Uppsala kommuns "bygglovsbil"
Foto: Picasa

Idén med mobil handläggning gick hem hos Uppsalas medborgare. I vår ska bygglovsenheten ut på en ny turné i kommunens mindre tätorter.

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

NYHET Publicerad

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.

Christian Blomberg, bygglovschef i Uppsala kommun.

"Vi vill förändra bilden av att handläggningen går trögt i Uppsala, säger Christian Blomberg, byggchef i Uppsalas kommun.

Foto: Lucas Kramer
Anna-Lena Holmström

"Det här är helt rätt väg att gå för att få nöjdare kunder", säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

Foto: Ernst Henry Photography

Uppsalas bygglovsrådgivning har drop-in på torsdagskvällar men många företagare i de mindre tätorterna hinner ändå inte in med sina ärenden och frågor. Då bestämde sig bygglovsenheten för att ta sig ut på landsbygden. Man uppfann ”bygglovsbilen”.

– Vår tanke med en mobil tjänstehandläggning fick vi för några år sedan då vi var ute på en inspektion och kände att det fungerade väldigt bra att jobba på det här sättet, säger Christian Blomberg som är byggchef i Uppsala kommun.

Han har fått många positiva kommentarer om denna nya giv, man uppskattar att han och hans kollegor tar sig utanför kontorslokalerna och ut till landsbygdens företagare. Nu vill Christian Blomberg utveckla tjänsten ännu mer och ett steg i den riktningen är att intresserade i förväg ska kunna boka in ett besök av bilen.

– Ett bygglov handläggs helst innan det skickas in och då är ju idén med bilen perfekt. Vi har jobbat med rådgivning i cirka tre år och är fortfarande i en utvecklingsfas när det gäller arbetssättet. Men vi vill förändra bilden av att handläggningen går trögt i Uppsala. Kanske kommer vi ha flera bilar i framtiden, säger Christian Blomberg.

De som får besök får i god tid ett vykort i brevlådan med information om dag och plats och hur de kan förbereda sig för att mötet ska bli så bra som möjligt. Det underlättar om man har med sig handlingar, foton, skisser och om möjligt en detaljplan för området man är intresserad av.

– Men det kan också handla om att få information om något som planeras att byggas i deras närhet. Då informerar vi bland annat om lagstiftning, rättigheter och skyldigheter, förklarar Menna Hagstroem som är bygglovsarkitekt i Uppsala kommun.

Under hösten besöktes Björklinge, Stavby, Vattholma, Almunge och Ramstalund och nu planerar bygglovsenheten att göra en vårturné till nya destinationer.

– Att vara småföretagare är tufft. Det är svårt att få tiden att räcka till och man förväntas vara expert på allt från HR-frågor till bygglov. Den fina service det innebär att bygglovsenheten kommer ut till dig istället för tvärtom sparar tid och undviker missförstånd. Bygglovshandläggaren kan på plats skapa sig en uppfattning om vad företagaren tänkt sig och förklara vad som är möjligt och inte. Det här är helt rätt väg att gå för att få nöjdare kunder, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.