Gymnasielärare
Foto: Roald, Berit

I Håbo kommun betalar företagen och deras anställda så mycket skatt att det räcker 5.400 gymnasieplatser (570 miljoner!). I Enköping räcker 1.400 miljoner till 13.500 gymnasieplatser.

Därför borde företagsklimatet stå högst på den politiska agendan

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Det är alltid roligt att tillhöra ett vinnande lag. Att bo i Mälardalen, och närmare bestämt i Enköpings eller Håbo kommun, är definitivt en vinstlott. Företagandet blomstrar, arbetstillfällena är många och det etableras ständigt nya företag som bidrar till välfärden på olika sätt.

Anna-Lena-Holmström

Anna-Lena Holmström

Företag och företagsamma människor har stor betydelse för vårt samhälle på så många olika plan. Och det är värt att fundera på och imponeras av. I Håbo kommun kan exempelvis 3.800 människor gå till jobbet varje dag, och se fram emot en lön i slutet av varje månad, tack vara de privata näringslivet. I Enköping är motsvarande siffra hela 9.700. Helt fantastiskt! Och inte nog med det. I Håbo kommun betalar företagen och deras anställda så mycket skatt att det räcker till 5.400 gymnasieplatser (570 miljoner!). I Enköping räcker 1.400 miljoner till 13.500 gymnasieplatser.

Men också vinnande lag måste vara på tårna, förbättra och förändra för att fortsätta vara framgångsrika. Låg arbetslöshet är möjligen bra för den enskilda individen på kort sikt, men ställer till det för företag som vill och kan växa och anställa. Det i sin tur påverkar allas vår välfärd och hur mycket pengar vi har att köpa skola, vård och omsorg för.

De dominerande branscherna i både Håbo och Enköping är idag bygg, handel och tillverkning, det senare framförallt i Håbo. I alla de branscherna är det svårt att få tag på rätt kompetens, av olika skäl. Det handlar både om utbildning och personlighet. Konsekvensen blir att tillväxten står och stampar. De företag jag pratar med säger att de till viss del kan kompromissa med utbildningsbakgrund eller yrkeserfarenhet, men aldrig med attityd eller inställning till att jobba. Det senare, säger företagare till mig, är ett växande problem.

Om vi lämnar personlighet och inställning till att jobba därhän, och bara fokuserar på utbildning, så finns det en hel del som våra politiker kan göra.

Idag är det oerhört populärt bland unga att välja Samhällsprogrammet på gymnasiet. Ett mycket bra program, om man vet att man vill studera vidare. Om man både vill få en yrkesutbildning och möjligheten att studera vidare kan man exempelvis välja Byggprogrammet, efterfrågan på byggnadsarbetare är enorm.

Den kommunala nämnd som är ansvarig för grundutbildningen har mycket att vinna på att vara tydlig med att skolan ska se till eleverna från förskoleklass till nian har löpande kontakt med företag och arbetsliv. Då blir bilden av vad olika yrken innebär, vad som känns rätt för mig som individ, och vilken efterfrågan som finns på hemmaplan tydlig. Om nämnden också ser till att det finns så kallade lokala programråd kopplade till yrkesprogrammen, där näringslivet finns representerat, blir utbildningen mer ”rätt” utifrån vad marknaden efterfrågar. Näringslivet får då också ett naturligt engagemang i både skola, utbildning och elever. Det underlättar för att få till de viktiga PRAO-platserna (Praktisk Arbetslivs Orientering). Allt detta sammantaget kommer tveklöst att leda till att våra unga gör mer välgrundade val som i större utsträckning är kopplade till i vilka branscher jobben faktiskt finns.

Ibland hör man invändningen att det inte spelar någon roll vad man utbildar sig till, eftersom ingen kan sia om framtidens yrken och efterfrågan. Vem kände exempelvis till yrket ljuddesigner för 10 år sen? Så är det naturligtvis och därför är det också viktigt att vi rustar våra unga för att vara inställda på karriärväxling under sitt yrkesverksamma liv. Men vissa saker kan vi faktiskt sia om. Med det enorma utbud som finns av personer som är utbildade för att arbeta inom media kan vi utan att blinka säga att det är oerhört svårt att få jobb i den branschen, vi kan också med stor säkerhet hävda att byggnadsarbetare inom överskådlig tid är ett säkert jobbkort med en riktigt bra lön dessutom.

Hur lätt det är att få tag på kompetens, hur väl man blir bemött när man har med en kommun att göra och hur kommunikationer och infrastruktur ser ut är några faktorer som har stor betydelse för var företag väljer att växa och etablera sig. De kommuner som verkligen förstår det, och på allvar jobbar med att ha bästa tänkbara företagsklimat och stadigt förbättrar det, har enligt undersökningar visat sig ha både bättre ekonomisk utveckling och ett ökande antal arbetstillfällen. Det borde vara skäl nog för både Enköpings och Håbo kommun att ha företagsklimatet riktigt högt på den politiska agendan. Här ligger Håbo i dagsläget efter Enköping, men än finns tid att gasa i frågan. Vilken kommun kommer bäst ut i maj 2017, när nästa företagsklimatsundersökning presenteras? Det väntar jag med spänning på.

För 13.500 är många jobb! Men de kan och behöver bli ännu fler!

Publicerad i Enköpingsposten 20161116

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.
NYHET Publicerad:

NOTE – precisionsarbete i Roslagen

ENTREPRENÖRSKAP NOTE Norrtelje är en ledande tillverkningspartner belägen i hjärtat av Roslagen. På företaget komponeras elektroniken bakom flera stora varumärken. Under ett besök av Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmström, tillsammans med Norrtäljes näringslivsutvecklare Marcus Iliev samt exploateringschef Benjamin Råd Vaher, berättade kvalitetschef Niklas Andreasson och miljöansvarig Mikael Eklöf om hur NOTE Norrteljes förutsättningar ser ut idag.
NYHET Publicerad:

“Hållbarhet är en fråga om att skapa trygghet för våra kunder”

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG 2019 Länsförsäkringar Uppsala har de senaste tre åren jobbat hårt för att tydliggöra vad hållbarhet innebär för bolaget. Utmaningarna är många, men likaså är möjligheterna. “Som bank- och försäkringsbolag handlar hållbarhet om att hantera risker och göra rätt saker på både lång och kort sikt”, säger Joel Grauman, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Uppsala.