I huvudet på en småföretagare

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut.

Elisabeth M
Foto: Maria Lund

Elisabeth Moglia, Elisabeths Ost och Delikatesser i Enköping

Men så hör man kommentarer och får frågor som får en att tänka; ”Men hallå! Hur tänker du nu? Varför tror du så?”

Kanske är inte småföretagandets värld så självklar ändå? Och eftersom jag är en mycket pedagogisk småföretagare, kan jag inte låta bli att försöka beskriva den. Ja, hur min småföretagarverklighet ser ut alltså. Så jag har valt några frågor och påståenden som jag har fått eller hört och utgår från dem.

"Tänk så bra att vara företagare och kunna ta ut precis så mycket man vill i lön!"

Ja, det kan man ju förstås. Men om jag inte först har betalt varor, hyror, skatter, försäkringar och alla andra räkningar som företaget har fått, blir inte mitt företag speciellt långlivat. Och har jag anställda, så måste jag ju betala deras löner först. Annars är det inte så troligt att de vill vara anställda hos mig. Kanske har jag också större investeringar i t ex maskiner som jag måste spara till. Men sedan kan jag titta ner i kassakistan och kolla om det finns något kvar. Och har jag tur, finns det lite kvar där på botten som jag kan få ut i lön. Det kanske inte blir precis den 25:e varje månad, men ibland så.

"Och här sitter ni som ska bli företagare och tjäna en massa pengar!"

Det här påståendet hörde jag faktiskt på en ”Starta Eget”-kurs som jag var med på. Och det var läraren som sa det. Jag kommer ihåg att jag funderade på vad vår lärare hade för erfarenhet av småföretagare. För inte är det i första hand pengarna som är drivkraften när man startar eget (och tur är väl det). Nej, många blir företagare för att få jobba med det som man är mest intresserad av. Någon tar över efter sina föräldrar. Några andra kanske väljer att starta företag för att få jobba tillsammans. Den enda anledningen som jag inte har sett någon lyckas med är de som startar företag för att få mer ledig tid.

"Om man inte får något jobb, kan man alltid starta företag!"

Det här är en åsikt som framför allt många politiker verkar ha. Och visst vore det bra. Sverige behöver verkligen fler livskraftiga företag. Men man glömmer att det inte räcker att vara bra på det som man ska sälja. Gärna bäst så att man får många kunder. Man är ju också sin egen ekonomiavdelning, personalavdelning, utvecklingsavdelning och marknadsavdelning. Visst finns dessa tjänster att köpa, men om det ska bli någon slant kvar att försörja sig på, får man nog räkna med att göra det mesta själv, i alla fall de första åren.

"Jag förstår inte varför hon inte anställer någon mer! Hon bara tänker på pengar!"

Att anställa sin första medarbetare är ett stort steg i en företagares liv. Ansvaret kan kännas enormt. Som företagare förväntas man kunna allt som står i lagar och avtal. Det gäller både om man är ett litet företag med en anställd eller om man har flera hundra anställda och hjälp av en kunnig personalavdelning.

När man trots allt vågat ta steget, måste man vara helt säker på att man har fått tag i rätt person. Den förste anställde är ju halva företaget. Då vill det till att man jobbar bra tillsammans och drar åt samma håll.

Pengarna då? Ja, den anställde vill säkert ha lön. Gärna varje månad den 25:e. Det uppskattas förmodligen inte om man säger; ”Vi har tomt i kassakistan för tillfället. Du får din lön om tre veckor istället.” Så att ha pengar så att det räcker är helt nödvändigt för att man ska kunna anställa.

"Men varför i hela friden valde du att bli företagare om det är så jobbigt och riskfyllt?"

För att det är så roligt förstås! Jag hade en dröm om att få driva den perfekta delikatessbutiken. Full med sådant som jag tycker är riktigt, riktigt gott. Och få samverka med härliga kunder, medarbetare och leverantörer som har samma intresse. Nu tycker jag att jag har det.

Jag kanske inte blir så rik. Men lycklig.
 

Elisabeth Moglia
Elisabeths Ost och Delikatesser i Enköping

Publicerad i Enköpingsposten 151010

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.