Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

NYHET Publicerad

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.

Anders Grahn

"Den lilla enheten är viktig och att förskolecheferna både har stort ansvar och stor frihet ger en stark drivkraft", säger Tivoliförskolors Anders Grahn.

Trenden är att landets förskolor blir allt större för att överleva. Men för att ge fler små förskolor en chans att fortsätta med sin verksamhet startade förskoleläraren Anders Grahn för åtta år sedan Tivoliförskolor.

– Jag brinner för att små och medelstora förskolor ska få leva kvar. Det är mitt kall. Vi såg att den enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply, säger Anders Grahn, verksamhetschef på Tivoliförskolor.

Verksamheten började med två förskolor och har efterhand expanderat genom uppköp. Idag har Tivoliförskolor 17 enheter i Storstockholm med totalt 140 anställda och 750 barn.

Idén är att varje skola ska agera lokalt och ta till vara de lokala behoven. De drivs som självständiga enheter efter den pedagogik de vill, med stöd av paraplyorganisationen. Det gör att det inom Tivoli finns allt från montessoriskolor, Reggio Emilia-skolor och traditionella svenska förskolor, till internationella skolor.

– Vi ville göra det på ett sätt så att de får vara sig själva. Tivoli är egentligen bara en paraplyorganisation som samlar stödprocesser och verktyg för den lilla skolan. Vårt koncept stärker de små.

Det handlar bland annat om modeller för systematiskt kvalitetsarbete, gdpr, juridiska frågor och hr-processer som kan vara besvärligt för en liten verksamhet. Dessutom är självständigheten en sporre.

– Den lilla enheten är viktig och att förskolecheferna både har stort ansvar och stor frihet ger en stark drivkraft.

Samtidigt står de inte ensamma med ansvaret, påpekar han. En styrgrupp finns till förfogande för förskolecheferna och via Tivolis nätverk har de alltid någon med specialkompetens att vända sig till. Det sker mycket samarbete framför allt på chefsnivå, konstaterar han.

– Vi försöker att jobba enkelt och okomplicerat.  Det viktiga är att säkerställa kvaliteten och att förskolorna jobbar efter de lagar och regler som gäller.

Modellen att samla många små förskolor under ett paraply ger inga större synergieffekter ekonomiskt men det ger stabilitet, konstaterar han.

– De får tillgång till bättre rådgivare och helt andra möjligheter att agera än som liten aktör. Vi har resurser och organisation för att stödja dem som behöver och ser expansion som en försäkring för överlevnad.

Han betonar vikten av mångfald och att kunna välja mellan olika alternativ.

– För mig är föräldrarnas valfrihet en viktig samhällsfråga – det ska finnas privata, kommunala och kooperativ, både stora och små.

Men genom åren har Anders Grahn sett hur besvärligt det är för den som driver en liten förskola att leva upp till de krav som hela tiden kommer från myndigheter och andra.

– Systemen som lyfts fram gynnar inte de små aktörerna. De får svårt att upprätthålla alla nya krav. Att som ägare både vara förskolelärare, förskolechef och huvudman är en svårhanterlig ekvation.

Det som oroar Anders Grahn är vilken väg de politiska besluten ska ta.

– De diskussioner som går nu, med ägarprövning, vinstbegränsningar och offentlighetsprincipen, skapar stor osäkerhet.

Liksom övriga branschen brottas Tivoli med att det saknas tillräckligt med utbildade förskolelärare och barnskötare. Det är för få som utbildar sig och samtidigt fortsätter kraven att öka. Trycket blir högre på de som har rätt kompetens och stressen ökar.

– Stressen är branschens största utmaning just nu. De som har kompetensen får ta ett stort ansvar och de som inte har den känner sig otillräckliga när de inte har verktygen. Det är väldigt allvarligt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.