Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?

Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård

"Vi vill gärna undvika varsel och det vore önskvärt att arbetsgivaravgifterna slopas även under hösten och en bit in på 2021 då jag tror att konferensåret 2021 kommer starta trögt", säger Mathias Schneider.

Foto: Gimo Herrgård

– Vi anpassade oss relativt fort till situationen tycker jag nog ändå. Största delen av vårens bokningsvolym försvann inom tio dagar, sedan dröjde det ungefär två månader innan alla sommarens bröllop bokades om och flyttades. Vi var snabba med att utforma privatanpassade erbjudanden, med kraftigt reducerade priser vilket gjorde att vi i både april och i maj ökade vår beläggning jämfört med föregående år, samtidigt som vi har omsatt mindre än hälften. Så, vi har ju lyckats få hit folk, men det har ju varit på bekostnad av lönsamheten och intäkterna helt enkelt.  

Hur ser sommaren ut för er med besökstryck och liknande?

– Sommaren ser ut att bli åtminstone skaplig. Vi har fortfarande inga bröllop i sommar, sommaren var ursprungligen fullbokad med bröllop varje helg. Men vi har haft god beläggning fredag till lördag de senaste månaderna och det ser ut att fortsätta under sommaren och det kan nog bli lite spridda skurar övriga dagar också. Normalt sett har vi många utländska turister på sommaren men de blir nog väldigt få i sommar, det kan emellertid säkert kompenseras till viss del av svenska turister. Nu blir det dock plötsligt tillgängligt med utlandssemester så det är inte omöjligt att många likväl åker bort, men jag tror ändå att det blir mest semester här hemma.

Ser ni en ökning i turismen jämfört med i krisens början?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga. I början av coronakrisen var vi tvungna att permittera alla som gick att permittera, men från och med första juni så är alla tillbaka till ordinarie omfattning, då det ser ut som att vi faktiskt behöver det.

Tycker du att ni fått de statliga och kommunala stöd ni behövt?

– Kommunalt stöd har vi fått i ganska liten omfattning. Kommunen har haft några mindre möten här och det är väldigt uppskattat, men vi har inte haft någon konferens inbokad sedan slutet av februari. Det som framförallt har varit hjälpsamt är att slippa delar av arbetsgivaravgiften, men som egenföretagare har jag känt mig ganska utsatt, av den anledningen att jag känt att jag omöjligen kunnat permittera mig själv. Det är en tuff situation för både mig och personal. Att alla nu börjar få jobba på som vanligt igen känns skönt och att vi har möjligheten att ta igen allt som blivit åsidosatt.

Hur ser ni på hösten och längre framåt i tiden?

– Vi ser försiktigt positivt på hösten och framtiden. Det är fortsatt på låga nivåer men ändå bättre än ingenting. Bland affärsresenärerna ser vi en liten ökning från slutet av september. Vi får inte in lika mycket konferensförfrågningar som vanligt och framförallt konferenser med fler än 30 personer är nästintill obefintliga. Även större konferenser som varit tänkta att äga rum i november/december har tyvärr bokats av nu före semestern. Vår discgolfbana som vi precis öppnat har fått mycket uppmärksamhet och verkar bli en populär aktivitet för höstens mindre konferenser. Det känns oerhört kul. Inom privatsegmentet är det fortfarande osäkert ifall de bröllop som flyttats från sommaren till senhösten kommer kunna äga rum. Vi hoppas på att de stora planerade bröllopen kan äga rum nästa år. Vi vill gärna undvika varsel och det vore önskvärt att arbetsgivaravgifterna slopas även under hösten och en bit in på 2021 då jag tror att konferensåret 2021 kommer starta trögt. Det är rimligt att tro att när semestrarna är över så kommer vi behöva korttidspermittera några medarbetare igen då vi fortfarande är en bra bit från normala nivåer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Noors Slott efterlyser mer flexibla krisåtgärder

CORONAKRISEN Noors slott i Knivsta ekar tomt och företaget har drabbats hårt i och med den pågående coronakrisen. Företaget som just nu borde gå in i sin bästa period står istället med avbokade konferenser, bröllop och fester. Trots hjälp i form av krispaket kämpar ägare Sofia och Håkan Hjärner för att för att hålla företaget flytande. ”Jag vet ju att man måste gå efter likabehandlingsplan och det ska vara lika för alla företag, men alla är inte drabbade på samma sätt”, säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Bästa och sämsta företagsklimatet finns i Norduppland

FÖRETAGSKLIMAT När företagen sätter betyg på företagsklimatet i Uppsalaregionen får Älvkarleby det högsta och Östhammar det lägsta helhetsbetyget, 3,61 respektive 2,76 på en sexgradig skala.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher är hårt drabbade av coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så här ser företagen i Uppsalaregionen på framtiden

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Uppsalaregionens företag beskriver ett läge som ser något ljusare ut än riket som helhet, även om bilden är långt ifrån ljus. "Det är viktigt att ta situationen på största allvar, att stötta företagen på alla sätt det är möjligt och hålla noga koll på utvecklingen framöver för att kunna göra mer där det behövs", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU, en väg ur krisen

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Anna-Lena Holmström i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla i en hårt pressad bransch

CORONAKRISEN Uppsala läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Joakim Mattsson, vd på Håbo Buss.
NYHET Publicerad:

Få kontakter i omsorgen är livsnödvändigt

CORONAKRISEN På Allas Vård och Omsorg i Enköping är fokus i coronakrisen att deras kunder ska träffa så få personer som möjligt under en vecka. "Det är viktigt för att skapa trygghet i vanliga fall, just nu är det livsnödvändigt. Ju färre kontakter, desto bättre", säger vd Elvir Blacevic.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägaren Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

ÅTGÄRDER I KRISTIDER Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.