Ulrika Sjöberg och Helena Pagoldh
Foto: Björn Lindgren

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Ulrika Sjöberg flyttade till Sundbyholm började drömmen att ta över gästhamnen att gro. Flera gånger frågade hon den äldre ägaren om det inte var dags att låta någon yngre ta över. Efter några år blev svaret plötsligt ja.

Vid den tiden arbetade Ulrika Sjöberg inom polisen och hade ringa erfarenhet av att driva en gästhamn med ett kafé. Tillsammans med Helena Pagoldh hade hon emellertid inte någon brist på idéer så tillsammans bestämde de sig för att ta över gästhamnen och bli företagare. 

Inte heller Helena Pagoldh hade någon erfarenheten av att driva en sådan verksamhet. Nu tio år senare visar det sig att de hade företagandet i sig.

– Omsättningen har lyft från 2,5 till 8,5 miljoner kronor under dessa år och det omsätter vi på endast fyra sommarmånader, berättar Helena Pagoldh.

Det har hänt en hel del kring gästhamnen som ligger fint vid Sundbyholms slott. Slottet med omgivning ägs av Eskilstuna kommun och många av byggnaderna har en lång historia.

– Sundbyholms gästhamn är Eskilstunas port för de som kommer med båt. Ett trevligt bemötande, bra service och fin omgivning får fler att komma hit, förklarar Ulrika Sjöberg.

Sedan Ulrika och Helena tog över gästhamnen har de kontinuerligt försökt att utveckla anläggningen och utbudet. Det har inte alltid varit helt lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.

– Det är historiska byggnader med kulturellt värde och de ska så klart bevaras. Samtidigt är det alltför ofta som vi möts av oförstående som till exempel när vi ville sätta upp ett skydd så att gästerna skulle slippa se våra soptunnor – då var det väldigt viktigt att det gick att se Mälaren i det fall någon gick in bakom huset, berättar Ulrika Sjöberg.

Vid ett annat tillfälle ville de utöka serveringen vilket förutsatte ett utökat tillstånd. När detta krånglade lite fick de en oväntade kommentar från en chef på kommunen.

– Hon sa att ”Ni kanske inte ska växa mer!” Vi blev helt ställda. Är det en tjänstemans uppgift att ifrågasätta hur ett företag vill utvecklas?, frågar sig Helena och Ulrika.

Båda har en känsla av att vissa anställda inom kommunen inte alltid lyssnar på vad företagare vill åstadkomma. De har en önskan att kommunens tjänstemän med sin specialistkunskap ska hjälpa företagare att kunna göra det som de önskar eller åtminstone lyssna innan man säger nej.

– Om vi till exempel har en idé om hur vi vill utöka vår uteservering men inte är möjlig på grund av någon regel. Då kan väl tjänstemannen vara med och resonera med oss om vad som är möjligt i stället. Då kan vi få en utökad servering och följa alla regler, konstaterar Helena Pagoldh.

Ulrika Sjöberg menar att varje tjänsteman kan välja hur de vill uppträda och jämför med när hon tidigare jobbade inom polisen. Vid ett tillfälle höll ett tillstånd på att löpa ut för en restaurang.

– Det var en fredag och på eftermiddagen skulle tillståndet löpa ut. Min poliskollega sade skadeglatt att på kvällen ska jag gå in och fråga om de har ett förnyat tillstånd. Själv blev jag chockad av hans förhållningssätt varpå vi kontaktade restaurangägaren och berättade att tillståndet höll på att löpa ut inför den så viktiga helgen. Han lyckades förnya tillståndet under dagen och var oerhört tacksam efteråt. Jag pratade hela tiden med min personalgrupp om att det var ett serviceyrke vi bedrev, det kändes fel att visa på så dålig service, det var därför vi agerade som vi gjorde, berättar Ulrika Sjöberg.

Helena och Ulrika har emellertid inte tappat sugen på att driva företag. När Eskilstunas nya inomhusarena byggdes dök chansen upp att driva den restaurang som skulle ligga i anläggningen. En chans som de tog och sedan ett par år driver de också restaurangen Västra Porten.

– Västra Porten passar bra ihop med Sundbyholms Gästhamn eftersom de har olika säsonger. Vi tar med oss personal till gästhamnen från Västra Porten under sommarsäsongen, förklarar Ulrika Sjöberg.

Västra Portens läge i Stiga Sports Arena medför att de måste anpassa sig efter de aktiviteter som är i arenan.

– I kväll är det kvinnodagen och då har vi valt att låta ett antal kvinnliga artister uppträda. I morgon är det först en innebandyturning, då vi ska servera ett stort antal ungdomar mat och sedan ska vi ställa om för att ha öppet för gäster som vill äta en middag i samband med att Mia Skäringer uppträder med sin show, säger Helena Pagoldh.

Det som slår en när man möter Ulrika och Helena är deras tydliga fokus på service och bemötande. Kunden är också en gäst som ska vara nöjd och glad. Kanske är det mer av den attityden som de förväntar sig även av de tjänstemän som de är i sådan beroendeställning till.

– Vi har väldigt bra och smidig kontakt med många handläggare men vi är mer än övertygade om att man når så mycket längre för alla parters räkning om man har en bra kommunikation, avslutar Ulrika Sjöberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Flens kommun vill stärka sin roll som serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Bra bemötande och service till företagare är något som hela den kommunala organisationen i Flen måste bli bättre på. Vi vill stärka kommunens roll som serviceorganisation och implementera ett starkare kundperspektiv bland våra medarbetare", säger Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, som nyligen deltog på Svenskt Näringslivs inspirationsdag, där över hundra kommunala politiker och tjänstemän samlats för att inspireras och lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska få chansen att testa sina förmågor

DEBATT "Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit för att stärka företagandet och företagsamheten i Sörmland. Över tid bidrar vi till att lyfta företagsamheten bland länets alla unga vuxna. Vi stärker också ungdomarnas färdigheter så att de bättre kan möte de krav och önskemål som framtida arbetsgivare ställer." Det skriver Elin Karlsson, tf Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland och  Björn Lindgren, ordförande Ung Företagsamhet Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Oppositionsrådet i Nyköping vill ändra synen på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunens alla företrädare måste se på företag och näringsliv på ett mycket mer positivt sätt. Med ett starkt näringsliv får vi alla oerhörda mervärden", säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

FÖRETAGSKLIMAT För tio år sedan tog Ulrika Sjöberg tillsammans med kollegan Helena Pagoldh över Sundbyholms gästhamn. Sedan dess har de försökt att utveckla anläggningen och utbudet, men det har inte alltid varit lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.
NYHET Publicerad:

Ökad optimism hos Södermanlands företag

PRESSMEDDELANDE Företagen är något mer optimistiska om framtiden i Svenskt Näringslivs kvartalsvisa Företagarpanel. I undersökningen svarar företagen på om produktion, investeringar och antal anställda kommer att vara högre, lägre eller oförändrade under det kommande halvåret. På alla tre områden är det något mer optimism än för ett kvartal sedan.
NYHET Publicerad:

UF-företagaren som blev vd

ENTREPRENÖRSKAP Det var när Ebba Bauer Zetterblom, 23 år och vd för Städarna i Katrineholm AB, under sitt sista år i gymnasiet drev ett UF-företag som hon fick mersmak av entreprenörskap. Att bli företagare kan för många ses som en avlägsen tanke, men för henne var det ett självklart val.
NYHET Publicerad:

Hur får vi fler företagsamma människor?

FÖRETAGSAMHETEN 21 669 personer i Södermanland är företagsamma enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Jämfört med de flesta län är det lågt. För att t ex nå samma andel företagsamma människor som i rikssnittet behövs nästan 4 200 fler företagsamma personer. Vad skulle få fler att att starta företag? Enligt Thomas Neuendorf måste bland annat regelkrånglet minska.
NYHET Publicerad:

Saknas: 4200 företagsamma personer i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Södermanland är låg i jämförelse med övriga landet. Jämfört med andra län är företagsamheten högre i 15. För att nå upp till samma andel företagsamma människor som snittet i Sverige saknas det 4200 företagsamma personer. Detta framkommer i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsamheten i landets kommuner och län.
NYHET Publicerad:

Fortsatt få företagsamma människor i Södermanland

PRESSMEDDELANDE Södermanland hamnar på plats 16 av landets 21 län när andelen företagsamma människor mäts i undersökningen Företagsamheten 2019. I Södermanland är 10,4 procent av befolkningen företagsam, vilket är 2 procentenheter lägre än snittet i riket.
NYHET Publicerad:

Jessica samordnar 160 kommuners resor från Eskilstuna

UPPHANDLING Mitt i centrala Eskilstuna finns Riksfärdtjänsten i Sverige AB. Företaget är specialiserat på resor för personer med funktionshinder. Under fjolåret övertog företagets vd Jessica Norström ägandet och ska nu styra verksamheten in i framtiden.
NYHET Publicerad:

Strängnäs medverkar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra företagsklimat underlättar för företag att starta, växa och anställa. Något som är en förutsättning för ett sysselsatt och livskraftigt näringsliv. Under våren startar Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för kommunala tjänstemän och politiker som vill förbättra och utveckla sitt lokala företagsklimat. I år är Strängnäs en av de sju kommuner som kommer att medverka.
NYHET Publicerad:

Bostadreformer på gång, men räcker det?

BOSTADSMARKNADEN I överenskommelsen mellan regeringen samt Centern och Liberalerna finns ett antal punkter på bostadsområdet. Syftet är att fler människors behov ska mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Här tycker några av länets byggföretagare till om förslagen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare andas ut

VÄLFÄRD I den överenskommelse mellan S, MP, C och L som regeringsbildningen grundar sig på ingår en viktig punkt. De fyra partierna är överens om att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Företagare inom välfärden andas ut. Många har under en lång tid haft en klump i magen. Helena Dyrén driver Förskolan Växthuset i Strängnäs är en av dem som nu ser på framtiden med lite mer tillförsikt.
NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.