Ulrika Sjöberg och Helena Pagoldh
Foto: Björn Lindgren

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Ulrika Sjöberg flyttade till Sundbyholm började drömmen att ta över gästhamnen att gro. Flera gånger frågade hon den äldre ägaren om det inte var dags att låta någon yngre ta över. Efter några år blev svaret plötsligt ja.

Vid den tiden arbetade Ulrika Sjöberg inom polisen och hade ringa erfarenhet av att driva en gästhamn med ett kafé. Tillsammans med Helena Pagoldh hade hon emellertid inte någon brist på idéer så tillsammans bestämde de sig för att ta över gästhamnen och bli företagare. 

Inte heller Helena Pagoldh hade någon erfarenheten av att driva en sådan verksamhet. Nu tio år senare visar det sig att de hade företagandet i sig.

– Omsättningen har lyft från 2,5 till 8,5 miljoner kronor under dessa år och det omsätter vi på endast fyra sommarmånader, berättar Helena Pagoldh.

Det har hänt en hel del kring gästhamnen som ligger fint vid Sundbyholms slott. Slottet med omgivning ägs av Eskilstuna kommun och många av byggnaderna har en lång historia.

– Sundbyholms gästhamn är Eskilstunas port för de som kommer med båt. Ett trevligt bemötande, bra service och fin omgivning får fler att komma hit, förklarar Ulrika Sjöberg.

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

– Det är historiska byggnader med kulturellt värde och de ska så klart bevaras. Samtidigt är det alltför ofta som vi möts av oförstående som till exempel när vi ville sätta upp ett skydd så att gästerna skulle slippa se våra soptunnor – då var det väldigt viktigt att det gick att se Mälaren i det fall någon gick in bakom huset, berättar Ulrika Sjöberg.

Vid ett annat tillfälle ville de utöka serveringen vilket förutsatte ett utökat tillstånd. När detta krånglade lite fick de en oväntade kommentar från en chef på kommunen.

– Hon sa att ”Ni kanske inte ska växa mer!” Vi blev helt ställda. Är det en tjänstemans uppgift att ifrågasätta hur ett företag vill utvecklas?, frågar sig Helena och Ulrika.

Båda har en känsla av att vissa anställda inom kommunen inte alltid lyssnar på vad företagare vill åstadkomma. De har en önskan att kommunens tjänstemän med sin specialistkunskap ska hjälpa företagare att kunna göra det som de önskar eller åtminstone lyssna innan man säger nej.

– Om vi till exempel har en idé om hur vi vill utöka vår uteservering men inte är möjlig på grund av någon regel. Då kan väl tjänstemannen vara med och resonera med oss om vad som är möjligt i stället. Då kan vi få en utökad servering och följa alla regler, konstaterar Helena Pagoldh.

Ulrika Sjöberg menar att varje tjänsteman kan välja hur de vill uppträda och jämför med när hon tidigare jobbade inom polisen. Vid ett tillfälle höll ett tillstånd på att löpa ut för en restaurang.

– Det var en fredag och på eftermiddagen skulle tillståndet löpa ut. Min poliskollega sade skadeglatt att på kvällen ska jag gå in och fråga om de har ett förnyat tillstånd. Själv blev jag chockad av hans förhållningssätt varpå vi kontaktade restaurangägaren och berättade att tillståndet höll på att löpa ut inför den så viktiga helgen. Han lyckades förnya tillståndet under dagen och var oerhört tacksam efteråt. Jag pratade hela tiden med min personalgrupp om att det var ett serviceyrke vi bedrev, det kändes fel att visa på så dålig service, det var därför vi agerade som vi gjorde, berättar Ulrika Sjöberg.

Helena och Ulrika har emellertid inte tappat sugen på att driva företag. När Eskilstunas nya inomhusarena byggdes dök chansen upp att driva den restaurang som skulle ligga i anläggningen. En chans som de tog och sedan ett par år driver de också restaurangen Västra Porten.

– Västra Porten passar bra ihop med Sundbyholms Gästhamn eftersom de har olika säsonger. Vi tar med oss personal till gästhamnen från Västra Porten under sommarsäsongen, förklarar Ulrika Sjöberg.

Västra Portens läge i Stiga Sports Arena medför att de måste anpassa sig efter de aktiviteter som är i arenan.

– I kväll är det kvinnodagen och då har vi valt att låta ett antal kvinnliga artister uppträda. I morgon är det först en innebandyturning, då vi ska servera ett stort antal ungdomar mat och sedan ska vi ställa om för att ha öppet för gäster som vill äta en middag i samband med att Mia Skäringer uppträder med sin show, säger Helena Pagoldh.

