Företagare: Las hindrar oss från att anställa

NYHET Publicerad

LAS En av tre företagare avstår från att anställa på grund av Las, visar en ny undersökning. Björn Jonzon är en av dem. Han behöver anställa två kockar, och innan dess vågar han inte anställa till andra tjänster. "Alla blir förlorare, när alla istället skulle kunna bli vinnare", säger han.

Har uppsägningsreglerna i LAS gjort att ni avstått från att anställa medarbetare?

Din webbläsare stödjer inte svg

Omkring 2 500 företagare har tillfrågats.

Källa: Sifo

DSC06773

Björn Jonzon, Stora Brännbo

Foto: Annika Bröms

Hotell- och konferensanläggningen Stora Brännbo i Sigtuna går väldigt bra, och Björn Jonzon räknar upp flera av sina konkurrensfördelar. Förutom läget med närheten till Arlanda, så har de satsat mycket på maten.

– Men som alltid i högkonjunkturer så är det svårt att hitta folk, speciellt till den här typen av verksamhet. Folk utbildar sig till exempel inte till kock längre, och jag skulle behöva två stycken i detta nu, säger Björn Jonzon.

Enligt en ny enkät som Svenskt Näringsliv genomfört, rapporterar 30 procent av tillfrågade företagare att de avstått att anställa nya medarbetare på grund av regler i Lagen om anställningsskydd, LAS. För 21 procent har det inte varit aktuellt att anställa överhuvudtaget.

Har LAS gjort att ni har avstått från att anställa?

– Ja, flera gånger. Framför allt när vi har velat anställa funktionshindrade eller förlänga vikariat, konstaterar Björn Jonzon.

Det leder in på ett av hans stora bekymmer med några av arbetsmarknadens regler som de ser ut idag.

– När man som jag från dag ett väljer att följa lagar och regler till punkt och pricka, och dessutom vill göra en samhällsinsats, ja då är det inte helt enkelt. Vi har tagit in personer med funktionshinder på olika områden i verksamheten. Bland annat en person med autism som gjort kocksysslor, och det har funkat bra, säger Björn Jonzon.

– Funktionshindret kan göra att personen inte klarar att jobba under stress i skarpa lägen, men att han jobbar utifrån sin kapacitet. Vi växer tillsammans med uppgiften, och det är så härligt att se någon som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden verkligen blomma ut, säger Björn Jonzon

Det är här lagen om anställningsskydd, LAS, kommer in och sätter käppar i hjulen, menar Björn Jonzon. En person som har stöd från Arbetsförmedlingen på grund av sitt funktionshinder omfattas av LAS lika mycket som vem som helst.

– Och det är ju bra och fint i teorin. I praktiken blir det så att jag inte vågar tillsvidareanställa den här funktionshindrade personen. För om jag hittar kockar som kan jobba med full kapacitet efter den anställningen, ja då är det de med full kapacitet som varslas först i en arbetsbristsituation, säger Björn Jonzon.

Att driva köket med bara personer med funktionshinder funkar inte, menar Björn Jonzon, men med en blandning av olika människor går det utmärkt. 

Den som blir mest lidande är den funktionshindrade personen, enligt Björn Janzon, han som mår så bra av att ha fått en roll på en arbetsplats. För där kommer nämligen nästa hake, enligt Björn Jonzon:

– Jag kan ju enligt LAS inte ha kvar någon i en visstidsanställning hur länge som helst, även om det är precis vad många av mina anställda själva vill. Flera är inte intresserade av en så kallad fast anställning. På så sätt får vårt fullt fungerande och lyckosamma samarbete avslutas i förtid fastän ingen vill. Alla blir förlorare, när alla istället skulle kunna bli vinnare.

– Även om vi har en stabilitet och har klarat svackor förut, så är risken att man får säga upp de bästa under en lågkonjunktur, och det kan vara förödande för verksamheten. För att greja konjunktursvackor skulle jag önska att undantaget i LAS turordning skulle omfatta åtminstone 20 personer.

Kicki Lilliedrake

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rapport från parterna inför förhandlingarna om anställningsskydd och omställning

ARBETSMARKNAD LO, PTK och Svenskt Näringsliv tillsatte i januari 2020 tre arbetsgrupper för att ta fram förslag till regler för anställningsskydd, omställningssystem och kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring i privat sektor. Resultatet redovisas i en partsgemensam rapport.
NYHET Publicerad:

Dahl: "Parterna kan komma överens om betydligt bättre regler"

ARBETSMARKNAD Fem personer får undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar, föreslår utredningen om en moderniserad arbetsrätt. Samtidigt utökas arbetstagarnas rätt till kompetensutveckling. "Utredningen har förslag som ökar företagens vilja att anställa, men också förslag som skulle försämra möjligheterna till fler jobb", säger vice vd Mattias Dahl, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Våga förhandla om Las”

ARBETSMARKNAD I söndags spreds uppgifter i SVT om den pågående Las-utredningen. Mattias Dahl, vice vd, vill inte kommentera förrän utredningen är officiell. Helst vill han att parterna ska komma överens om betydligt bredare och bättre regler för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Parterna överens om avsiktsförklaring

