NYHET20 april 2018

Ett alkoholtillstånd – ska det vara så svårt?

Sebastian Schauermann VD och grundare till restaurangen Taku-Taku har varit företagare i 22 år. Sett i backspegeln är han inte säker på att han skulle göra om resan.

–Företagsklimatet i Stockholm stad har försämrats och allt för ofta blir jag som företagare bemött av myndigheter som om jag vore kriminell. I själva verket bidrar jag till samhället både genom att ge människor jobb och betala in skatter till vår gemensamma välfärd, säger Sebastian Schauermann.
Sebastian driver i dagsläget tre restauranger och ett cateringbolag i Stockholm med totalt ca 30 anställda. Trots att han redan hade alkoholtillstånd för två av sin restauranger stötte han på patrull när han sökte serveringstillstånd för alkohol till sin tredje nyöppnade restaurang Taku-Taku på Birger Jarlsgatan.

–Tillståndsenheten i Stockholms stad ville granska hela min ekonomi och jag var tvungen att styrka att jag ärvt pengar, trots att jag redan har tillstånd sedan tidigare i både Stockholm stad och i Nacka. Jag förklarade att jag satsat mina pengar på att starta Taku-Taku och plockat ut minimalt med lön och istället använt mig av arv, kredit och lån för att klara mina kostnader. Det räckte inte, jag tvingades blotta hela mitt privatliv och verifiera varenda transaktion, säger Sebastian.

Samordningen mellan kommunerna ser ut att saknas och att man har tillstånd sedan tidigare som skötts utan anmärkning tas inte in beräkningen i den nya ansökan.

–Jag har drivit egna restauranger i över 20 år och alltid stått som ansvarig för alla tillstånd. Jag har aldrig fått en enda anmärkning. Man skulle kunna tycka att det ska räcka för att bli beviljad ett nytt tillstånd, men istället blir jag betraktad som en skurk, säger Sebastian.

Ansökan om alkoholtillståndet lämnades in i under hösten 2017 och Taku-Taku stod utan tillstånd ända fram till mitten av april 2018.

–Nu gläds vi över att ha fått tillståndet, men det var svettigt. Vi var på väg rakt in i branschens högsäsong utan att veta om vi skulle ha möjlighet att servera alkohol. Hade det dröjt ytterligare några veckor hade det fått stor ekonomiska konsekvenser för företaget, säger Sebastian.

När Sebastian ansökt om alkoholtillstånd tidigare i Nacka och även i Stockholms stad under 2014 var processen smidigare, de krävde inte en redogörelse av hela den privata ekonomin.

–Jag undrar varför det sker på olika premisser beroende på i vilken kommun och när man söker och hos vem ärendet hamnar. Jag tycker att det borde vara tillräckligt att fått en ansökan beviljad en gång om man därefter skött den utan anmärkningar.

Att vara företagare är inget nio till fem-jobb. Sebastian satt hela påsken med redovisningen som skulle in till Stockholm stad för just detta alkoholtillstånd. Som restaurangägare är det en hel uppsjö av blanketter, tillstånd och tillsynsärenden som går ut över det dagliga arbetet.

–Jag arbetar 12 timmar om dygnet. Min dröm och vision när jag startade företaget var att befinna mig i driften, men istället drunknar jag i ett berg av administration. Jag vill se förenklad ärendehantering hos kommunen, kortare handläggningstider och bättre bemötande och service från tjänstemännen. Jag är knappast ensam företagare om att ha detta högst upp på önskelistan. Jag är övertygad om att om företagare får bättre förutsättningar att driva företag, kommer vi fortsätta skapa ännu fler nya jobb och mer intäkter till en god välfärd.

regler
Skriven avAnna Wallin
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist