Högt tryck på Bivaxfabriken UF

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Albin Ljudén och Victor Olsmats går båda sista året på Lundellska Skolan i Uppsala. I höst driver de som valfri gymnasiekurs företaget Bivaxfabriken UF och vid terminsstarten var de redan i full gång med försäljningen av klimatsmarta bivaxdukar.

Porträtt på Albin Ljudén

"Vi ville skapa något som både skulle vara hållbart och underlätta folks vardag", säger Albin Ljudén.

Foto: Privat
Porträtt av Victor Olsmats

"Drömmen vore såklart att komma till SM i UF-företagande", säger Victor Olsmats.

Foto: Privat

Både Albin och Victor har länge varit intresserade av företagande. Men, det var när de i vintras jobbade som liftvakter i Sunnerstas skidbacke som de på riktigt började spåna på affärsidéer.

– Det stod tidigt klart att vi ville hitta en djupare mening med företagandet och skapa något som både skulle vara hållbart och underlätta folks vardag.

När de under sommaren fick möjligheten att vara med i ett utbildningsprogram i entreprenörskap var affärsidén redan formulerad och redo för sjösättning. Utgångspunkten var att motverka en alldeles för utbredd plastanvändning och möta kommande EU-regler som förbjuder engångsartiklar i plast.

– Vi ville hitta ett bra alternativ till plastprodukter och kom över information om bivaxdukar. Det kan bland annat ersätta plastfolie och även om det har blivit trendigt i många delar av världen har det inte riktigt nått Sverige.

Albin och Victor är måna om att ha full kontroll över produktionen och på Bivaxfabriken har de redan hunnit förbättra sortimentet. Vaxet, som dukarna behandlas med, beställdes ursprungligen från Frankrike och rimmade inte med deras ambitioner om hållbarhet. Efter att ha kontaktat biodlare i Uppland kunde de lägga om produktionen.

– Sedan september använder vi lokalproducerat bivax. Det är inte bara mer hållbart, vi märker också stor skillnad på produktens kvalitet. Duken både doftar bättre och blir mer följsam. Det är därför vi vill att det ska vara vårt eget hantverk, då kan vi själva välja råvaror och se till att produkten är så bra som vi önskar!

Albin och Victor har höga målsättningar när det kommer till prestationer under UF-året. Samtidigt ser de kursen som en möjlighet att få med sig praktiska kunskaper kring företagande som de inte kunnat få på egen hand.

– Drömmen vore såklart att komma till SM i UF-företagande. Men, innan dess har vi som delmål att omsätta 100 000 kr innan årsskiftet. Vi är redan på god väg! Nu tillvaratar vi möjligheten att bli ännu bättre på bokföring, lära oss skriva partneravtal och skaffa nya kontakter.

I nuläget utgör det höga trycket på produktionen ett av UF-företagets stora utmaningar. Tätt följt kommer behovet av att stabilisera omsättningen. En lösning som föreslås är expansion.

– Vi har redan behövt ta in extra hjälp för att hinna med. Med fler hjälpande händer kan vi också lägga mer fokus på andra aspekter av företagandet. Nu funderar vi på att kontakta kommunen och erbjuda jobb till nyanlända eller andra som har svårt att hitta arbete. Då kan vi både erbjuda arbetstillfällen och en bra produkt. Det är ju hållbart om något!

Även stabiliseringen av sin omsättning är något de funderat mycket på. En lösning är deras nystartade samarbete med ett annat UF-företag, men killarna har fler mål i sikte.

– Vi vill etablera fler samarbeten och hitta butiker där vi kan sälja våra produkter, så kan vi sprida ut äggen i fler korgar!

Från flera håll möter Albin och Victor positiv respons. Många tycker att deras produkt är spännande, återkommer till deras shop och lämnar fina recensioner.

– Vi får många bra tips och positiva kommentarer. Det motiverar oss till att kämpa ännu hårdare. Det här är ju en produkt för alla. Nästa steg är att utvidga målgruppen och nå de som inte redan har ett hållbarhetsintresse. Vi måste bli ännu bättre på att informera om fördelarna med produkten. Till exempel att bivaxet i dukarna har antibakteriella egenskaper och att maten håller sig både bättre och fräschare!

Både Albin och Victor är överens om att UF-företagandet spelar en viktig roll i dagens samhälle. Å ena sidan ser de entreprenörskapet som en drivande faktor i samhällsutvecklingen, å andra sidan som en möjlighet för unga att hitta självförtroende och våga gå sin egen väg.

– Det är entreprenörer som skapar framtiden. Att vi introduceras till entreprenörskapet gratis via skolan är en otrolig möjlighet! UF-företagande ger oss kött på benen och vi får uppleva att vi kan forma vår framtid själva, vi blir inte så beroende av andra!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Rebecca

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar vår nya studentmedarbetare Rebecca Berglund-Schwarz varmt välkommen! Rebecca kommer att finnas på Svenskt Näringslivs regionkontor i Uppsala. "Svenskt Näringsliv är en spännande utmaning för mig och ett perfekt tillfälle att få en ökad inblick och skapa kontakter inom näringslivet", säger Rebecca.
NYHET Publicerad:

