NYHET26 februari 2021

”Var det fel av mig att kämpa?” 

Genom hårt slit och nytänkande har restaurangföretaget Fredo’s Pizzagastronomia i Malmö lyckats hålla uppe försäljningen under pandemin, men till priset av att de stängs ute från nästan alla stöd. ”Den här krisen är inte över på tre år”, skriver ägaren Stefan Adakis i en gästkrönika.

”Var det fel av mig att kämpa? Ibland känns det så. Kanske hade det varit enklare att stänga ned helt och försöka överleva på de olika bidrag som vi då hade kunnat få.” Så skriver Stefan Adakis Fredo’s på Pizzagastronomia i en gästkrönika.

Att skapa en restaurangkedja var en dröm som jag hade haft länge, när vi för tre år sedan startade Fredo’s Pizzagastronomia i Malmö. Vi såg hur de klassiska hamburgerhaken på senare år hade ersatts av bättre och mer kvalitativa restauranger, och tänkte att även pizzan skulle kunna göra samma resa. På Fredo’s vill vi erbjuda klassiska kvalitetspizzor, gjorda från grunden. Vår andra restaurang öppnade upp i december 2019, och fler var planerade för framtiden.

Likt många andra företag i vår bransch har vi drabbats hårt av pandemin. I mars 2020 försvann kunderna, speciellt på luncherna. Vi gjorde tidigt ett val att möta krisen genom att satsa aggressivt. Vi har kört kampanjer och erbjudanden, jobbat dubbla pass för att hålla lönekostnaderna nere, aktiverat egen app för hemkörning och avhämtning, med mera. Jag är stolt över att hittills ha klarat krisen utan att vare sig permittera eller säga upp ordinarie personal, även om vi tyvärr inte kunnat sysselsätta alla de unga som i normala fall jobbar extra hos oss. 

Satsningarna har gjort att vi tappat mindre än många andra restauranger, men det har samtidigt gjort att vi hamnar utanför många stödsystem. Att vi nyligen öppnade en ny restaurang förvärrar ytterligare, eftersom omställningsstödet baseras på förra årets omsättning. Att vi nu har kostnaderna för två restauranger spelar ingen roll. Vi blöder också pengar men stöden når inte oss! 

Var det fel av mig att kämpa? Ibland känns det så. Kanske hade det varit enklare att stänga ned helt och försöka överleva på de olika bidrag som vi då hade kunnat få. 

Det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka till ett normalt läge. När restriktionerna väl släpper är det dags för oss restaurangföretagare att börja betala tillbaka de anstånd som vi fått med skatter och arbetsgivaravgifter. Den här krisen är inte över på tre år. Det kommer ta lång tid.  

Det är bra att vi har politiker som vill stötta en bransch i kris men det behövs satsningar som når alla, även oss företagare som kämpar hårt för att hålla nere förlusterna, behålla vara anställda i arbete och fortsätta betala in arbetsgivaravgifter och moms. Nu kommer nya omställningsstöd men trots att vi är under vattenytan och möter ännu sämre katastrofsiffror än förra året uppfyller vi ändå inte kraven. Jag vill hoppas att jag gjorde rätt som kämpar på och håller öppet. 

GästkrönikaOmställningsstöd
Skriven avStefan Adakis
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist