Kompetensförsörjning toppar näringslivsrådets agenda

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Tierp invigs det nya året med ett uppgraderat näringslivsråd. Syftet är att bibehålla en positiv utveckling av företagsklimatet och lägga grunden för en långsiktigt hållbar utveckling. I rådet kommer aktörer från såväl jordbruk, som politik och näringsliv finnas representerade. Henrik Nyström, platschef på Atlas Copcos Tierpverken, välkomnar det nya forumet som kan komma att spela en betydande roll när nya utmaningar väntar kommunen.

Porträtt: Henrik Nyström

"Kompetensförsörjning är en av våra absolut största utmaningar", säger Henrik Nyström, platschef på Atlas Copcos Tierpverken.

Foto: SÖREN ANDERSSON
Porträtt Lars Ingeberg

"I år kommer det uppgraderade näringslivsrådet, med reglemente och protokoll, göra näringslivets prioriteringar till ett ärende för politiken", säger Lars Ingeberg, näringslivschef och chef för medborgarservice i Tierp.

Foto: Tierp kommun
Porträtt Sara Sjödal

"Med bra skolor kan vi se till att unga rustas väl för både arbetsliv och vidare studier, samtidigt som vi attraherar kompetens utifrån", säger Sara Sjödal, Tierps kommunstyrelseordförande.

Foto: Tidformera AB

Sedan två och ett halvt år tillbaka har Henrik varit platschef på Tierpverken. Med omkring 500 medarbetare är det Sveriges största produktionsenhet inom industriteknik. Men de har fortsatt behov av fler medarbetare.

– Kompetensförsörjning är en av våra absolut största utmaningar. Även om vi inte har svårt att rekrytera, är det svårt att hitta rätt kompetens, berättar Henrik.

Idag är Henrik en rutinerad aktör i Tierps näringsliv och han upplever att kommunens bemötande har varit positivt sedan starten.

– När jag fick möjlighet att delta i forum, så som företagsfrukostar och ambassadörsnätverket, blev jag glatt överraskad av både företagarnas och kommunens engagemang. Träffarna är proffsiga och välbesökta, det skapar intresse! säger Henrik.

Men Tierp växer. Lars Ingeberg, näringslivschef och chef för medborgarservice i kommunen, berättar hur ett ökat antal företagsetableringar och expanderande verksamheter har trappat upp behoven från företagare och därmed också kraven på kommunen.

– I höst var tjänstemän, politiker och näringslivsaktörer alla överens om att vi behövde höja insatserna. I år kommer det uppgraderade näringslivsrådet, med reglemente och protokoll, göra näringslivets prioriteringar till ett ärende för politiken.

Enligt Henrik är utbildningsfrågan ett ärende för rådets agenda. För att säkra kompetensförsörjningen måste det bli attraktivt att bo och verka i kommunen.

– Utöver infrastruktur, så som bra kommunikation, hotell och restauranger, måste vi erbjuda Upplands bästa skola. Utbildningen ska locka både stora och små, lyfter Henrik.

Även Sara Sjödal, Tierps kommunstyrelseordförande, belyser fördelarna med bra utbildningsmöjligheter.

– Med bra skolor kan vi se till att unga rustas väl för både arbetsliv och vidare studier, samtidigt som vi attraherar kompetens utifrån, berättar Sara.

För att också främja samarbetet mellan utbildning och näringsliv, har det föreslagits att näringslivsrådet ska besökas av adjungerade representanter från organisationer som Ung Företagsamhet och Almi.

– Det skapar goda förutsättningar för nyföretagande bland unga och genererar extra driv hos de som tar anställning. Samtidigt måste vi hitta ett sätt att matcha de grupper i samhället som söker jobb, med företag som söker anställda, tillägger Sara.

Näringslivet, såväl som tjänstemannasektorn och politiken, är överens. Det krävs samlade krafttag för att möta kommunens tillväxttakt. Goda förutsättningar för företag beskrivs som avgörande för att kommunen ska kunna tillhandahålla såväl infrastruktur och service, som skolor och förskolor.

– Företagare ska känna att kommunen tar utmaningarna på allvar och att det finns en vilja att utvecklas tillsammans. Jag tror näringslivsrådet utgör ett bra och viktigt forum för att främja ett sådant samarbete! avslutar Lars.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen på drottninggatan i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägare Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

ÅTGÄRDER I KRISTIDER Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?