Ett starkt och utvecklande samarbete mellan regionen och primärvården är en ständigt aktuell fråga som är relevant för samhällets många parter.
Vi har pratat med Malena Ranch (MP) som sitter som ordförande för vårdstyrelsen i Region Uppsala. De har som roll att beställa, följa upp och se till att all vård i regionen håller en hög kvalitet. De senaste åren menar Malena Ranch att ett stort fokus har lagts vid att jobba nära primärvården, för att utveckla och stärka den.
– Vi har gemensamma problem i hela landet vilket är en hög belastning på primärvården vad gäller exempelvis psykisk ohälsa, en växande äldre befolkning och många kroniska sjukdomar. De här utmaningarna ser vi oavsett om det är en privat eller offentlig vårdcentral. Samtidigt vet vi att många vårdcentraler sitter på förslag och idéer. Det finns många drivna och engagerade personer som brinner för att ge en bra vård och att utveckla arbetet, säger Ranch.
Ökade behov innebär större utmaningar och då krävs det att man jobbar tillsammans, kvaliteten får inte det kompromissas på. Som ordförande i vårdstyrelsen är Malena Ranch intresserad av att veta vad för förslag som finns hos vårdgivarna. Kanske är det så att en vårdcentral har hittat en lösning som även skulle fungera för andra? Hur ska de idéerna fångas upp och hur kan de spridas? Vad kan regionen göra för att underlätta verksamheterna? Det är några av de frågor som Ranch pekar ut som viktiga för att det nuvarande samarbetet ska kunna bli ännu bättre.
– Vi har idag primärvårdsforum där vi samlar alla vårdcentraler för att till exempel gå igenom nya riktlinjer eller se efter förslag på ändringar. Det jag skulle vilja göra är att utveckla det mer. Det ska inte bara handla om att få information kring vad som kommer gälla, utan vi vill också att det ska finnas forum för att diskutera frågor och ha mer utbyten sinsemellan, det ska vara ett ömsesidigt utbyte. Det är vi som är uppdragsgivare för vården som i slutändan bestämmer vad vi kommer att ge ersättning för, men jag tror på att mer ömsesidighet och dialog kommer att bidra till att hitta lösningar till våra gemensamma problem, säger Ranch.
Ett mål i Region Uppsala är att utveckla en mer tillitsbaserad styrning, där fokus riktas mot det resultat man vill uppnå. Det tror Malena Ranch är bra då alla vårdcentraler har olika förutsättningar och arbetssätt men ett gemensamt mål, det ska inte finnas skillnader i kvaliteten. Mats Brolin som driver Ekeby Hälsocenter och Aros Hälsocenter tror också det är viktigt att fokusera på att alla vårdcentraler behandlas lika, oavsett om de är privata eller offentliga.
– Vi märker att det finns ambitioner från både politiker och tjänstemän till att utveckla samarbetet, det är något som alla har att vinna på. Om alla som är inblandade får vara delaktiga i ett tidigare skede i processen så ökar chansen att förändringarna blir kloka, säger Brolin.
Att bli tillfrågade tidigt i beslutsprocessen menar Brolin är nödvändigt för att en utveckling ska kunna ske. Ibland upplever han att besluten redan är fattade när vårdgivarna blir inbjudna och att forumen för påverkan fungerar som ett informationstillfälle, snarare än ett forum för dialog. Han ser potential i primärvårdforumen och menar att alla har att vinna på ett utökat utvecklingsarbete, regionen såväl som vårdgivare och skattebetalare.
– Jag har länge förespråkat att vi vårdgivare borde bli mer som en remissinstans, ett diskussionsforum som äger rum innan politikerna har kommit för långt i att fatta förändringsbeslut. Sen finns det ett problem i regionen och det är bristen på resurser. Politikernas ambitioner att flytta uppgifter från slutenvården till primärvården är bra, vi i primärvården ger mer vård för skattemedlen. Men ofta sker detta utan att pengarna följer med, och då hamnar vi i en svår situation. Jag har förståelse för att ledningen för Akademiska sjukhuset inte vill släppa taget om sin budget, så där måste styrningen från politiken bli starkare. I takt med att arbetsuppgifter omfördelas från slutenvården till primärvården måste också pengarna göra det, säger Brolin.
Malena Ranch har träffat många vårdföretagare, likt Mats Brolin som har ett intresse av att vara mer delaktiga och komma med idéer om utvecklingsarbete. Att ambitionen finns hos regionen och viljan till inflytande finns på vårdsidan borde ge gynnsamma förutsättningar för att nå ett starkare samarbete dem emellan. Nu är det bara verkstad som saknas!
Välfärd