Efteravgifter och en tydlig kommunikation som ledstjärna

NYHET Publicerad

MYNDIGHETSUTÖVNING De senaste åren visar en märkbart positiv trend för företagsklimatet i Kils kommun. Myndighetsutövningen är ett område där man arbetat allra mest och även visat på framgångar. För myndighetschef Alija Tandirovic och hans personal är ledstjärnan efteravgifter och en tydlig kommunikation.

Alija Tandirovic, Myndighetschef och Mikael Kindberg, Näringslivschef i Kil

Alija Tandirovic, Myndighetschef och Mikael Kindberg, Näringslivschef i Kil

Kils kommun har sedan flera år tillbaka haft ett tydligt mål att förbättra sin myndighetsutövning. Alija Tandirovic berättar om en tid då man låg ordentligt efter med de kommunala kontrollerna. Idag är läget helt annorlunda och näringslivschef Mikael Kindberg fyller på.

— Företagen är våra kunder och vi finns här för deras skull. Servicen ska vara ett stöd för företag att göra rätt.

Alija förklarar hur kommunen för några år sedan beslutade att ändra upplägget för sin myndighetsutövning. För de företag där det var möjligt påbörjade man ett femårsintervall för den kommunala kontrollverksamheten och till det införde man även efterhandsdebitering. Alija menar att detta inte bara är något som varit bra för de lokala företagen utan även gynnat kommunen.

— Det är mycket enklare för oss att både planera och kommunicera. Vi ska även vara effektiva med den tid vi använder och därmed ska företagen inte få en högre avgift än vad som är absolut nödvändig. Samtidigt vill vi vara mycket noga med vad som ingår i avgiften och vad slutpriset blir. Företagarna har rätt att veta vad de betalar för.

Än är kommunen inte i hamn med efterdebitering för samtliga företag utan för vissa gäller fortfarande årsavgifter. Men vid dessa tillfällen är man från kommunens sida måna om att prioritera de företag man eventuellt inte hunnit besöka och att ha en öppen dialog för att undvika missförstånd.

— När det finns en årsavgift är det ännu viktigare med en tydlig kommunikation. I det längsta försöker vi se till att de företag som har betalat en årsavgift ska få kontrollen genomförd det året. Men vid de få fall vi inte lyckas med detta är vi noga med att följa upp ärendet, garantera att det finns en genomförbar plan och prioritera dessa företag, förklarar Alija.

Det är uppenbart ingen slump att Kils kommun de senaste åren gått från kommunplaceringen 235 till 43 när det gäller företagsklimatet. Utan bakom detta ligger en medveten strategi och ett gediget arbete där man ser företagen som kunder och sin egen roll som möjliggörande. Nästa steg på resan är en genomgripande digitalisering där kommunen satsar på e-tjänster inom myndighetservice.

— Målet är att systemet ska bli betydligt enklare. Man ska exempelvis inte behöva lägga ner debiterbar tid på att jaga sin eventuella handläggare utan det ska framgå tydligt vem man har. Det ska även bli enklare att följa sitt eget ärende och förstå var i processen man befinner sig, förklarar näringslivschef Mikael.
Målet är att testa upplägget under nästkommande år och erbjuda e-tjänster inom miljö- och livsmedel senast året därefter.

Text: Simon Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.