Lönsam hållbarhet i fokus hos Sandvik Coromant i Gimo

MILJÖSATSNING Sandvik Coromant i Gimo har världens största fabrik för tillverkning av skär- och verktygssystem, företaget är också en stor aktör i branschens hållbara utveckling. I samarbete med Länsstyrelsen Uppsala jobbar man för att lyfta miljöarbetet ytterligare. “Ett hållbart tänk slår an i alla perspektiv, det är en fråga om lönsamhet och planetens hälsa”, säger platschef Joakim Fagerudd.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning toppar näringslivsrådets agenda

FÖRETAGSKLIMAT I Tierp invigs det nya året med ett uppgraderat näringslivsråd. Syftet är att bibehålla en positiv utveckling av företagsklimatet och lägga grunden för en långsiktigt hållbar utveckling. I rådet kommer aktörer från såväl jordbruk, som politik och näringsliv finnas representerade. Henrik Nyström, platschef på Atlas Copcos Tierpverken, välkomnar det nya forumet som kan komma att spela en betydande roll när nya utmaningar väntar kommunen.
NYHET Publicerad:

Elprogrammet på Praktiska gymnasiet i Uppsala bäst i länet

UTBILDNING I Uppsala län ska cirka 4 100 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

“Vi ska bli Sveriges mest hållbara företag”

MILJÖSATSNING I Morgongåva, sex mil väster om Uppsala, ligger Apoteas logistikcenter. Det är motorn i Sveriges första fullskaliga nätapotek. Med vd Pär Svärdson i täten, är de nu i full gång med att också bli Sveriges mest hållbara företag. "För oss är miljönytta är likställt med konkurrenskraft. Låga priser kan alltid bjudas under, men alla gynnas av hållbara klimatsatsningar!"
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

”Vi vill kunna säga att vi tagit vårt ansvar”

MILJÖSATSNING Nya innovativa lösningar är nödvändiga för att parera en klimatkris. En viktig källa till nytänk och initiativtagande är våra företagare. På ICA Flygfyren i Norrtälje, pågår butikens hittills största miljösatsning. Om det berättade VD Magnus Aronsson, när Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmström, tillsammans med Norrtäljes näringslivsutvecklare Marcus Iliev och tidigare näringslivschef Rodrigo Garay, var på företagsbesök i Roslagen.
NYHET Publicerad:

Tierp inleder nytt år med uppgraderat näringslivsråd

FÖRETAGSKLIMAT I höst hade Tierps kommun all anledning att fira. När Svenskt Näringsliv tog den årliga tempen på företagsklimatet runt om i landet, klättrade Tierp 65 placeringar i kommunrankingen. I syfte att främja en fortsatt positiv trend och en hållbar näringslivsutveckling har kommunen klubbat igenom en uppgradering av sitt näringslivsråd.
NYHET Publicerad:

Väktare ska trygga butikskunder i Tierp

SÄKERHET Brottslighet medför stora ekonomiska konsekvenser för företagare. Det visar den rapport som HUI Research tagit fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Det är också något Erik Bergström och Magnus Lindberg, ägare av Hemköpsbutiker i Uppsala och Tierp, fått erfara. Oroligheter kring butiken har medfört både snatteri och otrygghet. Nu anlitar de vakter för att trygga kunder och medarbetare.
NYHET Publicerad:

Svensk e-identitet ”ser till att du är du”

ENTREPRENÖRSKAP I SVT:s gamla lokaler på Svartbäcksgatan huserar IT-företaget Svensk e-identitet. Företaget grundades för tio år sedan efter att matchningstjänsten Connect fört tre Uppsalaentreprenörer samman; Mikael Westöö, Jörgen Hellgren och Patrik Sandberg hade på var sitt håll fått upp ögonen för nya behov och en ny bransch.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Arbetsbyrån UF hjälper unga ut i arbete

UNG FÖRETAGSAMHET Jadd Saliba, Kevin Amin och Mathias Lind går sista året på Celsiusskolans Handels- och administrationsprogram. Som gymnasieprojekt driver de UF-företaget Arbetsbyrån. I februari går startskottet för deras event som ska föra samman arbetsgivare och arbetssökande.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Bygglovhjälpen gör det lätt att göra rätt

FÖRETAGSKLIMAT Ofullständiga bygglovsansökningar ställer till det för både kunder och medarbetare. I Uppsala kommun ska den nylanserade tjänsten “Bygglovhjälpen” göra det lättare för företagare och privatpersoner att ansöka om bygglov. Yvonne Fredriksson, Enhetschef för bygglovhandläggning i Uppsala kommun, berättar om den digitala tjänsten som kan effektivisera ärendehanteringen för både kunder och medarbetare.
NYHET Publicerad:

Bygglovsprocessen - en brobyggare i Enköping

FÖRETAGSKLIMAT På Enköpings miljö- och byggnadsförvaltning upplevde medarbetare att kommunen och företagare talade om varandra snarare än med varandra. För att ta reda på vart det skavde antog förvaltningen en ny strategi. Med en fikakorg i handen begav de sig ut till de stora byggföretagen för att lyssna till deras upplevelser av förvaltningens hantering av bygglovsprocessen. "Vi såg möjligheten att bryta ett mönster av dåliga relationer", säger Magnus Holmberg Muhr förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.
NYHET Publicerad:

"Vill lära ut mer om företagande och samhällsekonomi"

SKOLNÄTVERK "Fler elever skulle kunna göra rationella beslut om sin framtid och även inspireras till att välja andra typer av yrken med mer kunskap inom företagande och samhällsekonomi" säger Jens Lepikko som är ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Uppsala. Jens kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.