Mikael Oscarsson, Björn-Owe Björk, Murisa Blazevic och Elvir Blazevic.
Foto: Anna-Lena Holmström

Två jobbar för fem

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Allas vård och omsorg i Enköping, AVO, tog emot Kristdemokraternas förstanamn till riksdagen, Mikael Oscarsson och Björn-Owe Björk förstanamn till regionfullmäktige i Uppsala län för att samtala om villkoren för välfärdsföretagande i Sverige.

Elvir Blazevic och Murisa Blazevic driver tillsammans hemtjänst- och hemsjukvårdsföretaget AVO. Och det är kanske just det som gör att man lyckas gå runt och få en liten vinst varje år.

–Tillsammans har vi fem tjänster. Murisa är sjuksköterska, verksamhetschef och koordinator. Jag är VD och operativ i företaget med bland annat ansvar för mat. Om vi skulle anställa bara en av de här funktionerna, för att kunna jobba lite mindre, så skulle vår vinst vara helt bortblåst, säger Elvir.

Verksamheten har växt från 6 anställda till drygt 30 på mindre än två år då AVO startades. Det fanns inga garantier för någonting. Man började med noll kunder men behövde investera i lokal, bilar och personal. Sen var det bara att hoppas att kunderna skulle strömma till.

–Vi fick gå i personlig borgen och pantsatte vårt hus, men vi trodde stenhårt på vår affärsidé om ett hemtjänst- och hemsjukvårdsföretag som verkligen bryr sig om och engagerar sig i sina kunder, och det gick vägen säger Murisa.

I AVOs fall kom snabbt ett bevis på att man lyckats och jobbade rätt. Kunderna gav betyget 4,8 på en 5-gradig skala, när kommunen genomförde en kundundersökning, nåt som aldrig hänt i kommunen tidigare.

–Vi gör vårt yttersta för att det ska fungera. Jag har logistikkompetens sen tidigare, den kommer till användning nu. Om en kund inte orkar upp ur sängen för att få den dagliga dusch han eller hon är berättigad till så löser vi det och kommer tillbaka på eftermiddagen. Det fungerar bättre för alla, både personal och kund.

Det är inte bara kunderna som trivs med AVO, sjukskrivningstalen för personalen är rekordlåga.

–Man får inte skicka ett sms och sjukskriva sig, man måste ringa. Det betyder att vi kan engagera oss och följa upp sjukskrivningen från början. Det mår alla bra av. Sen sätter vi in företagshälsovården direkt om det är nåt allvarligare. Vår personal är vår största och viktigaste tillgång. Om de mår bra gör de ett bra jobb. Så enkelt är det säger Elvir.

Även om kunderna är nöjda och personalen trivs och är friskare än genomsnittet så är det en ständig kamp att få ekonomin att gå ihop. Det är upp till varje kommun att bestämma vilken ersättningsnivån ska vara, i Enköpings fall 404 kronor.

–Vi får bara ersättning för den exakta tid vi är hos kund utifrån vad biståndshandläggaren bestämt att kunden har rätt till. Restid är kringtid, den får vi inte betalt för. Om restiden är 2 timmar och en kund har fått rätt till en kvart för att få sitt insulin så ger 2 timmar och 15 minuters arbete en intäkt på 101 kronor. Förutsatt att det inte går åt material som blöjor eller plasthandskar. Det ska timersättningen också täcka berättar Elvir.

Mikael Oscarsson och Björn-Owe Björk menar att det inom omsorgsbranschen måste fungera som i skolans värld, att den kostnad kommunen har för att tillhandahålla omsorg i egen regi ska vara det som styr ersättningen till privata utförare, inte godtycke som idag.

–Det måste vara konkurrensneutralt, allt annat är orimligt säger Björn-Owe Björk.

30629037_10156016528068382_6923045831528415232_n

Eva Glantz är mycket nöjd med AVO "De förstår vad som är viktigt för mig och Elvir och jag har alltid mycket att prata om".

Tillsammans besökte vi Eva Glantz, 92 år, som aktivt valt AVO.

Eva är jättenöjd med AVO.

–AVO och jag talar samma språk. De förstår vad som är viktigt för mig och Elvir och jag har alltid mycket att prata om. Jag var inte alls nöjd tidigare, tänk så bra att det fanns alternativ så jag kunde välja AVO, säger Eva.

Mikael Oscarsson är glad över mötet med Eva.

–Det är så roligt att det kan fungera så här bra. Vi måste vara rädd om våra företag inom välfärden. De har en viktig roll att fylla. Och att den här typen av företag ska göra vinst är både nödvändigt och självklart säger Mikael Oscarsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Lagen om anställningsskydd (LAS)

VALET 2018. Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Jörgens vallöfte till jobbskaparna i Halland

VALET 2018. Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Jörgen Warborn, från Moderaterna.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johansson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Välkommen till oss, Jonas Sjöstedt

VÄLFÄRD Debatten om vinster i välfärden har hamnat på fel nivå anser Lotta Peltoarvo, Vd för Strandhälsan i Falkenberg, som är trött på att utmålas som bov. ”Alla tycker att vi gör att fantastiskt arbete – att vi är bra – men ändå är det vi och våra kunder som skulle drabbas av ett vinstförbud. I slutändan även Sverige”, säger Lotta Peltoarvo.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.