Reepaluutredning
Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Många uppfattar redan i dag att tillgängligheten och kvaliteten i den offentliga sektorn är dålig och regeringens förslag kommer inte att göra den saken bättre." skriver en rad Stockholmsföretagare i denna gemensama debattartikel

Vilka branscher står på tur att vinstbegränsas?

NYHET Publicerad

DEBATT Som företagare i Stockholm är vi djupt oroliga. För oss är det avgörande att det finns bra skolor som utbildar dem vi ska anställa, att det finns god sjukvård när medarbetare blir sjuka och att det finns en välfungerande omsorg för våra medarbetares anhöriga.

Vi behöver därför effektivt nyttjade skattepengar och ett bra företagsklimat – det är så svenskt välstånd byggs. Regeringens agerande med vinstbegräsningar i vissa typer av företag går nu i rakt motsatt riktning.

Det finns utmaningar i dagens välfärdssystem, men ingen kan väl tro att det blir bättre av att mängder av välskötta små företag ska flyttas tillbaka in i den offentliga sektorn? Personalen på alla dessa företag med hög grad av eget bestämmande och närhet till beslutsfattande har knappast lust att gå tillbaka till den offentliga sektor de tidigare letat sig ifrån.

Inom både vården och skolan har vi i dag en stor kompetensbrist och den väntas bli värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköterska eller lärare bara har en arbetsgivare på orten att söka jobb hos kommer knappast göra dessa yrken mer attraktiva. Valfrihet är viktig för både medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.

I dag bedrivs cirka 20 procent av välfärden i privat regi och utvärdering efter utvärdering pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare.

Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort? Många uppfattar redan i dag att tillgängligheten och kvaliteten i den offentliga sektorn är dålig och regeringens förslag kommer inte att göra den saken bättre. En utredning, av företaget PWC, visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer ha ytterst svårt att överleva om Ilmar Reepalus utredningsförslag går igenom.

Vad menar egentligen Stefan Löfvens (S) regering när den försöker väcka empati för sitt förslag och säger att det inte ska vara tillåtet med att göra vinster på välfärden. Det flesta av oss som arbetar sysslar med att bygga välfärd. De som bygger vägar ger ett bidrag till välfärden, likaså de som bygger bostäder eller producerar vår mat. Ett samhälles välfärd består av så mycket mera än de företag regeringen nu ger sig på. Vilken är nästa bransch som ska få vinsttak?

Om staten inte vill lyssna till företagen som berörs borde man väl i alla fall lyssna på berörda myndigheter och flera fackförbund. Vart regeringen än vänt sig för att få stöd för sitt förslag har det blivit totalsågat och trots detta vill man driva igenom förslaget i en eftergift åt Vänsterpartiet.

Nej, sluta med populistiska slagord om vinster i välfärden. Alla negativa uttalanden om näringslivet lägger en våt filt över hela företagandet. Se i stället till att vi i Sverige kan fortsätta leva i ett av världens bästa länder.

Jörgen Bergqvist
vd Delicato Bakverk AB

Annica Carlsson
vd Equator Stockholm AB

Christina Cedergren
vd Cedergruppen AB

Hans-Åke Johansson
vd HÅJ Transporter

Emma Unevik
vd Stockholms Städsystem

Anna-Lena Bohm
vd UniGuide

Elisabeth Kvanman
vd MåBra Förskolor AB

Camilla Lindgren
vd Verbala Stigar Förskolor AB

Bertil Wahlström
vd J.A. Lindblads Bokförlags AB

Helena Bonnevie
vd Akers Friskola

Susanne Bagger
vd Amendo Bemanning & Rekrytering AB

Adam Brånby
delägare Woolpower

Solveig Sunnebo
grundare Helianthus förskolor

Magnus Larsson
vd Expander Business Consulting AB

Marita Eerola
vd Vårdstyrkan

Alvar Kårfors
vd Orto Novo AB
Publicerad i LT 171028

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Persson på S-kongressen: "Viktigt att Sverige bibehåller sin konkurrenskraft"

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraternas kongress ägde rum i Örebro i helgen. Svenskt Näringslivs ordförande, Fredrik Persson, var på plats för att lyfta viktiga näringslivsfrågor som företagens kompetensförsörjning, Sveriges konkurrenskraft och ändrade konfliktregler.
NYHET Publicerad:

Företagare: Politikerna måste förstå hur viktiga vi är

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede och företagare efterlyser politiker som förstår hur viktiga de är för Sverige. "Det har varit ett stort fokus på bland annat bidrag och välfärd men inte var pengarna ska komma ifrån", säger företagaren Emma Dehmer Unevik.
NYHET Publicerad:

Heta valfrågor för småföretagare

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede. Privat välfärd, integration, fossilfritt bränsle och att skapa jobb för nyanlända är prioriterade frågor för ett par småföretagare.
NYHET Publicerad:

”Extra föräldraledighet en märklig prioritering”

VALET 2018 Socialdemokraterna föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov. En märklig prioritering, anser chefekonom Bettina Kashefi. ”Partiets förslag riskerar att påverka arbetsutbudet och samhällsekonomin negativt i ett läge då svenska företag har stor brist på arbetskraft.”
NYHET Publicerad:

Så tycker blivande riksdagsledamöter om företagen

VALET 2018 Svenskt Näringsliv har tagit pulsen på samtliga politiker på valbar plats till riksdagen i höst. De lovar att förbättra villkoren för landets företag om de blir invalda i riksdagen.
NYHET Publicerad:

Företagarna: Minskat regelkrångel viktigaste valfrågan

VALET 2018 Färre regler. Det är vad Sveriges företagare önskar sig mest av allt efter valet i höst, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Regelbördan skapar tidsödande administration och hämmar entreprenörskap och kreativitet, anser byggföretagaren Carin Stoeckmann.
NYHET Publicerad:

Väljarna vill förbättra företagens villkor

VAL 2018 Budskapet från väljarna är tydligt. Gör det enklare att driva företag. En ny undersökning visar att det finns stöd i opinionen för att ändra i LAS, minska regelbördan och att sänka företagsbeskattningen.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt, Stefan Löfven

VALET 2018 Statsminister Stefan Löfvens löften om en ny näringspolitik har inte infriats. Av 92 initiativ som regeringen gjort på viktiga politikområden för företagen har 53 skadat näringslivet och Sverige. Betyget för regeringen efter fyra år blir därför F – icke godkänd, skriver vd Carola Lemne, och efterlyser en företagsvänlig regering efter valet 2018.
NYHET Publicerad:

Järnvägsbyggare vill se kvinnlig kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att Strukton Rail lyckats anställa så många kvinnor de senaste åren beror på en medveten satsning på kvinnor, men främst på att företaget jobbat för att skapa en öppenhet och en sund kultur där både kvinnor och män trivs, enligt vd:n Robert Röder. 
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist lägger expansionsplaner på is

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Det gör att planerad expansion läggs på is och företagen får svårt att möta kundernas behov.
NYHET Publicerad:

Småföretagare: "Vi måste börja prata om LAS"

ARBETSMARKNAD Kjell-Arne Edvinsson vet vad han talar om när han berättar om hur lagen om anställningsskydd gör livet som småföretagare svårt och ibland omöjligt. Samtidigt tror han att lösningen kan vara att fack och arbetsgivare är överens om hur man ska tolka lagen, snarare än att skriva om den.
NYHET Publicerad:

Mer och längre utbildning inte alltid lösningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Släpp in fler privata aktörer i vägledningen som kan matcha personer direkt mot jobb, inrätta en one-stop-shop för de som invandrar till Sverige och utvidga möjligheten till provtjänstgöring för att nå legitimation. Det är framkomliga vägar för att snabba på etableringen och därmed integrationen, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Mer relevanta utbildningar kan öka lusten av lära

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenskt Näringslivs årliga gymnasierapport har precis släppts. Andelen elever som tar examen från de nationella programmen har ökat något. ”Det är positivt, men resultaten måste förbättras snabbare”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Företagen hittar inte rätt arbetskraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag har svårt att hitta rätt medarbetare. Gymnasie- och högskoleutbildningar med låg relevans för näringslivet är en av förklaringarna, visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

"Regeringens förslag fullständigt ogenomtänkta"

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Lagrådet levererar omfattande kritik i sitt yttrande över lagrådsremissen om Reepaluutredningen. Det måste få konsekvenser för frågans fortsatta hantering. Vi kan inte ha en regering som går emot både grundlag och Lagrådet för att nå oklara politiska mål, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor och Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert.
NYHET Publicerad:

Succé för rekrytering av nyanlända

INTEGRATION Sedan två år jobbar teknikföretaget ÅF intensivt med att rekrytera nyanlända ingenjörer och ingenjörer med utländsk bakgrund som bor i Sverige. Till en början gick det trögt men när det väl lossnade blev det succé. Företagets diversity coach, Amir Nazari, leder satsningen.
NYHET Publicerad:

Stor risk att företag lägger ned om vinsttaket genomförs

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Nio av tio elever, brukare och anställda inom privatdriven välfärd finns i bolag som kan tvingas att lägga ned om regeringens förslag blir verklighet. Det skriver Svenskt Näringslivs vice vd Caroline af Ugglas och Anders Morin, ansvarig välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Vinststopp kan försvåra lärarkrisen

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Ett vinststopp inom välfärden kommer att ytterligare försvåra Sveriges lärarkris. Två nya undersökningar visar nu på långtgående risker med regeringens lagförslag. "Skolor som lärare uppskattar kan komma att hotas av nedläggning".
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.