I år svarade nästan 4000 företag i Stockholmskommunerna på den årliga enkätundersökning Lokalt företagsklimat, där företagen sätter betyg på företagsklimatet i just sin kommun. Företagsklimatet i länet tar i år ett steg tillbaka.
I år förbättrar sig bara sex av 26 Stockholmskommuner i det sammanfattande omdömet. Betyget på det sammanfattade omdömet i länet tar ett litet steg tillbaka i år och hamnar i år på 3,4, vilket är strax under Sverigesnittet.
I länet har Haninge förbättrat sitt sammanfattande omdöme mest i år. Efter Haninge är Täby den kommun som förbättrar det sammanfattande omdömet mest. Tillsammans med Danderyd har Täby länets bästa sammanfattande omdöme.
Även i år vill företagen i Stockholms län att kommunen prioriterar minskad brottslighet och ökad trygghet, förbättringar av det lokala vägnätet samt en förbättrad dialog för att företagsklimatet ska förbättras. 44 procent av företagen önskar att minskad brottslighet och ökad trygghet prioriteras. Samtidigt har 14 av länets 26 kommuner förbättrats något i frågan, jämfört med 2024. Förbättringar sker sakta men säkert, men fortfarande uppger så många som fler än vart femte företag att de påverkas negativt av brottslighet och otrygghet.
– Företagens brottsutsatthet är fortsatt ett mycket stort problem både i vårt län och i resten av landet. Att vart femte företag i Stockholm upplever att brott och otrygghet påverkar deras verksamhet negativt är oroande. Brottsligheten och otryggheten kan sätta käppar i hjulet för hela regionens konkurrenskraft och tillväxt, säger Annika Bröms, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.
34 procent av företagarna i Stockholm vill att dialogen med kommunen ska förbättras när det gäller frågor som är viktiga för företagen. Det saknas en samsyn mellan företagare och kommunpolitiker angående hur dialogen fungerar. I genomsnitt ger politikerna i Stockholms län 0,8 enheter högre betyg för dialogen. Samtidigt har dialogen förbättrats i majoriteten av Stockholmskommunerna och är den fråga som har förbättrats mest i länet utifrån årets enkätresultat. Företagarna i länet har gett dialogen betyget 3,0 på den sexgradiga skalan, samma som förra året.
– Det är positivt att dialogen mellan företagare och kommuner har förbättrats i många delar av länet, men det är tydligt att det fortfarande finns ett glapp i upplevelsen. När var tredje företagare efterlyser bättre dialog måste kommunerna lyssna. För att Stockholmsregionen ska fortsätta växa krävs en öppen, ärlig och regelbunden kommunikation mellan näringslivet och kommunpolitiken, säger Annika Bröms
En fråga som har blivit allt viktigare de senaste åren är en förbättring av det lokala vägnätet. 36 procent av företagen i Stockholms län önskar att kommunerna prioriterar just detta för att förbättra det lokala företagsklimatet. Detta är särskilt viktigt för företag inom branscherna transport (43 procent) och personliga tjänster (40 procent).
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 164 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. I Stockholms län har 3 749 företag svarat. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på foretagsklimat.se.