Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.

Skyltfönster Globus Åsas Resebyrå
Foto: Privat

I mars stängde Åsa Plantin butiken men håller telefonkontakt med sina kunder.

Åsa Plantin

"Jag trodde att det mesta skulle rulla igång i juni. Som det ser ut för tillfället blir det inte möjligt att öppna alls i sommar", säger Åsa Platin som just nu arbetar inom hemtjänsten.

Foto: Privat

Hon har arbetat många år inom resebranschen, sedan 2004 som egen företagare på Globus Åsas Resebyrå i Katrineholm. Det har gått bra för henne, riktigt bra.

– Huvudinriktningen är privatresor. Kryssningar på Östersjön svarar för ungefär 75 procent av omsättningen, berättar Åsa Plantin.

Resebyrån sköter dessutom hotell- och flygbokningar över hela världen. Bussresor står också på programmet.

Tog brutalt slut

I mars tog allting brutalt slut. Åsa Plantin stängde butiken men håller telefonkontakt med sina kunder.

– 90 procent av samtalen handlar om avbokningar, 10 procent om ombokningar, konstaterar hon.

Åsa Plantin var optimistisk ganska länge.

– Jag trodde att det mesta skulle rulla igång i juni. Som det ser ut för tillfället blir det inte möjligt att öppna alls i sommar.

Åsa Plantin har dock ambitionen att inte ge upp. Hon är helt inställd på att fortsätta jobba i hemtjänsten så länge försäljningen av resor är obefintlig för att sedan förhoppningsvis kunna starta upp det egna företaget igen.

Av alla stödinsatser för företagens överlevnad har inte mycket varit tillämpbart för Globus Åsas Resebyrå.

– Jag driver företaget som enskild firma. Nu blir egenavgiften lägre. Sedan får jag lokalhyran halverad under tre månader. Det är allt, säger Åsa Plantin.

Intäkterna noll

– Sedan UD avrådde från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga har våra intäkter varit noll. Det är en mycket allvarlig situation, menar Anna-Karin Staflin på Gränslösa Resor AB i Vingåker.

Hon och grundaren Lotta Borgiel är de enda medarbetarna. Företaget har funnits sedan 2003 och arrangerar egna paketresor för privatpersoner, i huvudsak till destinationer utanför Europa.

I förra veckan gav regeringen Kammarkollegiet i uppdrag att undersöka möjligheten att mildra resebranschens kris med ett vouchersystem, alltså tillgodohavanden eller presentkort till resenärerna. Det är inget alternativ som Anna-Karin Staflin tror på.

– Vi och hela branschen behöver en form av räddningsfond för att klara de akuta likviditetsproblemen, betonar hon och nämner att både Norge och Danmark inrättat sådana fonder.

Fördelen för Gränslösa Resor är att man genom åren lyckats bygga upp starka ekonomiska muskler. Det gör att kunderna fått tillbaka de pengar som de betalat för resor som inte kan genomföras.

En förtroendebransch 

– Det här är en förtroendebransch. Vi vill naturligtvis behålla kunderna, poängterar Anna-Karin Staflin.

Samtidigt tvingas Gränslösa Resor acceptera att man åtminstone inte den närmaste tiden lär få tillbaka förskottsbetalningarna som företaget gjort till flygbolag och rederier. 

Hur som helst försöker Gränslösa Resor blicka framåt.

– Just nu sitter jag och planerar 2021 års resor. Vi ska klara den här krisen. Ett plus i kanten är ändå att företaget kan tillämpa korttidspermitteringar och att arbetsgivaravgiften har sänkts, säger Anna-Karin Staflin. 

Skolkörningar räddningsplankan  

För Tuna Trafik AB i Eskilstuna är skolkörningarna lite av en räddningsplanka fram till sommarlovets start.

– Utslaget på hela året svarar skolkörningarna för ungefär 50 procent av vår omsättning. Det gör att vi kan hålla igång men med korttidspermitteringar för en del av medarbetarna, förklarar Mikael Jonasson, delägare och vd på Tuna Trafik AB.

Skolskjutsarna är alltså ett glädjeämne. Däremot är den övriga beställningstrafiken ett dystert kapitel. Sportresor, konsertresor och shoppingresor är inställda. Trafiken med den populära Stockholmsbussen kan i bästa fall återupptas i slutet av juni.

– Det finns vissa ljusa tecken, men man måste vara inställd på att det tar tid. Förhoppningsvis kommer det igång framåt hösten. Sommaren ska vi inte räkna så mycket med, säger Mikael Jonasson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SOMMARKRÖNIKA "Krisen har gjort det uppenbart hur viktiga företagen är som skapare av välstånd. Företagen producerar de varor och tjänster som vi behöver, och därtill skapas jobb och skatteintäkter till välfärden". Det skriver Johan Fall, Svenskt Näringsliv, i sin sommarkrönika och pekar på att det finns en rad strukturella problem i ekonomin som synliggjorts under krisen, inte minst på skattesidan.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

SOMMARKRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar. Enligt UB uppger hälften av gymnasieungdomarna att de är oroliga inför framtiden, att jämföra med tre av tio när de ställde samma fråga hösten 2019." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Fyra prioriteringar i EU:s återhämtningsplan

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog corona-pandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Ökad kompetens blir nyckeln för Eskilstuna

CORNAKRISEN Eskilstuna kommun har sedan finanskrisen 2008 haft en arbetslöshet på betydligt högre nivåer än riksgenomsnittet. Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, ser nu likheter mellan finanskrisen och den kris som präglat vår tillvaro under våren. För att undvika att konsekvenserna ska bli lika förödande den här gången ser Jimmy Jansson att satsningar på ökad kompetens bland såväl arbetslösa som anställda är vägen framåt.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Tätt samarbete med näringslivet ska utveckla Katrineholms företagsklimat

CORONAKRISEN Katrineholms kommun har under en längre tid haft en positiv utveckling inom Svenskt Näringslivs undersökning av lokalt företagsklimat. 2008 låg Katrineholms kommun på plats 285 vilket går att jämföra med placeringen 2019 där Katrineholm erhöll plats nummer 79. Efter en vår där såväl företag som kommun kämpat hårt mot en pandemi så ser ändå kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) positivt på framtiden där det lokala företagsklimatet ses som en konkurrensfördel.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.