Stockholms företagsklimat rasar: "Det är en kollaps"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT På tre år har Stockholms företagsklimat rasat 101 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking. Trafikkaos och dålig service är bidragande faktorer, vittnar företagare om. ”Man blir behandlad som om man är kriminell”, sa Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset.

Johannes Cullberg
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Johannes Cullberg, grundare Paradiset

David Holmsten

David Holmsten, LTP Säkerhetsteknink AB

Christina Cedergren

Christina Cedergren, VD Cedergruppen

Anna Köning Jerlmyr (M)

Anna Köning Jerlmyr

Foto: Peter Knutson
Erik Slottner

Erik Slottner (KD)

Daniel Helldén

Daniel Helldén (MP)

Jan Valeskog

Jan Valeskog (S)

Foto: Magnus Selander

Stockholm rasar på rankingen över företagsklimatet bland landets kommuner som Svenskt Näringsliv ställer samman varje år. Från att år 2014 ha legat på en 22:a plats, har Stockholm halkat ner mer och mer, till att i år hamna på plats 123. Det är en tillbakagång med 101 placeringar på tre år för landets folkrikaste kommun, ansedd som loket i svensk ekonomi.

Tjänstemännens och politikernas attityder samt kommunens service till företagen är faktorer som drar ner rankingpositionen. Det framkommer av företagarnas svar, vilka diskuterades på ett seminarium i Näringslivets Hus nyligen.

Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset, levererade hård kritik till Stockholms politiker och tjänstemän. Bland annat när det kommer till processen att söka alkoholtillstånd.

– Man blir behandlad som om man är kriminell, det är månaders arbete. Det är som en rysk docka, man klarar av ett moment och tror att det är över, men det fortsätter och fortsätter, sa han.

Anna König Jerlmyr (M) menade att stadens dåliga service gentemot företagarna är en avgörande faktor till att företagsklimatet har rasat så snabbt i Stockholm.

– Det är en kollaps och det måste vi ta på allvar.  

Erik Slottner (KD), höll med.

– Hur lyckas man falla 100 placeringar på tre år? Jo, genom sitt bemötande. Som barn lär man sig om den onde kapitalisten och stackars arbetaren, och det är ett tankesätt som följer oss in i stadsfullmäktige och ända in i rikspolitiken. Den typen av attityd påverkar såklart tjänstemännens agerande gentemot företagare, konstaterade han.

Johannes Cullberg jämförde Stockholms företagsklimat med det i Nacka, där han också har verksamhet. Han menar att det är en ’enorm skillnad’, till Nackas fördel.

Men åsikterna bland politiker i Stadshuset går isär. Oppositionen beskriver det som ”fyra förlorade år”, medan regerande S-företrädare talar om en undersökning med brister.

– Det är värdefullt med en systematiserad undersökning som går över hela landet, men det är fullkomligt oseriöst att jämföra Stockholm med småkommuner som Arvidsjaur, sa Jan Valeskog (S).

Även Stockholms trafiksituation diskuterades. David Holmsten, LTP Säkerhetsteknik, berättade att hans företag tvingades flytta från Solna till Västberga på grund av för långa köer och avståndet till de stora trafiklederna.

Han menade att de också tvingas välja mellan att parkera olagligt och ta en böter, istället för att leta upp lediga parkeringsplatser.

– Har vi ett akut säkerhetsläge kan vi inte köra runt i två timmar och leta parkering. Dessutom måste vi ta höjd för parkeringsavgifter och kötider. Det gör att vi absolut drar oss för att ta jobb i stan, sa han.

Daniel Helldén (MP) höll med om att de ständiga byggena i city påverkar framkomligheten, och att det är problematiskt. Han presenterade Miljöpartiets lösning, vilket är att bygga parkeringshus i förorterna. Det ska täcka upp för förlorade platser i stadskärnan, menar han.

Även välfärden fick sig en duvning under seminariet. Christina Cedergren, vd Cedergruppen, efterfrågar fler privata aktörer i välfärden. Debatten kom osökt in på Reepalu-utredningen och det förslag som ligger på bordet.

– Det finns såklart skäl till varför Reepalus förslag läggs fram, men vi alla här i rummet vet att det inte kommer att gå igenom riksdagen, menade Daniel Helldén.

Publikfrågan varför regeringen då lägger fram det, lämnades obesvarad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.