ARBETSMARKNAD Idag har arbetsmarknadens parter kommit överens om en avsiktsförklaring om flexibiltet och trygghet i arbetslivet. Det meddelar de i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen. Bland annat ska allmän visstid ersättas och arbetsgivarna få större flexibilitet vid uppsägningar.
NYHET Publicerad:

För smalt direktiv till Las-utredning

ARBETSRÄTTEN Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning av Las, lagen om anställningsskydd. Svenskt Näringsliv anser att uppdraget är alldeles för begränsat.
NYHET Publicerad:

Ny modell gör det lättare att anställa och att få ett jobb

ARBETSMARKNAD Nu finns en historisk möjlighet att modernisera och genomföra reformer som är bra för Sverige. Svenskt Näringsliv föreslår en ny modell som ökar företagens flexibilitet och medarbetarnas trygghet.
NYHET Publicerad:

LAS: Ny modell ger företagarna mer att säga till om

ARBETSRÄTTEN Svenskt Näringsliv kommer att föreslå en modell som ger företagen större möjligheter att bestämma vilka som är med i arbetsstyrkan. Utvecklingen har gjort LAS till ett hinder för jobb och tillväxt. Det hög tid för genomgripande förändringar, konstaterar vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Wallner-utredningens förslag försvårar jobbskapande

KOMMENTAR Arbetsrätten behöver moderniseras och förändras i grunden. Bland annat genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. För de partier som har den ambitionen går utredningsförslaget ”Hållbart arbetsliv över tid” i fel riktning, skriver arbetsrättsjurist Niklas Beckman.
NYHET Publicerad:

Jacke: Hela LAS måste ändras

ARBETSMARKNAD Arbetsrätten har blivit en het potatis i regeringsförhandlingarna. Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, anser att det inte räcker med mindre justeringar i turordningsreglerna utan att hela LAS måste ändras.
NYHET Publicerad:

Regeringen och arbetsgivarna oeniga om äldre i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Förläng anställningsskyddet till 69 års ålder, föreslår regeringen i en promemoria. Nej tack, säger arbetsgivarna. ”Det vore kontraproduktivt”, menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Gammal LAS hämmar Dalarnas tillväxt

LAS Små företag tvekar att anställa när osäkerheten är stor. Många av Dalarnas företagare vittnar om att de skulle våga anställa fler om Lagen om anställningsskydd (LAS) reformerades. 55 procent av Svenskt Näringlivs företagarpanel uppger att lagen hämmar deras utveckling och tillväxt och i Dalarna svarar 73 procent av företagen att de vill ha förändrade arbetsrättsregler. "En förändrad lagstiftning skulle underlätta för oss på så många sätt" menar Josefin Elmer, som äger och driver O´Learys i Mora.
NYHET Publicerad:

Höjd LAS-ålder hämmar företagens vilja att anställa äldre

ARBETSMARKNAD Regeringen vill höja LAS-åldern från 67 till 69 år. Arbetsgivarna är kritiska och vänder sig mot rätten att få vara kvar. Den bästa lösningen är individuella överenskommelser på arbetsplatsen mellan arbetsgivare och medarbetare, anser pensionsexpert Ingvar Backle.
NYHET Publicerad:

Undersökning: LAS bromsar tillsvidarejobben för 7 av 10 företagare

ARBETSMARKNAD Fler än sju av tio företagare har hindrats från att tillsvidareanställa på grund av Lagen om anställningsskydd. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företagarberättelser: LAS – ett hinder för tillväxt och jobbskapande

ARBETSMARKNAD ”För att kunna expandera måste man våga rekrytera, men som LAS ser ut nu kan man istället tvingas avstå, vilket varken gynnar företag eller medarbetare”, berättar måleriföretagaren Jörgen Bergqvist som är en av de många företagare som ser behov av att förändra LAS.
NYHET Publicerad:

Kritiken mot LAS: ”Vi förlorar en hel generation”

ARBETSMARKNAD LAS skapar en falsk trygghet och står i vägen för generationsskiften. Det menar företagaren Jörgen Bergqvist, som avstått från att anställa fler medarbetare då risken för felrekrytering är stor.
NYHET Publicerad:

Professor: LAS ökar sjukfrånvaron och minskar produktiviteten

ARBETSMARKNAD En lättnad av turordningsreglerna leder till mindre sjukfrånvaro och högre produktivitet, visar färsk forskning. Att avskaffa tvåundantaget i LAS skulle ge stora negativa effekter, menar professor Per Skedinger.
NYHET Publicerad:

Anställningsskyddet behöver förändras

LAS Företag drar sig för att anställa på grund av gällande LAS-regler. Unga och oerfarna utestängs från arbetsmarknaden, antalet fast jobb minskar. Lagstiftningen behöver reformeras på ett genomgripande sätt, skriver Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Anställningsskydd ökar inte tryggheten

LAS Trygghet på jobbet skapas genom kompetens och arbetsinsats, snarare än anställningsskydd. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Småföretagare: "Vi måste börja prata om LAS"

ARBETSMARKNAD Kjell-Arne Edvinsson vet vad han talar om när han berättar om hur lagen om anställningsskydd gör livet som småföretagare svårt och ibland omöjligt. Samtidigt tror han att lösningen kan vara att fack och arbetsgivare är överens om hur man ska tolka lagen, snarare än att skriva om den.