Coronakrisen tär på den värmländska industrin

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.

Anna Hedberg

Anna Hedberg

Foto: Ernst Henry Photography AB

I Värmland är industriföretagen är viktiga. I alla kommuner utom tre är industriföretag den största privata arbetsgivaren, exempelvis BillerudKorsnäs – Gruvön i Grums, Valmet i Karlstad och Uddeholm i Hagfors. Industriberoendet för de allra flesta kommuner och hela regionen är alltså högt och rankas som den region med 8e högst beroende av industri och export i Sverige. En fungerande industri är viktig för såväl arbetsmöjligheter som skatteintäkter. Industriberoendet mäter hur många vars arbete är beroende av industrin i kommunen.

– Många värmländska kommuner har en hög eller mycket hög andel av industriberoende. Det är ju riskfyllt i dagens situation, för om många företag tvingas stänga kan det bli förödande konsekvenser för resp. kommun och för hela regionen, säger Anna Hedberg, Svenskt Näringslivs regionchef i Värmland.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sveriges BNP faller med mer än 6 procent under det andra kvartalet och varuexporten väntas falla ännu mer. De närmaste månaderna kommer att bli tuffa för många industriföretag. Krisen slår hårt mot länet och tecken kan redan ses tidigt. Varslen om uppsägningar började öka redan i mars då 624 personer varslades jämfört med inga varsel alls under mars 2019. Antalet varsel har fortsatt i snabb takt under april och den 1 mars till den 26 april varslades 918 personer.

– Fokus måste ligga på att rädda jobb och företag och det måste göras nu. Vi vill se fler och mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen, säger Anna Hedberg.

Svenskt Näringsliv vill bland annat se:

 • Ett starkare system för korttidspermittering. Minskningen av arbetstiden ska kunna vara upp till hundra procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren ska motsvarande arbetstidsminskningen.

 • Räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall och som behöver kunna finansiera fasta kostnader för hyra, maskinleasing, räntor etc. Det hyresstödsystem som regeringen aviserat är krångligt och otillräckligt.
Industrins betydelse för kommunerna i Värmlands län

                                     Industriberoende           Export per invånare

                                     andel                             (tusental kronor)

Kil

22,8%

24,3

Eda

37,5%

155,9

Torsby

26,6%

74,9

Storfors

31,8%

-

Hammarö

22,6%

-

Munkfors

55,5%

249,3

Forshaga

22,9%

0,9

Grums

47,9%

13

Årjäng

35,7%

100,3

Sunne

30,6%

84,8

Karlstad

15,8%

25

Kristinehamn

29,4%

115,1

Filipstad

47,5%

30,1

Hagfors

52,5%

-

Arvika

39,3%

47,2

Säffle

35,8%

116,9

 

Fotnot: Kommunerna i länet med hänsyn till beroende av industri och export. I kommuner med väldigt få stora aktörer redovisas inte exportsiffrorna.

De län som är mest beroende av industri och export
 1. Jönköpings län
 2. Kronobergs län
 3. Västmanlands län
 4. Blekinge län
 5. Örebro län
 6. Östergötlands län
 7. Västra Götalands län
 8. Värmlands län
 9. Kalmar län
 10. Gävleborgs län

Fotnot: Rankning av län med hänsyn till beroende av industri och export. Län med flest sårbara kommuner rankas högst. Listan visar de tio mest sårbara länen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för företagen

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet. För många av oss har hjulen saktat ned för att slutligen mer eller mindre stanna av.
NYHET Publicerad:

Näringslivets röst i Europa 

EU Trots att Storbritannien nu lämnat EU går det enligt chefen för Svenskt Näringslivs EU-kontor, Anders Edholm, inte att sitta still i båten. Med frågor så som klimatomställningen, sociala pelaren, industristrategi och geopolitiska utmaningar knackar framtiden på dörren.
NYHET Publicerad:

Teknisk innovation för en levande landsbygd

DIGITALISERING Rikard Ohlin är ICA-handlaren och entreprenören med många bollar i luften. Butiken han driver tillsammans med sin personal tar nu nästa steg i utvecklingen och under en testperiod erbjuder man dramatiskt förbättrade öppettider. 
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning kräver aktivt engagemang

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Negativa konsekvenser i form av uteblivna expansioner och missade arbetstillfällen på grund av misslyckade rekryteringar är kännbara. På Munkfors Sawmill Support arbetar man aktivt med att locka ungdomar till industrin och satsar på att lära upp på plats. Men, för att lyckas krävs också vilja från skolan och lokala politiker. 
NYHET Publicerad:

Anna Hedberg – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland

NY REGIONCHEF Den 1 mars tillträder Anna Hedberg tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland. Vem är Anna, hur ser hon på Värmland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas hon uppnå i sin nya roll?
NYHET Publicerad:

Laddat inför inspirerande UF-mässa

UF Den som är i Karlstad den 19/2 gör bäst i att inte missa den regionala UF-mässan som i år samlar imponerande 280 utställande UF-företagare. Ung Företagsamhet (UF) är en viktig del av många värmländska gymnasieungdomars skoltid och för vissa en början på karriären som entreprenör och företagare.