LogoLogo
LogoLogo
NYHET29 september 2020

Tufft för TP Kök & Bar när festen ställdes in

TP Kök & Bar är en café-, catering-, och restaurangverksamhet belägen i Tierp. I år skulle Peter Bohlin tillsammans med medgrundaren Thomas Pettersson firat 20 år i branschen, men efter en tuff vår och sommar har firandet satts på vänt. 

Peter Bohlin och Thomas Pettersson i TP Bar & Kök
För Peter Bohlin och medgrundaren Thomas Pettersson har det varit en tuff resa sedan i mars i år.Foto: Privat

Hur har er verksamhet påverkats av corona under våren och sommaren?
– Jag arbetar i huvudsak med café- och cateringverksamheten och 2020 såg ut att bli ett superår! Det är ett bra datum för bröllop och andra jubileum, kalendern var fullbokad. Men när corona kom tog det abrupt slut. Under en måndag i mars ställdes bokningar för fyra miljoner kronor in. Det är ett hårt slag för ett företag som vanligtvis omsätter tretton miljoner. Under krisen har vi har gjort det vi kunnat. Vi har försökt omförhandla priser och jag har pausat mitt pensionssparande för att behålla pengarna i företaget.

Under en måndag i mars ställdes bokningar för fyra miljoner kronor in

Hur har ni anpassat verksamheten för att hantera situationen?
–Vi kröp ihop och tvingades tyvärr avskeda flera ur personalen. Flera åtgärder för att hålla uppe försäljningen har genomförts. Vi har sålt matlådor, tagit fram nya typer av erbjudanden och utökat våra marknadsföringsinsatser på sociala medier. Det har dock haft liten effekt. Medan restauranger med middagsmeny har kunnat erbjuda hämtning av lite finare mat inför kvällen, har efterfrågan på luncher minskat betydligt i och med att många sitter på sina hemmakontor.

Har ni kunnat nyttja några av de stödåtgärder som har erbjudits?
– Ja, det är jättebra grejer. Men det har varit svårt att sätta sig in i hur de olika stöden fungerar och samtidigt försöka hålla liv i verksamheten. Att ta in hjälp skulle bli för kostsamt. Det har varit högt tryck på myndigheterna och svårt att nå fram. Jag har till exempel ansökt om att få förlänga permitteringarna, men har ännu inte fått något svar. I september fick personalen helt enkelt komma tillbaka. Jag kan inte ha dem hemma om jag inte vet att permitteringarna godkänns.

Hur går tankarna inför hösten?
– Det beror på hur smittsituationen utvecklas. Så fort folk vågar umgås mer och börjar arrangera mindre tillställningar kan det gå i rätt riktning. Som det ser ut idag saknar vi dock kapacitet för att skala upp till den verksamhet vi drev förut. Tidigare hade vi tolv anställda, nu är vi bara fem.

Vilket medskick vill du göra till våra politiker på både lokal och nationell nivå?
– Det måste bli enklare att ta del av stöden. Ansökningarna har krävt väldigt mycket pappersarbete. När vi behövt hjälp har vi ibland kommit fram till experter som knappt kunnat besvara våra frågor själva, då blir det en utmaning i sig att ta del av stöden!

coronakrisenTP Kök & Bar
Skriven avHanna Johansen
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist