Yrken och arbetsuppgifter försvinner, men istället kommer nya yrken och nya arbetsuppgifter. Så ungefär kan man sammanfatta Svenskt Näringslivs seminarium på Munktell Science Park i Eskilstuna om framtidens jobb i den fjärde industriella revolutionen. Det var ett seminarium med optimismen i centrum.
-Olika arbetsuppgifter rationaliseras bort. Arbetet som sådant försvinner inte. Vi måste se maskinerna som hjälpmedel som får oss att klara jobbet lättare och snabbare. Viljan att hela tiden lära sig nya saker kommer att bli viktigare och viktigare. Det är en avgörande punkt, fastslog Björn Lindgren, Svenskt Näringslivs regionchef i Södermanland.
Bernt Henriksen har arbetat med automation och produktionsutveckling inom industrin under många år och är idag knuten till Automation Region och Mälardalens Högskola. Han efterlyste ännu närmare samverkan mellan företag, akademi och samhälle.
-Vi måste samarbeta för att lyckas. Att ta till sig ny teknik är absolut inget nytt. Det nya är att utvecklingen går så mycket snabbare, påpekade Bernt Henriksen och menade att hälften av förändringsarbetet inom industrin styrs av psykologiska faktorer, av individernas inställning.
Han påminde om att företagen själva har en central roll för klara den framtida rekryteringen.
-Det största problemet är att alltför få väljer tekniska utbildningar. Därför måste industrins folk vara ute i skolorna och verkligen berätta om alla de intressanta arbetsuppgifter som industrin erbjuder, poängterade Bernt Henriksen.
Också Konstantinos Kyprianidis, professor vid Mälardalens Högskola och specialist på energiteknikbranschen, målade upp en i grunden ljus bild.
-Jag är inte alls övertygad om att jobb försvinner. Däremot förändras jobbens innehåll och vi behöver fler och fler högutbildade för att optimalt kunna hantera förändringarna.
Konstantinos Kyprianidis underströk att de många energitekniska företagen i Mälardalen har ständiga rekryteringsbehov och att den som väljer en energiutbildning därför har mycket goda möjligheter att hitta jobb här i regionen.
Han framhöll att Sverige visserligen kommit långt när det gäller internationalisering, men att det finns anledning att ta ytterligare några steg.
-Det är oerhört betydelsefullt att resa, jobba och studera utomlands. Vi kan aldrig få för mycket av internationella influenser, förklarade Konstantinos Kyprianidis.
Robert Eriksson kan beskrivas som serieentreprenör. Han äger och driver Daymaker AB med huvudkontor i Strängnäs och med verksamhet i 40 länder. Genom många tusen ”observatörer” hjälper Daymaker kundföretagen att ständigt förbättra sina kundmöten. Robert Eriksson har också byggt upp bemanningsföretaget Lagom i Ukraina och hemtjänstföretaget BazHemservice i Strängnäs.
-Du måste alltid våga tänka annorlunda och vrida dig 180 grader om det behövs. Går det att göra något på ett smartare och billigare sätt? Så måste alla entreprenörer resonera, menade han.
Robert Eriksson gjorde ingen hemlighet av att han gärna skulle se lite andra attityder från svenska medarbetare.
-Våra anställda i Ukraina är mer på hugget. Det gäller också medarbetarna på BazHemservice där 80 procent kommer från andra länder. Svenskar har blivit för bekväma. Ska vi lyckas framöver måste vi vara mer på tårna, framhöll han.
Jenny Elfsberg ansvarar bland annat för att utveckla den innovativa förmågan hos Volvo CE. Hon menade att det finns tre teknologier som tillsammans radikalt förändrar industrin – intelligenta maskiner, elektriskt drivna maskiner och uppkopplade maskiner.
Hennes idealmedarbetare är den så kallade T-formade ingenjören, en anställd som har både djup och bredd i sina kunskaper. Jenny Elfsberg talar om fem egenskaper som kan avgöra framtiden.
-Vi behöver medarbetare som är nyfikna och öppna, som kan samarbeta, som har en förmåga att se helheten, som har en analytisk förmåga och som är kreativa och praktiskt inriktade problemlösare, sammanfattade Jenny Elfsberg.
Stefan Fölster är idag vd på tankesmedjan Reforminstitutet och har tidigare bland mycket annat varit chefekonom på Svenskt Näringsliv.
-Teknikskiften är inget nytt, konstaterade han och påminde om det mest omvälvande teknikskiftet av alla – den industriella revolutionen.
Stefan Fölster påpekade att Sverige har en snabbare strukturomvandling än många andra länder och att 450 000 jobb har automatiserats bort på fem år, men att exempelvis antalet dataspecialister och jurister ökat kraftigt under samma period. Digitalassistentutbildare, drönarledare, robotbilskötare, vätgastankinspektör och många andra helt nya yrken är på väg att bli verklighet.
-Sysselsättningen i Sverige är högre än den varit på ett par decennier. Länder som kan kombinera automatisering med reformer på arbetsmarknaden och sänkta skatter har den största förmåga att lyckas i omställningsarbetet, menade Stefan Fölster.
Björn Lindgren avslutade seminariet i Eskilstuna med att påminna om den enorma potential som ligger i den fjärde industriella revolutionen.
-Det sker stora förändringar, men det är förändringar som vi måste och kan leva med och som ger oss otroliga möjligheter, deklarerade han.
Sören Karlsson
ArbetsmarknadDigitalisering