Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.

Skyltfönster Globus Åsas Resebyrå
Foto: Privat

I mars stängde Åsa Plantin butiken men håller telefonkontakt med sina kunder.

Åsa Plantin

"Jag trodde att det mesta skulle rulla igång i juni. Som det ser ut för tillfället blir det inte möjligt att öppna alls i sommar", säger Åsa Platin som just nu arbetar inom hemtjänsten.

Foto: Privat

Hon har arbetat många år inom resebranschen, sedan 2004 som egen företagare på Globus Åsas Resebyrå i Katrineholm. Det har gått bra för henne, riktigt bra.

– Huvudinriktningen är privatresor. Kryssningar på Östersjön svarar för ungefär 75 procent av omsättningen, berättar Åsa Plantin.

Resebyrån sköter dessutom hotell- och flygbokningar över hela världen. Bussresor står också på programmet.

Tog brutalt slut

I mars tog allting brutalt slut. Åsa Plantin stängde butiken men håller telefonkontakt med sina kunder.

– 90 procent av samtalen handlar om avbokningar, 10 procent om ombokningar, konstaterar hon.

Åsa Plantin var optimistisk ganska länge.

– Jag trodde att det mesta skulle rulla igång i juni. Som det ser ut för tillfället blir det inte möjligt att öppna alls i sommar.

Åsa Plantin har dock ambitionen att inte ge upp. Hon är helt inställd på att fortsätta jobba i hemtjänsten så länge försäljningen av resor är obefintlig för att sedan förhoppningsvis kunna starta upp det egna företaget igen.

Av alla stödinsatser för företagens överlevnad har inte mycket varit tillämpbart för Globus Åsas Resebyrå.

– Jag driver företaget som enskild firma. Nu blir egenavgiften lägre. Sedan får jag lokalhyran halverad under tre månader. Det är allt, säger Åsa Plantin.

Intäkterna noll

– Sedan UD avrådde från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga har våra intäkter varit noll. Det är en mycket allvarlig situation, menar Anna-Karin Staflin på Gränslösa Resor AB i Vingåker.

Hon och grundaren Lotta Borgiel är de enda medarbetarna. Företaget har funnits sedan 2003 och arrangerar egna paketresor för privatpersoner, i huvudsak till destinationer utanför Europa.

I förra veckan gav regeringen Kammarkollegiet i uppdrag att undersöka möjligheten att mildra resebranschens kris med ett vouchersystem, alltså tillgodohavanden eller presentkort till resenärerna. Det är inget alternativ som Anna-Karin Staflin tror på.

– Vi och hela branschen behöver en form av räddningsfond för att klara de akuta likviditetsproblemen, betonar hon och nämner att både Norge och Danmark inrättat sådana fonder.

Fördelen för Gränslösa Resor är att man genom åren lyckats bygga upp starka ekonomiska muskler. Det gör att kunderna fått tillbaka de pengar som de betalat för resor som inte kan genomföras.

En förtroendebransch 

– Det här är en förtroendebransch. Vi vill naturligtvis behålla kunderna, poängterar Anna-Karin Staflin.

Samtidigt tvingas Gränslösa Resor acceptera att man åtminstone inte den närmaste tiden lär få tillbaka förskottsbetalningarna som företaget gjort till flygbolag och rederier. 

Hur som helst försöker Gränslösa Resor blicka framåt.

– Just nu sitter jag och planerar 2021 års resor. Vi ska klara den här krisen. Ett plus i kanten är ändå att företaget kan tillämpa korttidspermitteringar och att arbetsgivaravgiften har sänkts, säger Anna-Karin Staflin. 

Skolkörningar räddningsplankan  

För Tuna Trafik AB i Eskilstuna är skolkörningarna lite av en räddningsplanka fram till sommarlovets start.

– Utslaget på hela året svarar skolkörningarna för ungefär 50 procent av vår omsättning. Det gör att vi kan hålla igång men med korttidspermitteringar för en del av medarbetarna, förklarar Mikael Jonasson, delägare och vd på Tuna Trafik AB.

Skolskjutsarna är alltså ett glädjeämne. Däremot är den övriga beställningstrafiken ett dystert kapitel. Sportresor, konsertresor och shoppingresor är inställda. Trafiken med den populära Stockholmsbussen kan i bästa fall återupptas i slutet av juni.

– Det finns vissa ljusa tecken, men man måste vara inställd på att det tar tid. Förhoppningsvis kommer det igång framåt hösten. Sommaren ska vi inte räkna så mycket med, säger Mikael Jonasson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.