Att bli tagen på allvar kan tänkas vara en självklarhet om man är rektor på en etablerad skola. Detta upplever inte Helena Bonnevie, rektor och huvudägare i Akers Friskola i Åkersberga. Hon ser gärna att politikerna slutar att prata om den så kallade ”vinstjakten” och istället inser vilken viktig betydelse friskolan har för elever, lärare och föräldrar.
Helena Bonnevies meritlista är lång. En civilekonomutbildning i grunden och lång erfarenhet från näringslivet innan hon tog över som huvudägare för Akers Friskola efter en period då skolan hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av ändrad skolpengspolicy i kommunen. Fyra år senare har skolan en stabil ekonomi och en god atmosfär Helena nämner sättet att organisera skolan och personalen som framgångsfaktorer.
- Av allt jag gjort i min yrkeskarriär, är det här det roligaste, säger Helena Bonnevie.
Eleverna på Akers Friskola har goda studieresultat, ändå är det inte betygen utan elevernas individuella utveckling som står i fokus i den Montessori-inspirerade undervisningen. Att Akers Friskola är en framgångsrik skola vittnar både en lång elevkö och personalansökningarna om. Trots detta finns en osäkerhet i och med regeringens utredning om vinster i välfärden. Eventuella planer på att kunna utöka verksamheten ligger i malpåse så länge risken för ökad reglering för friskolorna ligger kvar.
För Helena Bonnevie är transparens viktigt. Hon berättar att Akers Friskola idag har en vinstmarginal runt på 2 procent.
– En skola, precis som alla andra verksamheter, behöver ha en marginal för att hantera förändringar, säger Helena.
En vinstmarginal på ca 4 procent är skolans långsiktiga mål. Att verksamheten går med en vinst ska inte förknippas med ”vinstjakt” som många orättmätigt anklagar välfärdsföretagarna för att bedriva menar Helena Bonnevie.
– Jag gillar inte det politiserade ordet ”vinstjakt”. Kalla det ansvarstagande överskott som möjliggör skolinvesteringar istället. Med ekonomisk kompetens och pedagogisk kreativitetförvaltar vi väl vår tilldelade skolpeng, menar Helena Bonnevie.
– Vi har helt andra drivkrafter, som att ha eleven i fokus, göra utbildningsnytta samt att skapa en professionell och rolig arbetsplats för lärare, säger Helena Bonnevie.
Sara Lodén
VälfärdUtbildning