Det som slår en när man möter Ulrika och Helena är deras tydliga fokus på service och bemötande. Kunden är också en gäst som ska vara nöjd och glad. Kanske är det mer av den attityden som de förväntar sig även av de tjänstemän som de är i sådan beroendeställning till.

– Vi har väldigt bra och smidig kontakt med många handläggare men vi är mer än övertygade om att man når så mycket längre för alla parters räkning om man har en bra kommunikation, avslutar Ulrika Sjöberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Prao är jätteviktigt”

PRAO Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Södermanland, men de många fördelarna överväger. "Prao är jätteviktigt! Jag ser det dels som vår skyldighet att ta emot men även som en marknadsföring av oss som arbetsgivare och en chans att prova framtida arbetskraft", säger Marie Svensson på Tjeders Industri i Malmköping.
NYHET Publicerad:

Framtidens kompetens och yrken i fokus på SYV-dag

UTBILDNING Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare i Nyköping och Oxelösund.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Näringsminister Ibrahim Baylan möte företagare i Eskilstuna

FÖRETAGSKLIMAT Femton företagare fick möjlighet att träffa näringsminister Ibrahim Baylan när han besökte Eskilstuna på sin Förenklingsresa. Upplägget var enkelt och fokuserat. Företagarna fick berätta om problem de upplever och komma med förslag på hur det borde vara. Ministern lyssnade och kom med frågor för att förstå ordentligt.
NYHET Publicerad:

Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna gör en rejäl förbättring i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Eskilstuna åkt berg-och-dalbana genom årens lopp. Nu gör kommunen en rejäl förbättring med 31 placeringar i jämförelse med resultatet för ett år sedan och hamnar på plats 144. Eskilstuna kan glädja sig åt ett tydligt lyft sedan 2013 med den bottennotering med plats 237 som man då hade.
NYHET Publicerad:

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt. "Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat", säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.
NYHET Publicerad:

Sex av länets kommuner förbättrar sin ranking av företagsklimatet

PRESSMEDDELANDE Trosa har som vanligt högst ranking av företagsklimatet av länets kommuner. Vid sidan av dem är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år. Det framkommer i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Trosa bäst – igen!

FÖRETAGSKLIMAT I dag släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Södermanland är det som vanligt Trosa som högst rankingplacering. Vid sidan av Trosa är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

"Vi låter oss inspireras av Rättviksmodellen"

FÖRETAGSKLIMAT Nyköpings blygsamma placeringar i LFK-rankingen ska i framtiden vara ett minne blott. Kommunen gör nu ett omtag för att förbättra klimatet och villkoren för företagen.
NYHET Publicerad:

Här passeras en gräns

KOMMENTAR Att vara företagare är inte enkelt. Det lär finnas ungefär 1200 lagar, 2200 förordningar samt 8100 föreskrifter och allmänna råd som kan vara tillämpliga på företaget. Det är upp till företagaren att hålla koll på om så är fallet och vad detta i så fall innebär.
NYHET Publicerad:

Svala konjunkturförväntningar

PRESSMEDDELANDE Företagen i Södermanland signalerar att konjunkturtoppen är passerad men att det närmaste halvåret ser stabilt ut, vilket framkommer i Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet.
NYHET Publicerad:

Företagens förväntningar om konjunkturen dämpas

EKONOMI Konjunkturen mattas av. Förväntningarna dämpas från svenska företag. Kurvorna för framtida produktion och försäljning, investeringar och sysselsättning pekar nedåt, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. "Företagen planerar inte för högre produktion", säger ekonom Violeta Juks.
NYHET Publicerad:

En hamn i förändring

FÖRETAGSKLIMAT Oxelösunds Hamn står inför stora förändringar. Hamnen lever till stor del i symbios med SSAB som ska ställa om sin produktion. Hamnens stora hantering av kol ska ersättas av hantering av LNG (gas) och stora mängder skrot. "Vi jobbar för fullt med alla olika myndighetsprövningar som krävs", säger Douglas Heilborn som är hamnens VD.
NYHET Publicerad:

Sommarexamen

KOMMENTAR Tillbaka bakom tangenterna efter fyra härliga sommarveckor flyter tankarna lätt mellan semester och jobb. Många härliga semesterminnen vill inte riktigt lämna utrymme för jobbet.
NYHET Publicerad:

Många unga får sitt första jobb under sommaren

SOMMARJOBB För att företag ska kunna klara av sommarmånaderna anställer de ofta unga sommarvikarier. ”För oss är det avgörande att vi kan anställa personal under sommaren, annars hade vi inte kunnat vara ett säsongsföretag” säger Helena Pagoldh, som driver Sundbyholms gästhamn.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.