NYHET11 december 2019

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen.

Jan Jönsson, Olle Karstorp, Sara Sidén, Stefan Lundin, och Jessica Drugge besökte Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen.Foto: Svenskt Näringsliv

Vad tar du med dig från besöket hos Niklas Ahlbom på Restaurang Himlen?

– Det var intressant att få veta vad det innebär att starta och driva en krog. Hur man hela tiden måste väga kostnad för investering och personal mot kundvolym och hur man med olika koncept kan attrahera olika kundgrupper på olika prisnivåer. Jag fick också en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter därför behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.

Varför är det viktigt för dig att genomföra företagsbesök?

– Ett livaktigt näringsliv är viktigt både för att våra invånare ska ha ett brett utbud av varor, tjänster och service att ta del av, och för att vår välfärd bygger på skatteintäkter som genereras genom företagande. Dessutom utgör idag företag en viktig del i välfärdsutbudet eftersom det är valfrihet i skola och omsorg. Genom företagsbesök kan jag få en mycket bättre uppfattning om vilka problem företagare stöter på och vilka frågor jag sedan kan driva i Stockholm för att förbättra villkoren, än om jag stannar inne på kontoret.

På vilket sätt är besöksnäringen viktig för Stockholms stad?

– Stockholm vill vara en öppen och välkomnande stad. Förutom att många besökare till Stockholm ger möjlighet för våra invånare att träffa intressanta människor, bidrar besökarna med viktiga skatteintäkter till välfärden. Besöksnäringen genererar också viktiga arbetsplatser i en tid där färre handlar i fysiska butiker och istället lägger sina pengar på service och upplevelser.

På vilket sätt arbetar styret i Stockholms stad för att förenkla för besöksnäringen i staden?

– Redan dagen efter företagsbesöket kontaktade jag vår tillståndsenhet för alkohol och tobak för att höra hur de ställer sig till så kallad främjande myndighetsutövning. Det bygger på att det som företagare ska vara lätt att göra rätt och lätt att rätta till. Tillsynens fokus behöver istället läggas på de som ägnar sig åt organiserad brottslighet och smiter undan skatt. Ett litet steg i att förenkla har jag redan tagit, då jag och Liberalerna under våren drev igenom att krogkunder som köper sin dryck från en inomhusbar själv ska kunna ta med sig drycken ut till en intilliggande uteservering. Idag är det inte möjligt om det finns en mellanliggande gångväg. Regelförändringen träder ikraft nästa sommarsäsong.

Skriven avJessica Drugge
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist