I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma.
Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
Förra läsåret drev hela 1272 elever i Gävleborg UF-företag på gymnasiet, vilket motsvarar 44 procent av en årskull och placerar Gävleborg på en tredjeplats nationellt när det kommer till genomslaget i gymnasiet.
Ung Företagsamhet går som en röd tråd genom hela skoltiden. På grundskolan finns tre olika läromedel som anpassats för olika åldrar. Där får eleverna bland annat öva på sin kreativitet, företagsamhet och initiativförmåga. I övningarna finns även viktiga delar som problemlösning, ansvarstagande och samarbete. På gymnasiet finns processutbildningen UF-företagande som ger eleverna entreprenöriella egenskaper och en inblick i hur det är att driva företag.
Även här övar eleverna på att samarbeta, ta ansvar, kommunicera och hantera de konflikter som uppstår. Efter gymnasietiden erbjuds eleverna att gå med i nätverket UF alumni. Ett nätverk som matchas med arbetslivet men också försöker uppmuntra alumnerna att flytta tillbaka eller stanna i Gävleborg efter avslutade studier och andra orsaker till flytt från regionen.
Ung Företagsamhet Gävleborg är en välskött förening där ett unikt nätverk mellan kommuner, skola och privat- och offentlig sektor bildats genom åren. Lärare handleder och med stort engagemang tar de sina UF-elever i mål och ger dem möjligheten att få öva på sitt entreprenörskap. Partners från näringslivet satsar och delar med sig av både kompetens, pengar och tid. En arena som förenar.
Ung Företagsamhet är en inkluderande verksamhet där kvittot på genomslag oftast reflekteras i elevers entusiasm. Glöden, glädjen och drivkraften som skapas i dessa sammanhang är oslagbar. Här riktas strålkastarna till stor del på graden av ansträngning oavsett utgångsläge. Alla kan vara med, alla kan delta och alla kan få känna känslan av att jag har något att bidra med.
Är det något som politiker, tjänstemän, rektorer, lärare, näringsliv och föräldrar borde kunna ställa sig bakom och uppmuntra till hundra procent så är det vikten av att ge våra unga i samhället en möjlighet att lära sig vad entreprenörskap och företagande handlar om.
Varför inte göra entreprenörskap obligatoriskt på schemat från grundskolan och uppåt? Att satsa på Ung Företagsamhet och låta det ta plats i länets alla skolor är en investering i framtiden. Helt enkelt en investering i framtidstro.
Ung Företagsamhets styrelse i Gävleborg:
Ulrika Spåls, Gävle ordförande, Lena Bogren, Gävle, Magnus Bolinder, Bollnäs, Josefin Bergqvist, Sandviken, Andreas Sjöberg, Sandviken, Katarina Svender, Ljusdal