste skärpa kvaliteten

”Tillgång på kompetens är det största hotet. Det gäller nog hela branschen men framförallt verksamheterna utanför städerna”, säger Martin Rosvall Hansson, vd och ägare Flädiegruppen. Kompetensbrist och låg utbildningsnivå hämmar tillväxten inom hotell- och restaurangbranschen, extra svårt blir det för företagen belägna utanför stadskärnan.

– Vi har en fantastisk besöksnäring i Sverige, men det är fortsatt tufft att rekrytera kompetent personal. Cityverksamheterna är mer attraktiva för de som ska ut på arbetsmarknaden, säger Martin Rosvall Hansson.

Sedan 11 år tillbaka driver Martin Rosvall Hansson Flädiegruppen efter att han tagit över Flädie Mat & Vingård utanför Lund. Inom företaget bedrivs både restaurang- och hotellverksamhet samt vinproduktion. Under 2016 producerades 14 000 flaskor vin och i juni i år började Flädie Vinproduktion leverera till Systembolaget.

För företag belägna utanför stadskärnan är det ibland svårt att locka personal, något som försvåras ytterligare av kompetensbrist inom branschen. Det är svårt att hitta både servicepersonal och kockar samtidigt som få utexamineras från yrkesutbildningarna. En ytterligare utmaning ligger i att utbildningarna i dagsläget håller för låg kvalité vilket gör det svårt att anställa nyutexaminerade.

– Grunderna är svaga hos de nyutexaminerade och vi måste utbilda dem själva när de kommer hit. Kvalitén på utbildningen är för låg och mer samverkan behövs mellan näringslivet och skolan, säger Martin Rosvall Hansson.

Martin Rosvall Hansson

Mer praktik inom utbildningen skulle öka anställningsbarheten hos de nyutexaminerade.

– Fler praktikplatser på utbildningarna är en lösning för att få ut nyutexaminerade med mer kompetens. Man skulle kunna lägga ut vissa uppgifter på arbetsplatserna, exempelvis vissa lärlingsmoment där företagen betalar ut lärlingslön under tiden. Det är ett hantverk man lär sig, säger Martin Rosvall Hansson.

Ytterligare en utmaning är långa handläggningstider, hos kommunen, vid ansökan om och ändring av tillstånd.

– Mer snabba beslut behövs. En större transparens i ansökningsprocessen där man möjligtvis kan få förhandsbesked hade underlättat för oss, säger Martin Rosvall Hansson.

Det senaste tillskottet i Flädiegruppen är restaurangen på Bjerreds Saltsjöbad, en kallbadhusanläggning vackert belägen 600 meter ut i Öresund.

– Jag har drivits av att kunna utveckla verksamheterna. Vi visste när vi tog över att det skulle bli en utmaning rent logistiskt, det är svårt nog att driva restaurang på land. Det är roligt, men inte utan utmaningar, säger Martin Rosvall Hansson.

Trots många utmaningar och mycket hårt arbete ångrar Martin Rosvall Hansson inte valet att bli egenföretagare.

– Man gör det inte för glamourens skull, den saken är säker. Man gör det för att det är kul, för att få träffa människor och se människor samt verksamheter att växa, säger Martin Rosvall Hansson.

Charlotte Hafström

Kompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist