Porträtt Annika Bröms
Foto: Olle Karstorp

Annika Bröms lämnar vid årsskiftet regionkontor Stockholm för att i fortsättningen ansvara för SME-kommittén, där hon kommer att fortsätta lyfta företagens perspektiv.

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

NYHET Publicerad

Så vill jag sammanfatta mina sex år som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholm.

Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang. Det känns meningsfullt att jobba för att det ska bli enklare att starta och driva företag i Sverige.

En insikt efter dessa år är hur många politiker som också vill att det ska bli det. Jag känner stor respekt för många politiker som använder sin fritid för att göra skillnad i sin kommun och i Sverige. Långt ifrån alla har gett sig in i politiken för att driva företagarfrågor därför har det känts extra upplyftande när jag välkomnats ut till olika politiska lokalföreningar. Ibland har jag bjudits in till Stockholms stadshus och ibland till en föreningslokal i Vallentuna till politiker som bett mig prata om det lokala företagsklimatet och vad de som lokalpolitiker kan göra för att förbättra.

Tydligt ledarskap, tydliga mål och en organisationskultur som vågar ta ett nyfiket utifrån-in-perspektiv är några bra råd på vägen till en kommunpolitiker eller tjänstemän.

En av de frågor som tagit störst plats är frågan om valfrihet och möjligheten att låta andra aktörer än stat, kommun och landsting erbjuda tjänster inom välfärden. En fråga som jag själv brinner för då jag ser vilken skillnad de privata företagen gör. De sätter kunden i fokus, driver på innovationer och erbjuder olika inriktningar. I Stockholm är vi många skattebetalare som inte kan tänka oss att inte ha möjlighet att välja skola, förskola, äldreboende eller vårdcentral till oss själva och våra nära och kära. Trots det var frågan om ”vinster i välfärden” nära att ta död på möjligheterna att driva företag inom välfärden.

Åtskilliga möten och företagsbesök har handlat om denna fråga. I grunden är det synen på företagens roll i samhället och den fria företagsamheten som vinstfrågan handlar om.

Just nu ligger frågan i politikens byrålåda men orimliga rapporteringar, kostnader och konkurrens på olika villkor präglar fortfarande den privatdrivna välfärden.

Jag vill tacka alla medlemsföretag som tagit sig tid att ta emot mig på besök och engagerat sig på olika sätt. Ni ska veta att ni är fantastiska som skapar jobb, betalar skatt och tar risker som få andra vågar. Och jag vill tacka alla kommunpolitiker som bjuder in mig och Svenskt Näringsliv för att prata om det lokala företagsklimatet. Ni gör det, trots att vi ibland kommer med kritik och ofta fokuserar på de områden som ni kan förbättra, för att ni också vill att det ska bli enklare att starta och driva företag i er kommun.

Och tack till alla näringslivschefer och andra viktiga tjänstemän i kommunerna runt om i Stockholms län. Ni ska försöka gå i takt med politiska viljor, nya lagar och förordningar och samtidigt ge bästa möjliga service.

Och tack till alla riksdagsledamöter från alla partier som vänder sig till mig för att få kontakt med företagare när ni vill fördjupa er i olika frågor. Att stämma av med motorn i samhället och se hur förtagen påverkas borde vara en självklarhet för varje politiker oavsett vilken slutsats hen senare drar.

Och slutligen vill jag tacka mina kollegor på Regionkontor Stockholm, Jessica och Olle för att ni gör varje arbetsdag så rolig. Lycka till med ert viktiga arbete framöver. Jag stannar kvar på Svenskt Näringsliv men kommer nu ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret HT 2020

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv söker en praktikant under höstterminen 2020 på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sök eller tipsa!
NYHET Publicerad:

Företagsamheten bland ungdomar oroar

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre unga blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi uppmätt. Under 2019 var lite drygt 14 av 1000 unga personer nyföretagsamma i Stockholms län. När andelen unga företagare sjunker är det en varningssignal för att återväxten av nya företag hotas.
NYHET Publicerad:

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.
NYHET Publicerad:

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Stockholm

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Olle Karstorp ny regionchef i Stockholmsregionen

NY PÅ JOBBET Den 1 januari tillträdde Olle Karstorp tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län. Olle kommer närmast från tjänsten som biträdande regionchef. ”Vi kommer att fortsätta att pusha och hjälpa kommunerna att förbättra sitt företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.