Ulrika Sjöberg och Helena Pagoldh
Foto: Björn Lindgren

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Ulrika Sjöberg flyttade till Sundbyholm började drömmen att ta över gästhamnen att gro. Flera gånger frågade hon den äldre ägaren om det inte var dags att låta någon yngre ta över. Efter några år blev svaret plötsligt ja.

Vid den tiden arbetade Ulrika Sjöberg inom polisen och hade ringa erfarenhet av att driva en gästhamn med ett kafé. Tillsammans med Helena Pagoldh hade hon emellertid inte någon brist på idéer så tillsammans bestämde de sig för att ta över gästhamnen och bli företagare. 

Inte heller Helena Pagoldh hade någon erfarenheten av att driva en sådan verksamhet. Nu tio år senare visar det sig att de hade företagandet i sig.

– Omsättningen har lyft från 2,5 till 8,5 miljoner kronor under dessa år och det omsätter vi på endast fyra sommarmånader, berättar Helena Pagoldh.

Det har hänt en hel del kring gästhamnen som ligger fint vid Sundbyholms slott. Slottet med omgivning ägs av Eskilstuna kommun och många av byggnaderna har en lång historia.

– Sundbyholms gästhamn är Eskilstunas port för de som kommer med båt. Ett trevligt bemötande, bra service och fin omgivning får fler att komma hit, förklarar Ulrika Sjöberg.

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

– Det är historiska byggnader med kulturellt värde och de ska så klart bevaras. Samtidigt är det alltför ofta som vi möts av oförstående som till exempel när vi ville sätta upp ett skydd så att gästerna skulle slippa se våra soptunnor – då var det väldigt viktigt att det gick att se Mälaren i det fall någon gick in bakom huset, berättar Ulrika Sjöberg.

Vid ett annat tillfälle ville de utöka serveringen vilket förutsatte ett utökat tillstånd. När detta krånglade lite fick de en oväntade kommentar från en chef på kommunen.

– Hon sa att ”Ni kanske inte ska växa mer!” Vi blev helt ställda. Är det en tjänstemans uppgift att ifrågasätta hur ett företag vill utvecklas?, frågar sig Helena och Ulrika.

Båda har en känsla av att vissa anställda inom kommunen inte alltid lyssnar på vad företagare vill åstadkomma. De har en önskan att kommunens tjänstemän med sin specialistkunskap ska hjälpa företagare att kunna göra det som de önskar eller åtminstone lyssna innan man säger nej.

– Om vi till exempel har en idé om hur vi vill utöka vår uteservering men inte är möjlig på grund av någon regel. Då kan väl tjänstemannen vara med och resonera med oss om vad som är möjligt i stället. Då kan vi få en utökad servering och följa alla regler, konstaterar Helena Pagoldh.

Ulrika Sjöberg menar att varje tjänsteman kan välja hur de vill uppträda och jämför med när hon tidigare jobbade inom polisen. Vid ett tillfälle höll ett tillstånd på att löpa ut för en restaurang.

– Det var en fredag och på eftermiddagen skulle tillståndet löpa ut. Min poliskollega sade skadeglatt att på kvällen ska jag gå in och fråga om de har ett förnyat tillstånd. Själv blev jag chockad av hans förhållningssätt varpå vi kontaktade restaurangägaren och berättade att tillståndet höll på att löpa ut inför den så viktiga helgen. Han lyckades förnya tillståndet under dagen och var oerhört tacksam efteråt. Jag pratade hela tiden med min personalgrupp om att det var ett serviceyrke vi bedrev, det kändes fel att visa på så dålig service, det var därför vi agerade som vi gjorde, berättar Ulrika Sjöberg.

Helena och Ulrika har emellertid inte tappat sugen på att driva företag. När Eskilstunas nya inomhusarena byggdes dök chansen upp att driva den restaurang som skulle ligga i anläggningen. En chans som de tog och sedan ett par år driver de också restaurangen Västra Porten.

– Västra Porten passar bra ihop med Sundbyholms Gästhamn eftersom de har olika säsonger. Vi tar med oss personal till gästhamnen från Västra Porten under sommarsäsongen, förklarar Ulrika Sjöberg.

Västra Portens läge i Stiga Sports Arena medför att de måste anpassa sig efter de aktiviteter som är i arenan.

– I kväll är det kvinnodagen och då har vi valt att låta ett antal kvinnliga artister uppträda. I morgon är det först en innebandyturning, då vi ska servera ett stort antal ungdomar mat och sedan ska vi ställa om för att ha öppet för gäster som vill äta en middag i samband med att Mia Skäringer uppträder med sin show, säger Helena Pagoldh.

Det som slår en när man möter Ulrika och Helena är deras tydliga fokus på service och bemötande. Kunden är också en gäst som ska vara nöjd och glad. Kanske är det mer av den attityden som de förväntar sig även av de tjänstemän som de är i sådan beroendeställning till.

– Vi har väldigt bra och smidig kontakt med många handläggare men vi är mer än övertygade om att man når så mycket längre för alla parters räkning om man har en bra kommunikation, avslutar Ulrika Sjöberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.